Форум: Инсталиране на Linux
Тема: Убунту 9.08
Автор: rainoff

Мнение от rainoff пуснато на Март 05 2010, 23:11
Привет на всички. Имам си убунто отдавна, но ми се налага пак да си сложа боза на лаптопа. Харда ми е разделен ан 3 части- swap, boot,  и още някакъв дребен. Искам да отделя от големия дял(boot) 5гб и да ги направя NTFS  или fat32 Възможно ли е това при вече инсталиран линукс?
Мнение от ApucTokpaT пуснато на Март 07 2010, 15:19
Да напълно възможно е макар и да не съм го правил, но си изтегляш  GParted и следваш инструкциите от тук : < http://manual.sidux.com/bg/part-size-examp-bg.htm > ,сайта е за sidux дистрибуция ,но тя е базирана на дебиан ,както и убунту,така че командите са същите...
Мнение от tonitochev пуснато на Март 08 2010, 07:27
Няма начин да стане без форматиране. Просто Уиндоса задължително изисква да бъде инсталиран на първият главен дял на харда. А този главен дял ти е дяла с инсталираният Линукс. Не ми е известна програма, която може да премести линукса и да освободи място в началото на харда, че да можеш да създадеш нов първи дял. Възможно е да създаваш нови дялове единствено след съществуващите.
За това си записваш важните данни на двд и после форматираш и цепиш харда както ти е нужно. После се инсталира първо уиндоса и после линукса.
Powered by ikonforums 1.0.0 © 2006 ikonforums