Форум: Инсталиране на Linux
Тема: Mandriva 2007 забива
Автор: DivJ

Мнение от DivJ пуснато на Декември 22 2006, 23:58
Здравейте, обръщам се към вас за лек за следното главоболие:
Прясно инсталирана Mandriva 2007 на лаптоп ASUS 6800 забива 1-2 минути след старта. Инсталацията е от ДВД (за 586 и х86_64), избрал съм пакетите на работна станция, игри и мрежови компютър (клиент). След зареждане на KDE или Gnome всичко е изрядно докато работи вентилатора на лаптопа (т.е. без пуснато приложение след около минута вентилатора спира и  линукса забива, пусна игра - докато работи и товари системата добре, спирам играта след малко спира вентилатора и  :29;). При стартиране на Мандривата показва, че не може да стартира autofs , но си вижда win дяловете и CD така, че не вярвам това да е причината. На същият лаптоп съм инсталирал успешно федора 2 и 5, зузе 9.2, 10 и 10.2 но забил линукс досега не бях виждал, а за този имах определени очаквания (на десктопа преди съм слагал Мандрейк 8 и 8.2, и ми допадаха).
Благодаря за отделеното внимание.Мнение от hollow пуснато на Декември 23 2006, 13:41
Здрасти.Не мога да помогна за конкретния проблем но аз имах подобен случай.От известно време съм си направил машината да се пуска в определен час след като изляза за работа и така пропусках да я чуя как работи при стартирането и , но всеки ден като се прибирах я намирах забила :14; .Спирах и я пусках отново и работеше известно време(1-2 часа) и след това пак забиваше  :21;  .Накрая отворих кутията и забелязах че вентилатора на процесора се върти но не с нормалните си обороти  :34; .Смених вентилатора и проблема изчезна :33; .Разбира се това не означава че при теб проблема е същия
Мнение от DivJ пуснато на Декември 23 2006, 23:09
Опитах се да преинсталирам Mandriva с опцията Diseable ACPI settings, но заби още на етап избор на дял за инсталиране и пак при спиране на вентилатора на лаптопа. Рових в биоса на лаптопа, но е доста постен и няма опции за ACPI. Сега сложих SUSE 10.2 и пиша от него. Ще се радвам ако някой от вас предложи работещо решение за този проблем.
Р.S. Дистрибутива ми го донесоха на DVD  и при проверката на носителя за md5sum SUSE отговори, че няма данни за сравнение.

Мнение от Nik_123 пуснато на Декември 30 2006, 23:18
Тествахме с един приятел 64-битовата мандрива на неговия компютър и се появяваха подобни забивания, докато с 32-битовата версия проблем нямаше. Не знам от какво точно е проблема, но ако ти се занимава, пробвай 32-битовата мандрива на тоя лаптоп, доколкото разбрах от поста ти, мандривата, която ти забива, е 64-битовата
Мнение от Drakula пуснато на Декември 31 2006, 19:50
Просто първоначална идея:
Хвърли едно око какво е последното нещо във /var/log/messages като забива. В лога си има дата и час, така че ще ти е лесно да се ориентираш.
Само да вметна, че за да получиш достъп до този файл ти трябват root права.
Освен това, системата забива като цяло или просто X-а замръзва?

Powered by ikonforums 1.0.0 © 2006 ikonforums