Форум: Инсталиране на Linux
Тема: Премахване на Bad Sectors и ...
Автор: Becko

Мнение от Becko пуснато на Януари 18 2008, 22:22
Значи преди около месец, два реших да кача линукс (Карпош) пуснах аз сд-то хареса ми всичко както и да е...Давам там инсталация, ала-бала стигам до меню-то дали искам да деля харда, давам да го деля (искам да оставя уиндоус и да си имам и линукс, щото имам документи на уиндоус-а , които не са мои, а и съм голям новатор там) давам да задели 15 гб от D:/ почва то и по едно време спира...Грешка: По харда имам много bad sectors , та въпроса ми е има ли някаква програма за изолиране на тези лоши сектори, да си заделя харда и да кача Кърпош...И да питам интересуват ме някои неща около линукс - Коя е последната поддържана версия на скайп за линукс, как са разширенията на уиндоуските .exe файлове и уоу и цс тръгват ли на линукс...Както и как се инсталират програми и как да си настроя дц-то...Май прекалено много въпроси задавам, ама тепърва ще инсталирам линукс...Преди съм опитвал 1-2 пъти кУбунту и Убунту, ама с убунту-то ми правеше проблеми с интернет настройките, а с кУбунту-то пак проблема с лошите сектори (то нали карпош е базирана на кУбунту), аа и също коя е най-новата версия на Карпош, че имам 2.0!Това е!Поне за сега :) И някаква фонетика?

P.S.-За пръв път ще използвам линукс, така че очаквайте активно участие във форума от мен  :D
P.S.2-Сега съм на Winboze

Мнение от pavelludiq пуснато на Януари 19 2008, 00:34
Да одговоря за .exe-тата. При линукс не е като уйна. Тука не говорим за ексета и такива работи, просто има изпълними файлове. Тъй като не съм подробно запознат със тази част от теорията ще обеасня колкото аз разбирам, предполагам ще схванеш защото не е прекалено сложно. ексе е съкратено от ексекютибъл(егати инглиша) което значи изпълним, при линукс изпълнимите файлове не е задължително да са с разширение изобщо, някой програми са с разширения в зависимост от езика на който са написани, в повечето случаи няма да ти се налага да цъкаш директно върху изпълним файл, най често ще го стартираш като цъкнеш в менюто или като напишеш името на програмата в конзолата( аз предпочитам този метод защото пиша по бързо amarok от колкото да мина през 3 менюта с мишката :D)
   За Уоу и цс тръгват със програмата Cedega тя за съжаление е платена и ако нямаш скруполи можеш да си я откраднеш от някой торент сайт из нета :D На сайта и можеш да намериш информация за това как се използва, не е сложно.
  За скайп ако искаш стабилна и качествена версия за линукс може да си я напишеш сам ако имаш мерак :D ЗА съм много недоволен от скайп за линукс, а и от скайп като цяло, ползвам го само за приятелите ми и то рядко, чатя си само с 1 редовно, ако го ползваш по често ще трябва да се примириш със скапаноста на тази програма както правя аз. в сайта на скайп би трябвало да има информация за версийте за линукс и такива работи.
  Относно лошите сектори не мога да ти помогна, дано някой ти помогне, аз се кефя на нови потребители, като се сетя че преди само няколко месеца се чудих на най елементарни неща и ми става драго. Късмет човече

Powered by ikonforums 1.0.0 © 2006 ikonforums