Форум: Общи Проблеми и Въпроси
Тема: Инсталиране на принтер
Автор: WaterJess

Мнение от WaterJess пуснато на Август 28 2005, 11:37
Първо инсталирах Слак 10.1-current от 31.07.2005!
Принтерът е ХП3650!
Един познат ми каза, че има "CUPS", но така и не успях да го намеря!
Търсих в контрол център, но там мога да добавя само нов ВИРТУАЛЕН принтер! Моя принтер съм го вързал през ЮСБ-порта, ако има значение!
По време на инсталацията го бях оставил включен, защото при Мандрейка пише, че е добре всички устройства да са включени, за да бъдат автоматично разнознати и инсталирани, но се оказа, че при Слака не е така!

П.П. Иначе имам и доста други въпроси, но ... аз ще ги напиша, ако на някой все пак му се занимава (тези въпроси са други раздели, ама дано не е фатално :-) )
Първо аз пуснах пълна инсталация т.е. всички неща от ДВД-то да се инсталират!
1. Как да си активирам кНемо (измерва интернет трафика). Би трябвало от половин година да върви с КДЕ, но не мога да открия къде е програмата или от къде се активира, защото някой ми беше казал, че трябва да се активира някъде от system, но прерових целия Контрол център и не открих нищо!
2. ХММС - как мога да проверя, дали тази програма я имам инсталирана и дали я има в ДВД-то! Проверих в мултимедия, но програмата я няма! И може ли да стане проблем, ако я инсталирам, а после се окаже, че вече я имам инсталирана!
3. Как мога да си маунт-на ЮСБ флаша и дали има нужда от драйвер или нещо подобно!
4. Отделно имам да закачвам и един скенер или по-точно една от онези машинки 3 в 1 (копир, скенер, принтер). Най-вече ме интересува, как да подкарам скенера!

За другите неща малко по-късно!

Мнение от stumps пуснато на Август 28 2005, 17:57
Хайде, ще се съсредоточим само върху проблема с принтера .. другите неща, едно по едно на други места из Li форумите  :;): ...
Дай резултат от следната команда в конзолата:
Код: 
ps aux | grep cups

Мнение от PinkFloyd пуснато на Август 28 2005, 23:52
За KNemo виж в Control Center ->Internet&Network дали нямаш Network Monitor.Това е KNemo и като го стартираш излиза прозорец с опции,задаваш ги и готово.
За XMMS и изобщо, защо не пробваш да стартираш с Alt+F2.И още един начин да видиш къде е скрита някоя програма:В конзола пишеш whereis xmms или opera и въобще каквото ти трябва.Кото ти върне отговор с пътя до програмата можеш да си направиш линк на дестопа  или да я включиш в старт менюто ,абе каквото душата ти иска.Много е важно да знаеш точното име на програмата.Това е добър начин когато инсталираш някакви външни програми и не знаеш къде са се приютили.Трябвало е още малко да разцъкаш Мандракето.

Мнение от WaterJess пуснато на Август 30 2005, 01:59
@stumps

Отговорът на командата е следният:
root      7997  0.0  0.2  1672  600 pts/2    R+   01:48   0:00 grep cups
Отговорът е един и същ при включен и изключен принтер, ако въобще има значение!

@PinkFloyd

whereis - много благодаря за тази команда! Понеже не открих нито ХММС нито кНемо-то, ги инсталирах! При инсталацията нямаше грешки или проблеми! лед инсталацията на кНемо-то се появи Network Monitor, само че след инсталацията на ХММС не се появи никакъв линк в Мултимедия, нито където и да било другаде. С whereis открих къде е програмата и си направих линк. Поне това добре засега, незавиимо, че линкът е с обикновена икона за програма, а не някаква пицифична за ХММС-а.

П.П. Някой знае ли, дали могат да се появят разни проблеми, ако инсталирам 2 пъти една и съща версия на една и съща програма? (Ако никой не знае, най-много сам ще пробвам, пък каквото Линукс покаже!

Мнение от Zero_effect пуснато на Август 30 2005, 09:36
По мои наблюдения най-много да си задръстиш леко диска с боклук или просто да overwrite-неш
Мнение от stumps пуснато на Август 30 2005, 10:16
Сега стартирай cups демона с командата:
Код: 
/usr/sbin/cupsd

След това се опитай с някой browser да отвориш следния адрес:
< http://127.0.0.1:631 >

Дай някакъв feedback за това какво е станало ...

Мнение от WaterJess пуснато на Август 30 2005, 17:17
Стартирах командата!
После отворих сайта с Огнената Лисица и ми зареди една страница, на която имаше:
Do Administration Tasks
Manage Printer Classes
On-Line Help
Manage Jobs
Manage Printers
Download the Current CUPS Software

Като клик-нах на Manage Printers, ми даде, че нямам принтери и имаше възможност да добавя принтер, на която като клик-нах ми поиска да му дам Потребителско име и парола за CUPS, само че не знам, какво да пиша? Паролата на root или какво?

Мнение от stumps пуснато на Август 30 2005, 17:52
Опитай това

Цитат:


# lppasswd -g sys -a root

it will ask you a password with a nunber in it. for the root user, create one. ( this password is for cups admin loging)

then restart cups ... and viiola.

login as root using the password that you type


След това не се чуди как да си инсталираш принтера и да го тестваш, а прочети документацията :;): ... ако пак запецнеш, свиркай ...
< http://www.cups.org/doc-1.1/sum.html >

Най-накрая в графичния ти мениджър ще настроиш за използване вече инсталирания принтер ...Powered by ikonforums 1.0.0 © 2006 ikonforums