Форум: Полезно
Тема: openSUSE 11.3 и Nvidia по “трудния” начин
Автор: saejoh

Мнение от saejoh пуснато на Август 20 2010, 18:33
Тази статия ще ви покаже как да инсталирате ръчно видео драйверите на NVidia в openSUSE 11.3. По презумпция се ползва мениджъра на прозорци KDE

Внимание: След всяко осъвременяване на ядрото на Линукс и XOrg трябва да повторите частта „Инсталиране на драйвера“. Знакът # не се въвежда. Той показва, че командите след него се въвеждат и изпълняват с администраторски права (root privileges)

1. Уверете се, че сте инсталирали следните зависимости
gcc
make
kernel-sources

2. Свалете бинарния драйвер

Отидете на страницата на NVidia < http://www.nvidia.com/Download/index5.aspx > и свалете драйвера за вашата видео-карта. Изберете този, който съответства на вашата Линукс операционна система – 32 или 64-битова. Можете да проверите каква ви е картата, като отворите „My Computer“ на десктопа. Там под „Display info“ ще видите „Model“.

3. Инсталиране на драйвера.

За да го инсталирате, трябва да сте извън графичната среда. Ако сте в нея, можете да излезете, като в root конзолата напишете init 3. Ако още не сте влезли в графичната среда, а се намирате в login-екрана (това е препоръчителният вариант), в полето с опциите въведете като допълнителни опции 3 (три) и nomodeset , след което натиснете клавиша Enter. Ще стигнете до команден ред. Но преди това естествено въвеждате име root и парола.

Ако сте съхранили драйвера в домашната папка, просто въведете следната команда
Код: 
# sh /home/user/NVIDIA


Заместете „user“ с вашето потребителско име. След това натиснете „tab“-бутона (табулация, отстъп) и конзолата ще довърши името на файла, който завършва на .run, след което натиснете Enter.

Когато инсталаторът си свърши работата, напишете:
Код: 
# modprobe nvidia


За да стартирате графичната среда – т.е. Х-сървъра – напишете:
Код: 
# rcxdm start


4. Деактивирайте Kernel Mode Setting (KMS)

openSUSE 11.3 използва KMS по подразбиране, което не се поддържа от „собственическия“ Nvidia драйвер, и поради това трябва да го забраните при всички следващи стартирания на системата.

Добавете nomodeset в опциите на зареждането в /boot/grub/menu.lst

Премахнете го също от initrd. За целта редактирайте /etc/sysconfig/kernel и задайте NO-KMS-IN-INITRD=yes. Задължително стартирайте:
Код: 
# mkinitrd


5. Поставете в черния списък nouveau

За да предотвратите конфликт на NVIDIA драйвера с драйвера по подразбиране „нуво“ (nouveau), забранете му да се зарежда, като го поставите в „черния списък“:
Код: 
# echo "blacklist nouveau" >> /etc/modprobe.d/50-blacklist.conf


6. Конфигурация

В openSUSE 11.3 няма Sax2. За да конфигурирате графичната си карта, използвайте „nvidia-settings“ (в KDE-менюто се появява в Recently Installed – NVIDIA X Server Settings; постоянното му място е в System -> More Programs). Compositing ефектите се активират автоматично, но можете разбира се да ги донастроите по ваш вкус.

That's it, enjoy.

< http://en.opensuse.org/SDB:NVIDIA_the_hard_way >


Powered by ikonforums 1.0.0 © 2006 ikonforums