Форум: Общи Проблеми и Въпроси
Тема: Ако може да помогнете малко :)
Автор: jwalker

Мнение от jwalker пуснато на Октомври 22 2006, 19:03
Значи, първо задравейте! :)
Карам си с уиндолс от 3-4 години и... вече започвам да исперквам при определени ситуации и напразно си искривявам кутията на пц-то :29; Та... искам да си инсталирам линукс (още тази вечер :D) но да запазя уиндолса си... имам убунто и бях напът да го инсталирам, но се сетих, че незнам как трябва да го съчетая с уиндолса... незная дали трябва да отделя 1 дял от харда за убунтуто и на него да го инсталирам или да рапам където ми падне :21; и като вече съм инсталирал убунтото, ще ме пита ли коя ОС да зареди? това ми бяха въпросите, пък след като подкарам убунтото, живот и здраве пак ще питам :17;
Благодаря предварително! :28;
п.с. супер емотикони си имате :17;

Мнение от tonitochev пуснато на Октомври 22 2006, 23:03
Еми подготви си един дял за убунту около 3-4 гигабайта и един дял около 300мб за суап.Разделянето на диска може да го направиш и под уиндоус,без да задаваш файлова система на новите дялове.Само трябва да им запомниш големината,за да се ориентираш после при инсталацията.Убунту именува дяловете по различен начин от уин и по-големината им ще ги познаеш.
Ето тук съм описал как работи инсталатора на дебиан,който е същият при убунту,с тази разлика,че описаният инсталира дебиян от интернет.При теб инсталира от СД.Важното е да схванеш как да посочиш къде да ти инсталира убунтуто.
    < http://mylinuxtoni.hit.bg/debian.html >
Има и още доста статийки,дето е полезно да прочетеш и да си спестиш ядове и нерви.
   Ето и специално за убунту:
< http://www.ubuntuguide.hit.bg/#downloadguide >
Всички линукси инсталират специална програма(Lilo или Grub),които ти позволяват да избереш коя ОС да зареди компа,така че няма страшно.Единствено може да загубиш Уина ,ако оставиш инсталатора сам да реши къде да инсталира.Затова избираш ръчно разделяне на диска и там внимаваш какво правиш.

Мнение от jwalker пуснато на Октомври 23 2006, 00:36
да... благодаря! но късно прочетох :) тръгнах по старата мъдрост "от опит глава не боли" или нещо такова... направих си 1 партишън 5 гб и направо ръшнах да инсталирам :D после добре, че сварих 1 приятел, дет ми подсказа, че трябвало файловата система да е jx3 или там квот е :14; и накрая го инсталирах (без суап драйв :6;) и върви на пушка :D ама сега идва проблема с нета... на распппое конекция съм и въобще незнам кво да правя (не се пуска като с кнопикса за съжаление :34;) иска ми некви номера, портове :14; откачена работа направо :31; до утре ако не съм успях да се оправя ще питам пак :21;
Powered by ikonforums 1.0.0 © 2006 ikonforums