Форум: Инсталиране на Linux
Тема: Mandriva на чисто
Автор: viqo

Мнение от viqo пуснато на Април 23 2008, 18:43
Нарочих един вехт Compaq Deskpro за работа под Linux, не искам на него НИКАКЪВ Win, и следа да няма (трябва да е изрядно легален). Нямам опит с Линукс, рових из форумите и се спрях на Mandriva One 2008.0, записах го на CD, бутвах от него както си му е реда и стартирах инсталиране с Live Install. Инсталирането се оказа неуспешно, затова търся съдействие. Ето подробности: машината е с Pentium MMX 233 MHz, RAM 192 M (толкоз наистина! - заварено положение), диск 15 G - но в отлично състояние. Тъй като направих няколко опита, преди да се допитам до вас, успях да направя и няколко снапшота (буквално - с фотоапарат :)) и ако трябва ще ги изпратя. (Впрочем как трябва да стане това?)

След началното стартиране и преди да се появи първия прозорец само за секунда екранът става черен, текстов, изпълнен с редове, които няма време да се разчетат, и няколко червени думи сред тях - явно за грешки. Вероятно оттук започва белята. Улових го с клипче, но кадрите са много неясни.

После нещата тръгнаха уж нормално, появи се таскбара, но десктопа остана празен, без икони. От Menu стартирах Live Install, след няколко минути излезе съобщение за грешка - не се открива sound device и инсталацията щяла да продължи с използване на null output. Това ми е най-малкият проблем, но го споменавам за пълнота на изложението.

След това се показа и началния прозорец на Live. На въпроса в кой дял да се разположи му разреших да разполага с целия диск както намери за добре и форматирането се извърши - това при първия неуспешен опит, но поне тази работа си остана свършена; при втория опит му посочих hda. Всичко уж мина добре, в последните редове на log-екрана обаче се появиха съобщения за грешки, които не знам какво означават (но са снимани). При следващото стартиране се стигна само до текстов режим на grub и оттук не знам какво мога да направя. Дори не знам как да
изляза от него, да видя лога, статуса, дървото. (При един от опитите "открих" Кinfosys или както там се казваше и можах да погледна нещичко все пак, също и там направих няколко снимки, но с нищо не ми помагат). Как да стигна до шел, от който мога да задавам други команди (ако приемем, че нещо все пак се е инсталирало)?  :29;

Моля за съвет. Също и за някакъв линк за информация за grub. Ще съм ви много благодарен.
Мнение от devik пуснато на Април 24 2008, 09:22
В графичен режим Ctrl+Alt+F2 и в текстов Alt+F2 отваря конзола
Мнение от GeOrg пуснато на Април 24 2008, 13:01
Аз вече година ползвам Mandriva последно инсталирах 2008.1 Spring live CD около 14 април. Първо което мога да ти кажа е че машината ти е много стара. Mandriva  е изключително ориентирана към десктоп графична среда за което е необходима по-голяма мощ на процесор и графика. За да имаш успешно инсталиране според мен трябва да потърсиш по стара версия на Mandriva или дори Mandrake от 2004 - 2006 година. А за графичната ти карта задължително трябва да ти е от известен производител за да нямаш проблем с разпознаването и инсталирането на драйверите и. За последната версия Mandriva 2008.1 на операционната система препоръчват 1 GHz процесор. Аз съм я пуснал на 700 MHz и работи добре, но за 233 MHz просто не знам, там се крие проблема ти според мен.
Мнение от tonitochev пуснато на Април 24 2008, 21:28
Да, мандривата иска ресурси, които нямаш. На такава машина пробвай нещо с по-лека графична среда - XFCE или даже още по леко.
Ако имаш интернет, удачно ще е ( но ще ти е трудно) да опиташ Debian нетинсталл, или Slackware (още по ...).
Аз лично бих се спрял на Debian, ето инфо за това дистро:
< http://debianbg.wordpress.com/ >
както и много още ресурси:
< http://mylinuxtoni.hit.bg/ >
Успех.
Мнение от viqo пуснато на Май 09 2008, 17:33
Благодаря и на трима ви, полезни бяха съветите ви. Отказах се от Мандривата, инсталирах (не без зор) Тиликс 2.1 (прави отлично впечатление, поне като дизайн и "любезност").
След рестартирането обаче се стига пак само до grub, разбира се в текстов режим.

grub> Alt-F2 и каквото и да е друго алт остават без последствия ?!
grub> quit & exit дават само
Error 27: Unrecognized command

Действа единствено класиката: Ctrl-Alt-Del - и пак... "груб" ! :(

Какво би могло да се направи? Не успях да открия никъде нищо систематично подредено за тоя grub, не че имам особено желание да навлизам в подробности, но от оскъдния им хелп нищо не мога да разбера. Някакво инфо в тая насока? Сега си мечтая само за 1-2 реда, които да стартират графичния режим и да почвам работа - мойта си работа. Много ще съм признателен на онзи, който ми напише нещо!
Мнение от cdiem пуснато на Май 09 2008, 20:07
Fluxbuntu ( < http://fluxbuntu.org/js.html > ) или Antix ( < http://antix.mepis.org/index.php/Main_Page > ); може би Zenwalk ( < http://www.zenwalk.org/ > ) или Debian + Xfce ( < http://cdimage.debian.org/debian-cd/4.0_r3/i386/iso-cd/debian-40r3-i386-xfce-CD-1.iso > ) би трябвало да вървят Ок (за 233 MHz, 192MB RAM). За Tilix, което е базирано на Кубунту, се съмнявам - но, разбира се, винаги можеш да опиташ.

За да излезеш от менюто на grub би трябвало да е достатъчно да напишеш quit.


Мнение от altoas пуснато на Май 10 2008, 11:25
Quote: (viqo @ May 09 2008, 17:33)

Благодаря и на трима ви, полезни бяха съветите ви. Отказах се от Мандривата, инсталирах (не без зор) Тиликс 2.1 (прави отлично впечатление, поне като дизайн и "любезност").
След рестартирането обаче се стига пак само до grub, разбира се в текстов режим.

grub> Alt-F2 и каквото и да е друго алт остават без последствия ?!
grub> quit & exit дават само
Error 27: Unrecognized command

Действа единствено класиката: Ctrl-Alt-Del - и пак... "груб" ! :(

Какво би могло да се направи? Не успях да открия никъде нищо систематично подредено за тоя grub, не че имам особено желание да навлизам в подробности, но от оскъдния им хелп нищо не мога да разбера. Някакво инфо в тая насока? Сега си мечтая само за 1-2 реда, които да стартират графичния режим и да почвам работа - мойта си работа. Много ще съм признателен на онзи, който ми напише нещо!

"grub> "
означава, че grub не може да зареди ядрото и очаква ръчно да се зададат команди откъде и какво да boot-не.
командите не са обикновенни линукски команди.

ако ще ползваш тази кошница, за сървър, си свали
Ubuntu 8.04 LTS Server

ако ще го ползваш за настолно РС, си свали
Xubuntu 8.04 LTS - Alternate CD! Live CD- тата искат поне 256МБ и според мен, нещо не си инсталирал правилно ОС, най - малкото grub се инсталира и настройва последен. друго, няма значение, че веднъж си форматирал харда. най - малкото трябва да му окажеш mount points по време на инсталация, за това съветвам всеки път да даваш да използва целия хард и да го форматира. ако форматирането е успешно си провери самият хард и контролерите на дъното ->> EuroSoft PC-CHECK, Hirens Boot 9.xx са инструментите които ти препоръчвам за хардуерна диагностика. и това, че хард диска е работел, и работи в момента, не означава че няма проблем по него. ext2, ext3, и всякакви други журнални системи са доста по - чувствителни към лоши сектори по хард диска от FAT/NTFS, които WinBOZ ползва.
Alt+F2 е клавишна комбинация, която работи в ГРАФИЧНА СРЕДА (Х11) в конзола, терминал, и т.н. не отваря диалогов прозорец и т.н.
Мнение от mhydra пуснато на Май 10 2008, 12:40
Аз ти препоръчвам да не си правиш експерименти и да не си губиш излишно времето.
За този хардуер и за нивото на знанията които имаш в линукс бих могъл д а ти препоръчам редица дистрибуции които идеално ще ти вършат работа. Както естествено бих ти указал и малко помощ.
Дистрибуциите са: < http://fedoraproject.org/ >, < http://freespire.org/ >,  < http://pcbsd.org/ >.
Така, само би било добре да кажеш до каква степен искаш да ти е лесна работата под линукс. До степен на съвсем начинаеш потребител или до степен на малко разбиращ.
Но във всеки от случайте Фрееспире би трябвало да ти работи, само се съмнявам в количеството рам но ти би могъл да си ги свалиш и трите и да ги пробваш. Аз като за начало ти препоръчвам Фрееспире, ако то тръгне значи не ти трябва друго. Федора със сигурност ще ти тръгне на този комп поради простата причина че на подобен комп със дори и по малко рам съм я слагал така че не би трябвало ти да имаш проблем.
Още повече че там беше само 128 рам и 6 гига хард.
Като за начало пробвай Фрееспире ако не го спъне малкото рам ще си го ползваш без проблем.
Обаче ако не стане пробвай PC-BSD. То е по лесно за ползване и от Фрееспире, направено е малко за индианци така че всеки човек над 7 годишна възраст би могъл да го инсталира.
Мнение от viqo пуснато на Юни 29 2008, 19:59
@mhydra & altoas. Благодаря ви за обстоятелствените напътствия и за така любезната покана на mhydra да го търсим за помощ. Аз навярно ще се възползвам от нея, но засега Съдбата/Живота/Вселената-и-всичко-останало ме запратиха в съвсем друга посока и ми се налага да се занимавам с по-различни неприятности. Това е и причината толкова време да не отговоря. Но след някой и друг месец се връщам и пак ще се заема. И ще се отчета на вас и всички други, които се опитаха да ми помогнат! V. :12;
Powered by ikonforums 1.0.0 © 2006 ikonforums