Форум: Инсталиране на Linux
Тема: Инсталиране на Ubuntu 7.10
Автор: ren

Мнение от ren пуснато на Ноември 25 2007, 21:33
Здрасти, купих си лаптоп HP COMPAQ 6715S GR762ES, но не мога да стартирам по никакъв начин live cd-то и не мога да инсталирам моята любима ОС Ubuntu
Как мога да си реша проблема или да инсталирам друга ос, която ще тръгне

Мнение от todir пуснато на Ноември 25 2007, 22:47
Какво имаш в предвид като казваш, че не можеш да стартираш liveCD-то? Не можеш да буутнеш от CD/DVD или не може да се зареди самото Убунту?
Мнение от rouzy пуснато на Ноември 26 2007, 11:53
Ако изобщо не ти зарежда от CD/DVD устройството, най-вероятно в BIOS не ти е настроена опцията за boot от CD/DVD. Поне при мен беше така.
Ако тръгва, обаче не ти зарежда Убунту, причините могат да бъдат различни. Затова бъди по-конкретен. Кажи точно какво става, за да се ориентираме и ние. Иначе няма как да знаем какво се случва на компютъра ти.

Мнение от ren пуснато на Ноември 26 2007, 12:32
ох съжелявам разсеян съм бил като съм писал темата.
Значи проблема е следния, стартирам си аз цд-то, но не може да се стартира Х-а пише, че е намерен дисплей, но не е намерена конфигурация за него. Проблема е най-вероятно във видеото, то е ATI RADEON X1250 и е вградено

Мнение от saejoh пуснато на Ноември 26 2007, 14:08
При началното зареждане, когато стигне до графичното меню, трябва да има възможност с един от функционалните клавиши (F2, F3, или друг - пише VIDEO, ще го видиш) да пробваш различни драйвери (Vesa, mesa и прочие), а ако намериш подходящ за твоята видео-карта, още по-добре, обикновено нещо от рода на ati (radeon). В крайна сметка ще се стартира, няма накъде да ходи... :) Пробвай, докато стане работата.
Мнение от rouzy пуснато на Ноември 26 2007, 14:19
Не най-вероятно, а със сигурност е от видеото. Имаш няколко варианта.
1. Теглиш си < http://ubuntu.linux-bg.org/releases/gutsy/ubuntu-7.10-alternate-i386.iso > и го инсталираш. Това е инсталационно CD.
2. Сваляш си предишна версия на Убунту(примерно 7.04) и пробваш дали ще тръгне в Live режим.
3. Избираш си друга дистрибуция.

Понеже аз ползвам, Debian, Gentoo и Fedora - бих ти препоръчала една от тях. Всъщност без Gentoo - не е особено подходящ за съвсем начинаещи. Иначе Debian и Fedora -да. Можеш също да пробваш и Mandriva 2008-също доста дружелюбна дистрибуция или PC Linux OS.

Мнение от ren пуснато на Декември 16 2007, 17:42
добре инсталирах от това инсталационно cd, но отнова дава същия проблем сега как мога да инстална някакви драйвери за видеото, може така дас е реши проблема
Мнение от tolostoi пуснато на Декември 21 2007, 17:21
Като стигне момента да се логнеш, логни се, после изпълни
Код: 
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
ще ти зададе няколко въпросчета, където не знаеш отговора ентер :) но внимавай като пита за видеодрайвер избери vesa след това рестартирай, после би трябвало да имаш графична среда и от там лесно ще си инсталираш драйвера за ati (fglrx) то само ще те те пита дали искаш. Има малка вероятност и да не запали това Убунту заради фрейм буфер на едно ати само размазваше и не запали и на vesa  :(

Мнение от dlx пуснато на Декември 26 2007, 17:21
При същия модел hp compaq 6715s убунту 7.10 ми зарежда до:
Running local boot scripts (/etc/rc.local).
След това спира и нито приема, нито предава. Преди това на мястото, където стига за зареждане на драйверите дава някаква грешка, продължава до rc.local и край. Екрана с грешката отминава много бързо и не мога да я видя добре, но мисля, че е нещо с хардуера. Сега ще пробвам с alternate cd.
При опит да инсталирам slackware 11.0 не ми разпозна харда, т.е. не го видя нито с cfdisk нито с fdisk, което вече на мен ми надхвърля изцяло познанията, защото с бозата нямаше никакъв проблем. Ако някой може да помага.
П.С. Има ли вероятност да е невъзможно на този хардуер да тръгне Линукс?

Powered by ikonforums 1.0.0 © 2006 ikonforums