Форум: Мнения и Препоръки
Тема: Обсъждане на промени в секция 'Li Статии'
Автор: stumps

Мнение от stumps пуснато на Септември 07 2005, 16:05
Във връзка с възникнали запитвания от потребители на Li и предлагане на нови идеи по отношение на структурата на информацията в секция 'Li Статии', предлагам да обсъдим всичко по въпроса в тази тема преди да направим промени (все пак това е отворен проект, в който може да участва всеки). Нека всеки даде своето мнение за организацията на въпросната секция, изхождайки от няколко основни неща:

(1) Li е ориентиран изцяло към начинаещите и среднонапредналите Линукс потребители, тоест и информацията трябва да е структурирана възможно най-удобно и най-достъпно за ориентиране

(2) Предстои включване на нова функционалност - 'бързи съвети', която ще има доста общо със статиите (кратки описания на това, как да направим нещо без да четем тонове информация преди това)

(3) Обединяването на 'Li Статии' с 'бързи съвети' е абсолютно възможно ... свободата на мнението е изцяло ваша!

Надяваме се вашите предложения да са във вида 'Структура + кратко описание', за да може всеки, който чете материала, има по-ясна представа какво точно е предложението и каква е обосновката му ...Мнение от Zero_effect пуснато на Септември 07 2005, 20:47
Понеже аз съм "виновника" за тази тема ще си поставя възможно най-пълното мнение, което е базирано на това, което си говорих със stumps.

"Li Статии" да се реструкторира по такъв начин, че функцията на статията да е от по-голямо значение отколкото темата й. Сегашните секции в този раздел дават прекалено малко информация на потребителя и го затрудняват при избора на място, където да търси нужната му статия. С въвеждането на предложената подредба ще бъде по-лесно да се открие четиво с функции като преглед, ръководство, съвет или някакъв друг тип четиво свързано с Линукс.

Предлагам следните секции, които да бъдат поместени на мястото на сегашните, които съответно не противоречат на горе споменатата идея:

<dir>
"Прочети и Направи" - статии отнасящи се до инсталацията, конфигурацията и употребата на софтуерни приложения. Съответно статиите там да се разделят на следните типове:

<dir>
Кратки съвети - статия от много кратък тип, която не се съсредоточава над описанието над извършените действия. Информацията приложена към даденото действие е колкото да стане ясно как може да бъде извършено то.

Ориентирана е към потребителите, които искат да научат базови неща, но не се нуждаят от това да навлизат навътре в материята.

Тези статии започват със следната дума "Съвет:".

Статия на добро ниво за обучение - този тип се характеризира с подробния си характер. Те предлагат примерен код с подробно обяснение, което може да се използва за нагаждане на примера според изискванията на потребителя.

Ориентирани са към начинаещите и напредналите потребители, според съдържанието на статията.

Няма подходящата дума все още. Препоръчвайте Вие.

Статии за напреднали и повече - В тях не се набляга над примерния код - използва се само при много характерни операции. Разчита се на факта, че потребителя е запознат с това, което прави, но му трябва съвет или насока, за да изолира или премахне проблема.


Няма подходящата дума все още. Препоръчвайте Вие.
</dir>

"Помощ за Избор" - статии, които са изградени с цел сравнение между две или повече софтуерни приложения или преглед на даден софтуер. Важното при тези статии е да се запази неутралната гледна точка като по този начин се разглеждат предимствата и недостатъците на дадените обекти.

"Интересно" - това е нов обновен вариант на старата секция, който включва интересни факти относно света на Линукс, които не попадат в предните няколко секции. Пример за това е историята на Линукс, ГНУ и други организации помогнали за изграждането му.

Това е скелетът, който съм изградил засега. Спокойно може да давате своите мнения и идеи, за да бъде усъвършенстван.

Мнение от Zero_effect пуснато на Септември 07 2005, 20:54
Извинете за таговете <dir>, но на едно място видях, че се получава отделяне в дясно и реших да ги ползвам, за да си украся мнението, но май винаги се появяват, за да ти пречат, а не за да ти помагат. Въпреки това не мога да ги редактирам, защото... хайде няма да издавам защо е махнат тоя бутон.
Мнение от stumps пуснато на Септември 08 2005, 09:52
Е това се казва хубаво мнение по въпроса ... нека се включат още потребители ... кажете как ще ви е най-удобно на вас и как мислите ще е най-добре за начинаещите ...
Мнение от Zero_effect пуснато на Септември 09 2005, 12:03
Сега като се замислих се сетих, че трябва май да отделим и секцийка за статии-указатели - такива, които показват множество решиния на даден проблем като го отвеждат до главните страници на различен софтуер или цели статии. Все пак това е една голяма част от статиите в Li, но въпреки това ми се струва, че те са по-подходящи за раздела над "Li Статии", а не за него.
Мнение от quintessence пуснато на Септември 09 2005, 18:01
Цитат:  (Zero_effect @ Септември 09 2005,12:03)

Сега като се замислих се сетих, че трябва май да отделим и секцийка за статии-указатели - такива, които показват множество решиния на даден проблем като го отвеждат до главните страници на различен софтуер или цели статии. Все пак това е една голяма част от статиите в Li, но въпреки това ми се струва, че те са по-подходящи за раздела над "Li Статии", а не за него.

ами нали затова е help& support-общи проблеми и въпроси..от друга страна идеята е добра в този контекст да кажем статия,в която да бъдат засегнати проблеми,които могат да възникнат със съответния софт,съответната дистрибуция при инсталиране например и етк..предполагам и на теб това ти е мисълта де;))

Мнение от Zero_effect пуснато на Септември 09 2005, 20:01
Статиите са готови, усъвършенствани и редактирани решения на дадени проблеми, които поради тези свои качества са значително по-разбираеми от обясненията, които потребителите дават за решение на проблемите. - Разбираш гледната точка, нали? :;):

Също така искам да ти направя забележка за цитата, защото не съответства много да коментара под него. Просто искам да кажа, че е излишен.

Мнение от stumps пуснато на Септември 10 2005, 10:11
Гледам, че добре се справяте с разсъжденията, но аз ще ви дам още една насока ... ако вземем част от страницата '< http://www.linux-index.org/about.pl >', в която ясно и точно са заявени целите на сайта, ще видим едно ключово изречение:
Цитат:


... Важна цел на проекта е потребителите максимално бързо и точно да намират подходящата информация в Интернет, касаеща проблеми от конкретен или общ характер ...


'Прочети и направи', което предложи Zero_effect, е идеалното решение за  конкретните проблеми (моята идея за 'бързи съвети' - да направиш нещо без да четеш тонове документация преди това). Остава да осмислим и общите проблеми ...

Мнение от Zero_effect пуснато на Септември 10 2005, 20:02
Бързите съвети даже може да са отделно от "Прочети и Направи" - така ще е по-удобно, според мен.

---

Вчера ми хрумна идеята статиите, които са нещо като указател да се използват в нещо като Li Речник. Идеята е да има някаква част от сайта, в която като въведеш една дума и ти излиза описание какво означава, което е комбинирано със статия от типа указател, които имаме в изобилие.

Powered by ikonforums 1.0.0 © 2006 ikonforums