Форум: Общи Проблеми и Въпроси
Тема: Mandriva - няколко питанки ...
Автор: Тараторчо Бърборинков

Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 24 2007, 19:16
Преди година може би реших да премина на Linux, но се отказах заради кофти начина по който се инсталира и конфигурира VPN. Сега разбрах че проблема е решен, и аз отново реших да опитам. Запознах се внимателно с

< http://mandriva.cointech.net/#Как%20да%20настроя%20моята%20ОС%20Mandriva? >

...и благодаря на колегите които са си дали труда за да ограмотяват такива като мен - макар че лично на мен ми беше малко трудно да чета малките червени буквички на червен фон   ;)   След това внимателно се запознах и с това:

< http://qa.mandriva.com/twiki/bin/view/Main/DrakVPN >

... и то по- лесно и просто... Здраве му кажи! Изтеглих си "mandriva-linux-2007-spring-free-dvd-i586.iso"  от тук:

< ftp://mandriva.cointech.net/pub/MandrivaLinux/official/iso/2007.1 >

опекох си бутващо DVD и инсталирах дистрибуцията на отделен HDD (имам няколко). HDD-то на което инсталирах е закачен на 1 канал на контролера като Master. Другите HDD ги откачих временно. Инсталацията мина безгрижно лесно и безпроблемно. Внимателно ПОСТАВИХ отметките да се инсталират пакетите които касаят мрежовите услуги които ще са ми нужни. След рестарта - първа изненада! Логването като ROOT не било разрешено. Логнах се като потребител и сега като се налага да правя промени ме пита за адм. парола - въвеждам я и всичко ОК! но като ROOT немога да се логна. Както и да е- преминах към настройки на лок. мрежа. Като приключих мога да отварям локалните сървъри с форумите на мр. ми оператор, но като се опитах да създам VPN както е показано тук:

< http://qa.mandriva.com/twiki/bin/view/Main/DrakVPN >

...се оказа че неможе! Избирам "OpenVPN" и ми излиза съобщение ще щял да ходи на сайта си да си дръпнел незнам какво си за да можел да ми направи "OpenVPN" Много смешно ми стана в началото защото то е ясно на кой сайт ще отиде Mandriva- та без закачен VPN. Върнах се назад няколко стъпки и избрах "Cisco VPN Concentrator" - там всичко си е наред и мога да правя каквото си искам. Значи модулът е инсталиран (така си мисля де). След това реших че греша (понеже нямам НИКАКЪВ опит с Linux) и има нещо на DVD- то което несъм инсталирал. Поставих го в устройството и ползвах мениджъра за добавяне на пакети, но нищо неможах да направя. Няма обяснение дали на DVD има директория с неинсталирани пакети. Посочвах наслуки това- онова... Но никакъв резултат.  От сряда вечерта сменям само HDD- та за да мога да ходя по форумите да чета и след това закачам Mandriva- та да опитвам какво ли не но резултат никакъв. Намерих мнооого обяснения как става това с инсталиране на допълнителен VPN клиент и настройването му в конзола в рзличните дистрибуции, но за Mandriva и за този "DrakVPN" нищичко не открих.

Ще съм Ви много благодарен ако някой отдели минутка да драсне тук 2-3 реда дори и не с обяснения, а само да ми посочи дали грешката е в мен или в дистрибуцията (което неми се вярва де). Или линкче нанякъде къде да чета (с английския никак ме няма).
Имам и други малки проблемчета - мониторът работи в 24бт. дълбочина на цвят а не 32 бт. на 70 ХЦ а TV Out-а на видеокартата несъществува (макар че и двете устройства се потдържат и съм ги избрал ръчно съм ги посочил производители и модели IBM P76 nVidia FX5200)... но това са "бели кахъри".
Надявам се че в  това празнично време все някой ще обърне внимание да драсне 2 реда за което благодаря предварително! Успех на всички!Мнение от Dim.Dim пуснато на Май 25 2007, 17:27
Мисла си, че за Линукса не ти трябва такава настроика, виж си връзката долу и изключи всички възможни без тази която си конфигурирал ръчно. Проба - грешка и готово.  :29;
Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 25 2007, 20:28
Ми аз конфигурирах ръчно локалната мрежа. Виждам всичко което виждам и в Windows. Но за да имам интернет трябва да си закача VPN- а. Няма как без него. Нямам идея какво става, защото нямам никакъв опит с Linux, а нямам и нито познати нито приятели които могат да ми помогнат. Аз бих искал само ако може някой да ме насочи дали това е от дистрибуцията или грешката е в мен- аз после ще търся инфо, ще чета и ще се ограмотя.... Няма да дотягам с тъпи въпроси... Но нямам представа къде е проблема за да търся решение.

Благодаря!

Мнение от stumps пуснато на Май 26 2007, 10:31
А защо точно искаш да пуснеш VPN клиент и по-точно какъв ти трябва? ... PPPoE, PPtP, IPSec ? ... предполагам, че просто искаш да си подкараш нет-а, нали? ... кой ти е доставчика на Интернет?
Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 26 2007, 12:28
Немога да си подкарам нета. Доставчик - Networx в Русе засега. Интересува ме "PPtP". От септември месец ще мина на Кейбълтел трипълплей (мисля че така беше) и то ТОЧНО по тази причина. Там няма такива глупости. Но до септември... Като гледам май ще си остана на "Windows".   :(
Мнение от stumps пуснато на Май 26 2007, 14:11
Правилно си почнал да следваш инструкциите тук:
< http://qa.mandriva.com/twiki/bin/view/Main/DrakVPN >

... и продължавай да го правиш, НО първо от системата за инсталиране на пакети (която за съжаление не знам къде точно по менютата ти се намира) си инсталирай въпросния пакет "openvpn". Тъй като си изтеглил DVD, там 100% се намира въпросния "openvpn" пакет (нещо такова като файлово име трябва да е - "openvpn-2.0.7-1mdk.i586.rpm"). Цялата ти задача се състои в това да намериш пакетния си мениджър, да влзеш в него и да го инструктираш от DVD-то ти да инсталира пакета "openvpn" ...

Колегите с Mandriva, ако обичат да се включат в дискусията ... :38;

Мнение от gog пуснато на Май 26 2007, 14:19
струва ми се че твоя доставчик използва PPoE, което няма да стане с openvpn
Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 26 2007, 16:17
Много Ви благодаря за вниманието! За "stumps" да кажа че в началото ми дойде наум това - даже съм писал по- горе че се мъчих да "доинсталирам" включително и този OpenVPN, но неможах да го открия на DVD- то. Но ти явно имаш опит и щом казваш че 100% го има ще го изровя, та ако ще и цяла седмица да вися пред компютъра. Това ми трябваше - насока къде да дерзая  :D
А на "gog" да кажа че мрежата на моя доставчик има клиенти и на VPN и постепенно преминава PPoE. В момента май горе- долу 50%Х50% съотношение, но се "чува" че в скоро време ще ни принудят всички които все още сме останали на VPN да преминем на PPoE. Е такава една идиотщина е де... Ама аз мисля да ги "резна" главно заради потдръжката им.Несъм доволен, а и често се държат с клиенти арогантно и направо високомерно. Както и да е де. Утре вечер ще пробвам пак да изровя от диска този OpenVPN!
Благодаря!

Мнение от mdk_bg пуснато на Май 27 2007, 11:11
Цитат:  (Тараторчо Бърборинков @ Май 26 2007,16:17)

Много Ви благодаря за вниманието! За "stumps" да кажа че в началото ми дойде наум това - даже съм писал по- горе че се мъчих да "доинсталирам" включително и този OpenVPN, но неможах да го открия на DVD- то. Но ти явно имаш опит и щом казваш че 100% го има ще го изровя, та ако ще и цяла седмица да вися пред компютъра. Това ми трябваше - насока къде да дерзая  :D
А на "gog" да кажа че мрежата на моя доставчик има клиенти и на VPN и постепенно преминава PPoE. В момента май горе- долу 50%Х50% съотношение, но се "чува" че в скоро време ще ни принудят всички които все още сме останали на VPN да преминем на PPoE. Е такава една идиотщина е де... Ама аз мисля да ги "резна" главно заради потдръжката им.Несъм доволен, а и често се държат с клиенти арогантно и направо високомерно. Както и да е де. Утре вечер ще пробвам пак да изровя от диска този OpenVPN!
Благодаря!

Здравей!

Търсиш проблема не там където е. За да направиш VPN трябва вече да си "свързан" с Интернет. Това, което твоят доставчик използва вероятно е PPTP /point-to-point tunneling protocol/. Обикновено лан-сите тогава говорят за vpn-и. Може и да е pppoe, а може да предлага и двата начина. Както и да е. Настройките стават по следния начин.

Първо една скоба. Не е хубаво да се логваш като root. Набий си го в главата. Вярно, че  дразнещо особено, когато се заниваш с настройки, но си има своите предимства. Има начин това да се заобиколи.

1. Отваряш конзола.
2. Пишеш su root и си въвеждаш съответната парола.
3. Вече си root и пишеш visudo, което ти отваря за редактиране файла sudoers.
4. Ще видиш един ред "root    ALL=(ALL) ALL". Слизаш под него с курсора и натискаш "Insert". Това те вкарва в режим на редактиране с вмъкване.
5. Пишеш същото само, че вместо root пишеш твоето потребителско име.
6. Натискаш "Esc" за да излезеш от режима на редактиране.
7. Натискаш и задържаш "Shift", след което натискаш два пъти "Z". Това съхранява файла и излиза от редактора.

За повече - "man sudoers"

Сега можеш да извикваш приложения, които искат администраторски режим с командата "sudo 'program'"

Примерно можеш да напишеш "sudo drakconf"

Сега към връзката с доставчика. От Mandriva Control Center /sudo drakconf/ отиваш на Network&Internet.
Оттам отиваш на Setup a new network interface. На следващия екран избираш DSL и натискаш Next. От следващия екран избираш интерфейса /в повечето случаи е само един - мрежовата карта и няма какво да се избира/ и продължаваш нататък.
Следващият екран се казва "Please select your provider" По подразбиране е установено на Bulgaria BTC ISDN /ако си указал при инсталацията, че се намираш в България/. Може да се продължи, а може да се избере и "Unlisted - edit manualy". Продължаваш нататък и от следващия екран избираш една от последните две опции /PPPoE или PPTP/, в зависимост от това какъв ти е случая. От там нататък нещата са като при Windows XP.

Успех!

PS. Сега се сетих, че има още едно чудесно "tool"-че. Kvpnc се казва е върши чудесна работа и поддържа един куп vpп клиенти. < http://www.kde-apps.org/content/show.php?content=12570&forumpage=4&PHPSESSID=fcb54b87a212f246a722b4d4363c11b5 >Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 27 2007, 11:54
Благодаря за съевтите mdk_bg! Аз 2 дни несъм се прибирал но след малко си тръгвам и нямам търпение да пробвам да видя дали ще се получи! Ама няма да си избия от главата да се логвам като root - не се трвожи - винаги имам mage на системния дял.  :D  
С редактирането на файла ще се справя - преди време 1988-1989 г. даже ме мързеше в MSDOS да отварям простия "Edit" а направо пишех:
copy con ime_na_faila
и като си напишех файла
Ctr+Z
Ще си спомня младоста   :D
Благодарности и на който ми е оправил заглавието - чак сега забелязах. Ако стане - ще драсна 2 реда тука - дай боже вече от Mandriva- та   :24;

Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 27 2007, 17:25
Здравейте! Дано не ви дотягам вече  :17;   Неможах да се справя явно - много старателно изпълних стъпка по стъпка съветите на "mdk_bg", но неуспях да направя нищо.
В конзола като ROOT  коригирах "sudoers" точно както обясни. След това излязох и пак влязох и го отворих за да се убедя 100% че се е записал вече редактиран. Рестартирах, но пак немога да се логна като ROOT  и на всяка корекция ми иска адм. парола. Отново проверих - файла е редактиран и записан точно както "mdk_bg" ме посъветва. Нямам никакво обяснение или идея защо се получава така. Но това не е проблем- не е чак толкова важно.
Продължих нататък с VPN- а по обясненията стъпка по стъпка направих всичко до ...."От там нататък нещата са като при Windows XP. " Тук вече отново се опитах да създам VPN но пак не се получава. Когато избера "OpenVPN" ми излиза съобщение "Could not install the packages (Open VPN)! Въпреки че DVD диска е в устройството. Ходих из мениджъра на пакетите оглеждах различните пакети, търсене му давах... Какво ли не направих но няма. Сигурен съм вече че просто не е включен в дистрибуцията защото и самата вградена търсачка за пакети в мениджъра на пакети неможа да си го открие. Много се разочаровах, защото именно заради този "DrakVPN" избрах именно тази дистрибуция. Преди време се мъчих отново да мина на Linux и именно VPN- а беше причина да се откажа тогава. Изумен съм направо!
Както и да е. Продължих отново и изтеглих "tool"- чето kvpnc-0.8.9.tar.tar но и с него "ударих на камък"- Най- вероятно защото нямам представа даже как се инсталира това нещо в Linux. Сигурно е в мен причината но неможах да намеря никъде инфо да прочета. Кликнах върху "Instal"- a обаче нищо нестана. Дори и съобщение никакво неизвади. Търсих го после по диска да не би някъде да се е записало нещо но не е.
Е, извинявам се оюе веднъж, но ще съм благодарен на всякаква помощ и съвет- ако успея да си пусна нета да си го оставя като операционна система и после малко по малко да уча това - онова по него. Но неуспея ли да пусна нет ще се наложи да го махна.
Благодаря!

Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 27 2007, 17:37
:)


Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 27 2007, 17:44
:29;


Мнение от mdk_bg пуснато на Май 28 2007, 08:29
Две-три неща.
Първо сигурно не съм бил достатъчно ясен. Включването на даден потребител не променя възможността да се логваш като root. Това просто дава възможност на обикновения потребител да изпълнява приложения с root права. като напише в конзолата
[user@localhost]$ sudo <нещо си>

Второ. не мога да разбера за какво ти е този OpenVPN. Това ли иска твоя доставчик за да се свържеш към него. Сега като ти препрочитам писаията виждам, че си додта неориентиран. Пробваш ту ОpenVPN, ту Cisco, а те двете нямат нищо общо освен, че и двете са VPN, а и двете искат вече да имаш връзка с Интернет.
Я вземи да опишеш как го правиш този номер под Windows, т.е. какво правиш за да се свържеш с доставчика си, за да видим какво точно се иска в задачата и тогава да даваме решение.

И трето. На инсталационния диск няма всички пакети. OpenVPN можеш да го намериш примерно < http://mandriva.cointech.net/pub/MandrivaLinux/official/2007.1/i586/media/contrib/release/openvpn-2.0.7-4mdv2007.1.i586.rpm >. Обаче аз не съм сигурен, че това ти трябва въобще.

И накрая след като подкараш интернета, ще ти кажа как да си оправи настройките за графичната карта и монитора. Става много лесно, но ти ти трябва връзка с Интернет, защото пакетите са plf и не се разпространявт на дистрибуционния диск на мандрива по лицензионни съображения.

Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 28 2007, 09:36
Аха, за логването чак сега ми се изясни  :D  макар че невиждам логиката- но това не е важно.
"CiscoVPN" знаех че няма да ми свърши работа- просто като четох останах с впечатлението че CiskoVPN и OpenVPN са включени заедно в един пакет. Единственната причина да човъркам там беше за да видя дали и "Open VPN" е включен в дистрибуцията.
В нашата мрежа тук имам достъп до локалните ресурси. Но за да отворя например "Google.com" трябва да се закача за VPN сървъра на доставчика ми. В моя случай е с IP 192.168.29.2
Във Windows това се случва от контр. панел>мрежови връзки>свържи се с мрежата на моето раб. място>виртуална частна мр. връзка>пиша IP- то на сървъра> и готово! После имам да махна 2 отметки в настройките и вече да си напиша име и паролата.
Това е - без закачен VPN интернет НЯМА! Виждам само 2 free - та, един форум и страницата с новини и реклами на доставчика ми.
Благодаря!

Мнение от tolostoi пуснато на Май 28 2007, 11:09
А в тоя форум на доставчикът ти, не пише ли как се прави връзката с Linux? Провери и ако пише нещо, дай го тук да го прочетем (дори и да е оскъдно поогледай форума). Писал си как се свързваш под Windows, "... и там още 2 отметки ..." какво пише на тези отметки? Като искаш пакета за open vpn дали са ти линк изтегли го и го инсталирай (ако не ти трябва, поне няма да попречи) запиши го на диск и после от диска го инсталирай на Mandriva, а защо изобщо си откачил другите харддискове? "Страх, лозе пази"  :)
Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 28 2007, 12:31
Едната отметка е да не прекъсва връзката когато не е налично криптиране на данните а другата е за LSP - то.
На форумът на доставчика ми много подробно е описано как става това, постовете са там още от 2004 година ако се нелъжа. Едно от момчетата си е дал труда много подробно, стъпка по стъпка е описал всичко. Дори е постнал и конкретни примери всеки от които с подробни обяснения. Но това става с инсталиране на допълнителен клиент, една камара настройки и яко писане. Още в началото на темата писах че се отказах тогава заради това, а и като си потбирах дистрибуция за инсталиране я подбирах така, че да избегна точно това Ето виж как лъжат:

< http://qa.mandriva.com/twiki/bin/view/Main/DrakVPN >

Използвах вече линка, изтеглих "OpenVPN"- а и довечера като се прибера от работа ще се пробвам и с него. Благодаря на "mdk_bg" за линкчето а и на Всички Ви за вниманието и търпението.
Другите HDD- та съм ги откачил за да не ги умоткам - Изпробвал съм VSLIVE- той вижда NTFS но Mandriva- та "не го вижда". Нямам представа защо. Уж е последна версия. Иначе имам ценно само 40 ГБт. музика хитове от 80-те. Имам ги и архивирани на DVD та де. Така че НИЩО ценно нямам - за какъв страх иде реч? Имам и на DVD RW Image на С:
Благодаря!

Мнение от tolostoi пуснато на Май 28 2007, 13:19
За страха имах предвид да не си погубиш, нещо (на мен не ми се случвало досега, опа сега се сетих, че един от първите ми опити за инсталиране на Линукс си форматирах "флашката" но после си я възтанових) А точно това имах предвид да дадеш това от страничката на доставчикът, защото и аз съм я сърбал тази попара, мноого страшно започват тези статии - за да си пуснете интернет блалала... ще трябва да си прекомпилирате ядрото и да го закърпите с 3-4 пача , после теглите това, ако не става пробвайте с това и ... да не обяснявам нататък, ама в крайна сметка се оказа, че нещата изобщо вече не стоят по този начин (и при мен бяха статии с доста стара дата) та затова го дай да го видим пък ще се намери решение, щом някой го е пуснал, ще стане :) Естествено пробвай и с rpm-а който си изтеглил.
Мнение от Dim.Dim пуснато на Май 28 2007, 14:58
Споменаваш, че ще си сменяш доставчика. Препоръчвам ти БТК ако имаш дом. телефон. В монебта тече оферта за 2гб за около 32 лв. Като се има предвид цените на другите доставчици и качеството надоставка и скорост БТК е за предпочитане, за сега. Лично аз смених много доставчици и всички те и хабер си нямаха от конфигуриране на Линукс в мрежа, мъъъка. Откакто съм на БТК няма проблем, забравих за разни ръчни настроики и дуги конфигурации.
Слагаш диска инсталираш, като стигнеш до нета, четеш внимателно и посочваш само каква ти е връзката, Линукса прави всичко друго сам. Помисли си върху това.
:6;   :P   :43;

Мнение от Dim.Dim пуснато на Май 28 2007, 15:09
Забравих.
Ако все пак решиш да ровиш в ядрото хо те стряска конзолата може да ползваш миднайт командер. Тази програма е инсталирана като основен пакет в Мандривата. Тя е аналог на уиндоуския нортън командер и още куп други подобни. Стартираш конзола от старт панела и от падащото меню за фаил избираш миднайт командер - рууд.
:P

Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 28 2007, 16:01
Ми страх няма никакъв. Домашният ми компютър служи главно за муз. уредба и филми. Разбира се и нет. Рядко жената си пуска някаква игричка гони някакви човечета там. Аз пък - Сантасе от време на време. Нищо ценно няма на него. Довечера като се прибера ще копна инструкциите, защото сега съм на работа а сме на друг доставчик тук и нямам достъп до форума им. Разбира се първо ще опитам сам с "rpm-а". Но друго ми е чудно на мен. В този си вид тази ОС май май излиза че е неизползваема за oбикновенния потребител. Защо на сайта на Mandriva- та е показано нещо, което всъщност или го  няма или не е използваемо тъй като аз (обикновения потребител) нямам достъп до него и немога да го използвам. Много ми е чудно. Чесно да ти кажа - малко ми заприлича на някои от офертите на някои от мобилните оператори. "Заповядайте при нас! Изгодно е!" Но когато отидеш се оказва съвсем друго. "Ми то това ама и така... Ама едно било, че и друго било..." И в крайна сметка се оказва че наистина е изгодно но само за тях. Разбира се тук ситуацията е различна, защото няма реч за пари, но много се разочаровах де.
Иначе що се отнася до "сложното" и "страшното" при компилирането и настройването не ме плаши. За човек който никога не се е качвал на велосипед също сигурно изглежда трудно и сложно, но като свикнеш.... Твърдо бях решил че няма да се занимавам с това докато не го оправят авторите на дистрибуцията (като за потребители, а не като за висококвалифицирани програмисти), но сега ще се захвана и то поради това, че загубих толкова много ВАШЕ време. Аз неочаквах че толкова хора ще проявят съпричастност и ще се занимават с "глупости". И най- малкото заради това този път ще се запъна като червей на буца та давидим какво щестане.
Що се отнася до доставчика - тук при нас Супер Любо е просто една мърда (извинете за израза). Пълна скръб е. Много приятели имам които се отказаха. Служебния ни нет също Супер Любо го носи. Мисля си за Трипъл плей. Там също няма такива неща. Но съм си платил неограничен достъп до септември и засега няма как - така ще е.
Благодаря!

Мнение от devik пуснато на Май 28 2007, 16:20
Мене малко ме учудва,че за сефте си решил да се занимаваш с линукс и то с мандрива-мисля, че заедно с ред хет са най-рядко използваните дистрибуции ,малко хора с в час с начина на инсталиране на това или онова и съответно няма кой да даде акъл.Ако беше с сусе,дебиан,убунту предполагам че вече ще си пуснал нета.
Но все пак поздравления за миграцията към линукс :43;

Мнение от mdk_bg пуснато на Май 28 2007, 16:29
Цитат:  (Тараторчо Бърборинков @ Май 28 2007,12:31)

Едната отметка е да не прекъсва връзката когато не е налично криптиране на данните а другата е за LSP - то.
На форумът на доставчика ми много подробно е описано как става това, постовете са там още от 2004 година ако се нелъжа. Едно от момчетата си е дал труда много подробно, стъпка по стъпка е описал всичко. Дори е постнал и конкретни примери всеки от които с подробни обяснения. Но това става с инсталиране на допълнителен клиент, една камара настройки и яко писане. Още в началото на темата писах че се отказах тогава заради това, а и като си потбирах дистрибуция за инсталиране я подбирах така, че да избегна точно това Ето виж как лъжат:

< http://qa.mandriva.com/twiki/bin/view/Main/DrakVPN >

Използвах вече линка, изтеглих "OpenVPN"- а и довечера като се прибера от работа ще се пробвам и с него. Благодаря на "mdk_bg" за линкчето а и на Всички Ви за вниманието и търпението.
Другите HDD- та съм ги откачил за да не ги умоткам - Изпробвал съм VSLIVE- той вижда NTFS но Mandriva- та "не го вижда". Нямам представа защо. Уж е последна версия. Иначе имам ценно само 40 ГБт. музика хитове от 80-те. Имам ги и архивирани на DVD та де. Така че НИЩО ценно нямам - за какъв страх иде реч? Имам и на DVD RW Image на С:
Благодаря!

Слушай сега от 2004 г., както вече ти казаха, доста вода изтече. Пак си провери дали действително ти трябва OpenVPN.

Второ. Надявам се, че си инсталирал kvpnc от дистрибутива на мандривата, а не от kdeapps.org. За Мандривата е добре да се инсталират rpm пакети компилирани специално за него /стига да има такива/. Като ти прочетох предишното писание за това как го правиш тоя номер под Windows оставам с впечатление, че OpenVPN не ти трябва, освен ако изрично не си го инсталирал под Windows.

Затова пак:

# sudo kvpnc - това ти стартиря клиентчето.

Отиваш на пръчката със звездата /wizard/ и от 'Select the type of your VPN' избираш 5-тата опция отгоре - 'Microsoft PPTP'.
- На 'PPTP specific settings' не пипаш нищо
- Пишеш си потребителското име и паролата.
- Избираш мрежовото устройство или оставяш 'defaultч ако ти е само едно
- 'Network route options' - не пипаш нищо
- 'Connection status check'  - не пипаш нищо
- Възможности за свързване - не пипаш нищо.
- General Settings - Пишеш някакво име, примерно това на твоя доставчик, някакво описание и на VPN gateway пишеш IP адреса на сървъра 192.168.29.2 в твоя случай.
- Край.  И трябва да си се свързал.

Трето. Аз самият ползвам 2 vpn-а за връзка със служебната мрежа. Единият е Cisco, а другият е OpenSwan. И двата вървят като пушка, само че не и двата едновременно защото Open SWAN иска racoon, а CiscoVPN го не ще. За щастие не ми се налага. Затова и ползвам kvpnc и се свързвам ту с едния, ту с другия, когато ми се налага.

Четвърто. Мандривата чете NTFS без грешка отдавна. Най малкото от версия 7.0 /защото аз ползвам Мандрейк от тогава/. Можеш да ги видиш в /mnt/win_c, /mnt/win_d и т.н.. А от 2007.1 Spring вече и пише по NTFS дялове, макар, че не бих ти го препоръчал. Ако искаш да обменяш файлове между Win и Linux  си направи един дял с FAT32.

Дерзай!

Мнение от mdk_bg пуснато на Май 28 2007, 17:58
Цитат:  (Тараторчо Бърборинков @ Май 28 2007,16:01)

Но друго ми е чудно на мен. В този си вид тази ОС май май излиза че е неизползваема за oбикновенния потребител. Защо на сайта на Mandriva- та е показано нещо, което всъщност или го  няма или не е използваемо тъй като аз (обикновения потребител) нямам достъп до него и немога да го използвам. Много ми е чудно. Чесно да ти кажа - малко ми заприлича на някои от офертите на някои от мобилните оператори. "Заповядайте при нас! Изгодно е!" Но когато отидеш се оказва съвсем друго. "Ми то това ама и така... Ама едно било, че и друго било..." И в крайна сметка се оказва че наистина е изгодно но само за тях. Разбира се тук ситуацията е различна, защото няма реч за пари, но много се разочаровах де.

Тук май става въпрос за недоразумение. Това което Мандрива имат пред вид, е че потребителят вече има връзка с Мрежата, след което изгражда виртуална частна мрежа върху Интернет.
Твоят случай е по-особен. Твоят доставчик за да те допусне до мрежата ползва pptp за аутентикация, за да установи, че именно ти си този който иска достъп.
Иначе всеки може да се закачи на сиуча, да получи IP адрес по DHCP и да стигне до някаква уеб страница на която любезно му обясняват, че ако иска да ползва услугите им трябва да си плати еди-каква-си сума еди-къде-си. срещу тази сума получава потребителско име и парола, които за напише там и там и т.н.
Толкоз.
А иначе след като се свържеш със Световната мрежа е добре да си конфигурираш хранилищата. < http://mandriva.cointech.net/ >. Тогава това което е описано на сайта на Мандрива за VPN работи като пушка. В смисъл, че като ти дотрябва нещо, Мандривата си дърпа пакета и си го инсталира.

Всъщност може би първо трябваше да те питам какъв ти е VPN-а. По-точно какъв протокол ползва. Дали е IPSec, SSL/TLS, pptp или нещо друго. Ето ти един  < http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_Private_Network#Types_of_VPN > за ограмотяване, от който е видно, че IT светът.не започва и не свършва с Microsoft

Бедата на Windows е, че възпитава у потребителите маниера на цъкане с мишката върху Next->Next->Next... без да им дава възможност да се замислят и без да дава много-много алтернативи, освен ако няма Microsoft такива.

Но стига да имаш желание, ще се научиш. Гледам ентусиазъм не ти липсва, само си малко прибързан. Затуй ти рекох да работиш не като root въобще, а само когато се налага и да ползваш sudo. Повярвай ми. един път като си настроиш системата, ще ти се налага да влизаш като root по-рядко от един път дневно.Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 28 2007, 19:29
Аз по- горе в темата споменах че протокола е "pptp" Също и че като си избирах дистрибуция най- напред посетих
< http://mandriva.cointech.net/ >
Значи ако незакача VPN няма как да бъда "допуснат до световната мрежа". Ми да, ама като несъм закачен до световната мрежа много интересно как Mandriva- та ще си дръпне VPN клиент който аз да настроя, да въведа IP на VPN сървъра, да си напиша юзърнейма и паролата, че да го "закача" и да бъда вече допуснат до световната мрежа. И така де - ето какво ръководство е постнало едно момче на форумът ни:

Помощ в инсталирането и конфигурирането на PPTP клиента под Linux (вер. 2)

Стъпка 1: Инсталация на PPTP Client
За да започнем всичко е необходимо като за начало да изтеглим а след това да компилираме клиента. Предстои ни да изпълним като root следните команди:


cd /usr/local/src
wget < ftp://192.168.11.5/rack1/krassyo/Linux/pptp-1.6.0.tar.gz >
tar zxf pptp-1.6.0.tar.gz
rm /usr/local/src/pptp-1.6.0.tar.gz
cd /usr/local/src/pptp-1.6.0
make
make install

Стъпка 2: Конфигурация
След като сме инсталирали клиента е време да се заемем с по-трудната част. Създаваме следните директории и файлове (ако вече те съществуват, пропускаме този момент).

mkdir /etc/pptp.d
mkdir /etc/ppp/peers
touch /etc/ppp/chap-secrets
touch /etc/ppp/ip-up
touch /etc/ppp/options.pptp
touch /etc/ppp/peers/tunnel
chmod 744 /etc/ppp/ip-up

Време е да пристъпим към попълването на вече създадените празни файлове. Бих желал да отбележа, че примерите, които ще дам се отнасят до тунел, който не ползва MPPE. Отваряме с любимия си редактор /etc/ppp/peers/tunnel и въвеждаме информацията по-долу.

mcedit /etc/ppp/peers/tunnel

name [Вашето потребителско име]
remotename *
ipparam tunnel
file /etc/ppp/options.pptp

Следващият файл, който ще редактираме съдържа нашето потребителско име и парола за идентификация пред PPTP сървъра. Отново го редактираме с любимия си редактор.

mcedit /etc/ppp/chap-secrets

#!/bin/bash
# Secrets for authentication using CHAP
# client server secret IP addresses
username * password

Отваряме с текстови редактор /etc/ppp/options и ако вече там има съдържание го изтриваме и въвеждаме следното съдържание.

mcedit /etc/ppp/options

noauth
persist
maxfail 0
nobsdcomp
nodeflate
mru 1460
mtu 1460
noipdefault
lcp-echo-interval 5
lcp-echo-failure 3
lcp-restart 2
name "username"
pty "/usr/sbin/pptp [IP адрес на Вашия VPN сървър] --nolaunchpppd --loglevel 0"

IP адресът по-горе трябва да се замени с този на нашият VPN сървър. А сега редактираме и /etc/ppp/options.pptp файла.

mcedit /etc/ppp/options.pptp

lock
noauth
nobsdcomp
nodeflate

Остана само един файл за редактиране и това е /etc/ppp/ip-up. Този файл ще се грижи за записването на необходимите рутирания за да тръгне нашата връзка праз правилния интерфейс.

mcedit /etc/ppp/ip-up

#!/bin/bash
/sbin/route add -host [IP адресът на VPN сървъра] gw [Локалният Ви gateway] dev eth0
/sbin/route add default gw [Вашето локално IP за VPN]

Стъпка 3: Закачане на клиента към VPN сървъра
След като сме настроили всичко е време да направим опит да осъществим връзка със сървъра от другата страна. Достатъчно е само да напишем в конзолата pppd и след броени секунди ще имаме добавени нови рутирания в нашата таблица (изпълняваме командата route -n и ако забележим в дясно на екрана ppp0 значи сме осъществили връзка с PPTP сървъра). Правим опит да отворим страницата на Google с lynx www.google.com. Ако страницата се зареди, значи имаме работещ тунел. Сега е момента да настроим системата автоматично да се закача към мрежата при всяко стартиране. В някои дистрибуции като Slackware е достатъчно да добавим един ред в /etc/rc.d/rc.local а в други като SuSE - в /etc/init.d/init.local.

mcedit /etc/rc.d/rc.local

/usr/sbin/pppd

Тук изрично искам да отбележа че нямам намерение да злоупотребявам с труда на другите. Момчето се представя във форума като "Красьо" и браво на него че безвъзмезно е положил усилия.

Мнение от mdk_bg пуснато на Май 28 2007, 22:17
Радвам се, че си се справил. Има много начини да се одере котка.

Само едно не разбрах. След като си знаел, че протоколът ти е PPTP, за чий х.. ти трябваше да се мъчиш да го подкараш с OpenVPN и Cisco.

Между другото. В първия с пост ти казах точно как да го подкараш туй pptp. Обаче ти като си се хванал за drakvpn, та drakvpn. Ами не става с него. Той е за друго. Между другото ще се радвам ако някой ми покаже как се конфигурира pptp с drakvpn. Ей така, за разнообразие.

Всъщност ако беше чел внимателно още при инсталацията, щеше да си пуснал нета без проблеми.

И накрая - две думи за Мандривата - кое от къде дърпа.

Пакетът pptp-linux-1.7.1-1mdk.i586 се намира в основния дистрибутив - т.е на двд-то, което си изпекъл и не е необходимо да си свързан с мрежата за да го инсталираш!

Пакетът openvpn-2.0.7-4mdv2007.1.i586 се намира в хранилищата в секция Contrib. Това обаче не е клиентът, който в случая ти трябва.

Пакетът vpnc-0.3.3-7mdv2007.1.i586, който е 'free client for cisco 3000' се намира в основния дистрибутив - т.е на двд-то, което си изпекъл, но както вече стана ясно, в случая той не ти върши никаква работа.

Пакетът kvpnc-0.8.8-1mdv2007.1.i586, който аз ти препоръчах се намира в основния дистрибутив и е просто едни frontend за различни vpn клиенти, с който бързо и лесно се конфигурират различни vpn връзки.

Мнение от tolostoi пуснато на Май 28 2007, 22:55
mdk_bg той още не го е пуснал според мен  ;)  а Красьо < http://forums.data.bg/viewtopic.php?p=8794400#8794400 > добре го е написал, действай, пакета ти казаха, че го има на диска инсталираш и действаш.
Мнение от nfsto пуснато на Май 28 2007, 23:13
Цитат:  (mdk_bg @ Май 27 2007,11:11)


Здравей!

Търсиш проблема не там където е. За да направиш VPN трябва вече да си "свързан" с Интернет. Това, което твоят доставчик използва вероятно е PPTP /point-to-point tunneling protocol/. Обикновено лан-сите тогава говорят за vpn-и. Може и да е pppoe, а може да предлага и двата начина. Както и да е. Настройките стават по следния начин.

Първо една скоба. Не е хубаво да се логваш като root. Набий си го в главата. Вярно, че  дразнещо особено, когато се заниваш с настройки, но си има своите предимства. Има начин това да се заобиколи.

1. Отваряш конзола.
2. Пишеш su root и си въвеждаш съответната парола.
3. Вече си root и пишеш visudo, което ти отваря за редактиране файла sudoers.
4. Ще видиш един ред "root    ALL=(ALL) ALL". Слизаш под него с курсора и натискаш "Insert". Това те вкарва в режим на редактиране с вмъкване.
5. Пишеш същото само, че вместо root пишеш твоето потребителско име.
6. Натискаш "Esc" за да излезеш от режима на редактиране.
7. Натискаш и задържаш "Shift", след което натискаш два пъти "Z". Това съхранява файла и излиза от редактора.

За повече - "man sudoers"

Сега можеш да извикваш приложения, които искат администраторски режим с командата "sudo 'program'"

Примерно можеш да напишеш "sudo drakconf"

Сега към връзката с доставчика. От Mandriva Control Center /sudo drakconf/ отиваш на Network&Internet.
Оттам отиваш на Setup a new network interface. На следващия екран избираш DSL и натискаш Next. От следващия екран избираш интерфейса /в повечето случаи е само един - мрежовата карта и няма какво да се избира/ и продължаваш нататък.
Следващият екран се казва "Please select your provider" По подразбиране е установено на Bulgaria BTC ISDN /ако си указал при инсталацията, че се намираш в България/. Може да се продължи, а може да се избере и "Unlisted - edit manualy". Продължаваш нататък и от следващия екран избираш една от последните две опции /PPPoE или PPTP/, в зависимост от това какъв ти е случая. От там нататък нещата са като при Windows XP.

Успех!

PS. Сега се сетих, че има още едно чудесно "tool"-че. Kvpnc се казва е върши чудесна работа и поддържа един куп vpп клиенти.
< http://www.kde-apps.org/content/show.php?content=12570&forumpage=4&PHPSESSID=fcb54b87a212f246a722b4d4363c11b5 >

човека е обяснил повече от добре чети внимателно какво ти пишат и го изпълнявай както ти е казано
аз имах същия проблем неможех да си направя рррое връзката и 1 месец само прейнсталирвах докато 1 път при прейнсталацията си настройх и връзката както ти каза "mdk_bg" и от там може да се направи връзката

Успех и не се предавайМнение от delafer пуснато на Май 28 2007, 23:16
Цитат:  (devik @ Май 28 2007,16:20)

Мене малко ме учудва,че за сефте си решил да се занимаваш с линукс и то с мандрива-мисля, че заедно с ред хет са най-рядко използваните дистрибуции ,малко хора с в час с начина на инсталиране на това или онова и съответно няма кой да даде акъл.Ако беше с сусе,дебиан,убунту предполагам че вече ще си пуснал нета.
Но все пак поздравления за миграцията към линукс :43;

Какво точно те кара да мислиш, че това е така ??? За много от хората, особено тия от западното полукълбо Linux = Red Hat ... Fedora я има не от много отдавна.
Лично аз съм започнал с линукс именно с Mandrake 10.1... И трябва да ти кажа, че когато наминах миналата година на тукашния Мандрива фест - в университета имаше достатъчно много народ (е, не като на митинг от началото на 90-те) - предполага се потребители и потенциални такива.
Мисля, че Mandriva e от най-подходящите като за начало, а от един момент нататък човек си решава сам... дали ще си реди пасианси и ще си слуша музика, или ще се рови надълбоко, да не говорим и да си изкарва хляба...

Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 29 2007, 00:39
По тези инструкции:

"Сега към връзката с доставчика. От Mandriva Control Center /sudo drakconf/ отиваш на Network&Internet.
Оттам отиваш на Setup a new network interface. На следващия екран избираш DSL и натискаш Next. От следващия екран избираш интерфейса /в повечето случаи е само един - мрежовата карта и няма какво да се избира/ и продължаваш нататък.
Следващият екран се казва "Please select your provider" По подразбиране е установено на Bulgaria BTC ISDN /ако си указал при инсталацията, че се намираш в България/. Може да се продължи, а може да се избере и "Unlisted - edit manualy". Продължаваш нататък и от следващия екран избираш една от последните две опции /PPPoE или PPTP/, в зависимост от това какъв ти е случая. От там нататък нещата са като при Windows XP."

всичко съм направил абсьолютно точно до "От там нататък нещата са като при Windows XP"
На следваща стъпка ме пита как да пусне мрежата със или без VPN? Ми като избера "Със VPN"- то няма създаден такъв? Никакъв опит нямам и незнам - опитвах но нищо нестана. Невидях къде да напиша юзърнейма си нито парола нито IP- то на сървъра... Пакетът pptp-linux-1.7.1-1mdk.i586 го имам инсталиран - Нямам представа него ли трябва да конфигурирам и там ли ще задавам име парола и IP? kvpnc-0.8.8-1mdv2007.1.i586 неуспях да го открия. kvpnc-0.8.9.tar.tar го изтеглих, но вероятно има нужда от компилиране или и аз незнам... Изобщо неуспях да го инсталирам.
Чудно ми е къде ли съм сбъркал при инсталацията- толкова много внимавах да си инсталирам всичко нужно защото очаквах този проблем. И при избора на дистрибуцията и при инсталацията. Решил съм утре да опитам да преинсталирам- и да внимавам още повече. Ако и това непомогне ще взема да я сменя тази дистрибуция. Дали има друга при която това да става по- лесно? Утре ще станат 6 дни откакто (кажи - речи) денонощно се занимавам само с това  :6;  Несъм си отделял погледа от монитора за да видя дали жена ми е още в къщи или е избягала вече   :D   Ако и с друга дистрибуция неуспея пак НЯМА ДА СЕ ОТКАЖА! Най- много да извикам колегите от Networx да си събират суича и жиците и да си пусна друг нет - Кейбълтел или Любо... Щевидим. Нищо че съм им платил неограничен до септември.
А "Красьо" да ви кажа е същото момче- снимката му е същата.
Благодаря на всички - сега ще лягам защото от 18 часа до сега се мъча, а утре ме чакат 800 км. път и след 3 часа ще ставам да карам.Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 29 2007, 04:37
Нещо май съм попаднал на кофти "image" от което съм си опекъл DVD- то:

"Пакетът pptp-linux-1.7.1-1mdk.i586 се намира в основния дистрибутив - т.е на двд-то, което си изпекъл и не е необходимо да си свързан с мрежата за да го инсталираш!"
Това е вярно! Аз неможах да заспя тази нощ и доста търсих, но го намерих.    

"Пакетът openvpn-2.0.7-4mdv2007.1.i586 се намира в хранилищата в секция Contrib. Това обаче не е клиентът, който в случая ти трябва.

Пакетът vpnc-0.3.3-7mdv2007.1.i586, който е 'free client for cisco 3000' се намира в основния дистрибутив - т.е на двд-то, което си изпекъл, но както вече стана ясно, в случая той не ти върши никаква работа.

Пакетът kvpnc-0.8.8-1mdv2007.1.i586, който аз ти препоръчах се намира в основния дистрибутив и е просто едни frontend за различни vpn клиенти, с който бързо и лесно се конфигурират различни vpn връзки."

Нищо подобно! НЯМА ГИ! Ега ти цирка! Нито в мениджъра на пакетите, (инсталирани или неинсталирани), нито на DVD- то (освен ако там са вградени общо в някакъв архив или image от които да си ги вади мениджъра на пакети или незнам си коя друга програма.
Аз изтеглих допълнително "openvpn-2.0.7-4mdv2007.1.i586" и "vpnc-0.3.3-7mdv2007.1.i586" и ги инсталирах - вярно нищо несвърших де, но...
Неможах да намеря "kvpnc-0.8.8-1mdv2007.1.i586" да го инсталирам. Нямам идеязащо така. Уффф......      :6;

Мнение от mdk_bg пуснато на Май 29 2007, 08:16
Не мога да повярвам! Не мога да повярвам!

Действително ли става дума за Mandriva 2007.1 Spring или само си чешем езиците?

Mandriva Control Center -> Look at installable software and install software packages.
Software packages. Има поле "Find". Пишеш името на пакета и ти го показва. ако има отметка - значи е инсталиран. Можеш да търсиш и по части от името. И не би трябвало да ти отнеме цяла нощ. В твоя случай пишеш "vpn" и трябва да ти извади всички пакети, които съдържат в името си "vpn".

Пакетите, които ти трябват са "pptp-linux-1.7.1-1mdk.i586" и "kvpnc-0.8.8-1mdv2007.1.i586". С втория ще си конфигурираш една vpn връзка с необходимите ти параметри.

След това "New network interface"и по реда...

Мнение от nfsto пуснато на Май 29 2007, 18:07
http://www.linux-index.org/cgi-bin/ib3/ikonboard.cgi?act=ST;f=29;t=2265

тоя проблем май е по твойта тема :)
свали си 1 кубунту то е жив диск и опитай

Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 29 2007, 18:23
Повярвай "mdk_bg" - това е истината. Дистрибуцията съм я теглил оттук:

< ftp://mandriva.cointech.net/pub/MandrivaLinux/official/iso/2007.1 >

третото от горе надолу- виж сам дали греша. Ако продължаваш да не вярваш ще ти направя няколко скрийншота от мениджъра на пакети и търсачката му. Но това не е интересно. Аз съм костилка малко и това неможе да ме спре. След като "загрях" накрая че нищо нестава защото просто дистрибуцията няма клиент, аз поисках от чичко Гугъл и той любезно ми предостави да си сваля "kvpnc-0.8.8-1mdv2007.1.i586" който по- късно успешно инсталирах. В началото ми даваше грешка и незакачаше но се сетих за Krasyo и писанията му та махнах отметката на "MPPE" и след това VPN- а закачи. И то хубаво закачи, обаче интернет няма. Пак виждам така наречените локални ресурси, но интернет нямам. Е сега пак ще пусна Мandriva- та да се поразровя из клиента за да видя защо е така, ако изобщо успея да видя нещо защото едва си държа очите отворени вече.  :D   Но ми стана много интересно та затова.
В този смисъл да ти кажа че установих че Linux- а за нас май е нещо като аналният секс за жените - В началото малко кофти, ама като свикнат започва даже и да им харесва!   :D

Мнение от tolostoi пуснато на Май 29 2007, 18:40
Щом се закача е добре, не са ти оправни маршрутите, трябва default gw да е този на VPN-a виж в писането на Красьо
Код: 
sbin/route add -host [IP адресът на VPN сървъра] gw [Локалният Ви gateway] dev eth0
/sbin/route add default gw [Вашето локално IP за VPN]
потърси отметки там в Мандрива нещо за дифолт роуте или гв, или дай да го направиме ръчно. Като си закачен за впн-а влез в конзолата като руут
Код: 
su
ifconfig
route -n
и покажи тук какво ти отговаря.

Мнение от mdk_bg пуснато на Май 30 2007, 08:40
Цитат:  (tolostoi @ Май 29 2007,18:40)

Щом се закача е добре, не са ти оправни маршрутите, трябва default gw да е този на VPN-a виж в писането на Красьо
Код: 
sbin/route add -host [IP адресът на VPN сървъра] gw [Локалният Ви gateway] dev eth0
/sbin/route add default gw [Вашето локално IP за VPN]
потърси отметки там в Мандрива нещо за дифолт роуте или гв, или дай да го направиме ръчно. Като си закачен за впн-а влез в конзолата като руут
Код: 
su
ifconfig
route -n
и покажи тук какво ти отговаря.

Възможно е. Въпреки, че впн-а би трябвало да си добавя route. Само, че в Мандривата ако искаш да оправяш маршрутите, най-доброто средство е Webmin. Последната версия е webmin-1.320-1mdv2007.1.noarch, само че в момента не съм в състояние да проверя дали я има на двд-то или трябва да се тегли от хранилищата.

Има и една вероятност да не го пуска firewall-а. Затова за всеки случай:
Код: 
sudo service shorewall clear

После може да се настрои от MCC.

Мнение от Тараторчо Бърборинков пуснато на Май 30 2007, 09:52
Много благодаря за съветите:

Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.188.1   0.0.0.0         255.255.255.255 UH    0      0        0 ppp1
192.168.188.1   0.0.0.0         255.255.255.255 UH    0      0        0 ppp2
192.168.188.1   0.0.0.0         255.255.255.255 UH    0      0        0 ppp0
192.168.42.0    0.0.0.0         255.255.254.0   U     10     0        0 eth0
169.254.0.0     0.0.0.0         255.255.0.0     U     10     0        0 eth0
0.0.0.0         192.168.43.1    0.0.0.0         UG    10     0        0 eth0

То много ясно че така няма да има нет - Аз маршрутите няма проблем да си ги оправя стига да разбера откъде, но много Ви моля само да ми кажете как да се логвам като ROOT направо защото голяма идиотщина е това. Иначе аз мога да нанеса "голяма" вреда на системата си и без да съм ROOT. Даже и без да е включена системата в контакта мога да и нанеса голяма вреда   :D   Довечера ще открия откъде се задават маршрутите и всичко ще е ОК! Но ето тук ясно се забелязва недостатъка на виртуалното пространство- сега немога ви събера тук на барчето за да почерпя  :D  запроявеното търпение и разбиране.  :D

Мнение от mdk_bg пуснато на Май 30 2007, 13:12
Цитат:

но много Ви моля само да ми кажете как да се логвам като ROOT направо защото голяма идиотщина е това


В графичния интерфейс няма да можеш да се логваш като root.
Иначе в конзола можеш. Alt+Ctrl+F1 до F6 те пуска на някоя от 6-те конзоли. Alt+F7 те връща обратно в графичния интерфейс.
Ако отвориш терминал - пишеш:
Код: 
sudo bash
и си root.

Powered by ikonforums 1.0.0 © 2006 ikonforums