Форум: Общи Проблеми и Въпроси
Тема: Посъветвайте ме за тази дистрибуция
Автор: Alserton

Мнение от Alserton пуснато на Октомври 15 2005, 00:25
Здравейте ! Аз съм много начинаещ в Linux , а баща ми се азнимава от доста време с разни ОС изатова той ми препоръча Mandrake Linux OS. Обаче аз дост гледах по сравнението на дистрибуциите и не можах да я намеря. Кажете ми на какво се дължи това. Системета ли не е добра или... ?
Кажете ми също така дали е добра и пълнофункционална система и ако неда не си я купувам...

Мнение от Alserton пуснато на Октомври 15 2005, 00:29
Нещо ми просветна май...
Mandriva и Mandrake едно и също ли е ? Защото ако е така получавам автоматично отговор на всичките си въпроси...

Мнение от phantomlord пуснато на Октомври 15 2005, 00:38
Taka e!
Мнение от Alserton пуснато на Октомври 15 2005, 00:42
И съвсем последно Mandrake 10.0 ли е последен и има ли вградени програми за Chat , Графика ? Има ли Gimp или нещо подобно ? Възможно ли е да се конкурира с SuSE по качество ?
Мнение от delphinus пуснато на Октомври 15 2005, 04:34
Бившия Мандрейк сега се нарича вече Мандрива.Последната версия е Мандрива 2006 и излезе официално на 06.10.2005 < http://distrowatch.com/?newsid=02948#0, > но засега е достъпна само за членовете на клуба на Мандрива и от FTP. В началото на следващия месец ще е вече достъпна и за останалите
А тук можеш да я разгледаш за да добиеш представа как изглежда < http://shots.osdir.com/slideshows/slideshow.php?release=419&slide=1 >
Колкото до съвет ще е добре да я опиташ и сам ще прецениш най-добре дали ще ти допадне, защото е трудно да караш хората да ползват това което и ти ползваш, всеки  има право на избор. Аз съм пробвал доста дистрибуции и вече съм избрал за себе си какво ме устройва, все пак сме различни човеци и всеки харесва по своему. Все пак има три основни дистрибуции накоито се базират останалите и това са Слакуер, Ред Хът и Дебиан, но най-голямата от тях е Дебиан , да не говорим за производните му че няма да стигне времето. Като начало е добре да започнеш с линукс тип Live CD и това може да бъде небезизвестния Knoppix, наричат великия адвокат на Линукс. Защо трябва да си купуваш Мандрива няма ли начин да я вземеш от някого или да я изтеглиш от интернет. Ако искаш след като я изтегля другия месец мога да ти пратя дисковете по пощата те са три на брой.Аз живея в Бургас.Дори и сега ако кажеш мога да ти пратя Knoppix, Kanotix, Tilix или VS Live (последните два се разработват от българи и са на български език) да се позанимаваш с Линукс.

Мнение от Alserton пуснато на Октомври 15 2005, 14:38
Ми аз съм пробвал доста Live! дистрибуции и дост ме дразняи факта че са от CD. Имам някакъв минимален опит с Linux и на мен най-много ми харесва SuSE , Mandriva и Ubuntu. Пробвах и VectorLinux , но той въобще не ми допадна...
А сега да попитам нали тва графичната среда е Gnome и KDE ? От следва и въпроса ми щом графичната среда зависи от тях то тогава каква е разликата между дистрибуциите ? Може би въпроса ми е олигофренски(за което се извинявам) но просто не знам каква е. Бихте ли ми обяснили съвсем накратко ?

Мнение от WolF пуснато на Октомври 15 2005, 16:46
Има голяма разлика между дистрибуциите.За да разбереш най-добре каква е инсталирай си Slackware поработи малко с него и после си инсталирай Debian и ще разбереш разликата  :) .Аз ти препоръчвам SuSE ,а ако искаш LiveCD , Тиликс 1.0 е много добра българска дистрибуция.
Даже в момента съм с него.Ето ти картинка:
< http://www.tilix.org/tiki-browse_image.php?galleryId=1&sort_mode=created_desc&desp=0&offset=0&imageId=2 >

Мнение от saejoh пуснато на Октомври 15 2005, 16:55
Здравей,
Освен KDE и GNOME съществуват и други графични среди или обвивки. Например WindowMaker, XFCE и ред други. Така че в този смисъл дистрибуциите се различават и по това. Отдават предпочитания на една, две или повече графични среди, като крайният избор остава за потребителя. Дистрибуциите се различават и по набора от възможните за инсталиране пакети, поради което могат да се намерят такива като DamnSmallLinux (40-50 MB) и Debian (12-13 CD-ROM диска). Разлики произтичат и от целите, за които ще се използват, като примерно за дома, за офиса, за администриране на офис мрежа, за сървъри, за интернет доставчици... Съществуват дори дистрибуции за музиканти, т.е. такива, които са насочени към дадена целева група от потребители. Следват дистрибуциите за българи, китайци, насочени към съответните национални пазари, редки езици и прочие.
Написаното дотук не претендира за изчерпателност и точност.
Пожелавам ти да се ориентираш правилно според собствените си нужди в океана от свободен софтуер и не забравяй препоръките на баща си.  :;):

Мнение от saejoh пуснато на Октомври 15 2005, 18:13
Ако занапред смяташ да се ориентираш към Mandriva, която за начинаещи е в челото на повечето класации, хвърли едно око на тези наскоро излезли статии, касаещи инсталирането и конфигурирането и:
< http://www.mandrake.tips.4.free.fr/installmdv2006.html >
< http://www.mandrake.tips.4.free.fr/configuration2006.html >
Успех!  :cool:

Мнение от Alserton пуснато на Октомври 17 2005, 11:01
Най-сетне съм горд собственик на Mandriva 10.1 !!! Трябваше да се похваля просто...
Ако някой иска да си поръча някоя дистрибуция на дискове , може да го направи на www.linux-bg.org
Моля ако админите сметнат това за реклама да го изтрият , прсто го казвам в услуга на вашия форум , защото не видях тук да се предлага поръчка на дискове дори и да има такава...

Мнение от WolF пуснато на Октомври 17 2005, 18:10
И как е доволен ли си :) ?
Мнение от Alserton пуснато на Октомври 17 2005, 20:28
Ми не съм го инсталлнал още... Искам да понауча всичко за cedega(как се компилира , инсталл-ва и използва...) и катто ве4е си подкарам игричките на Линукс , забравям за WinBOZE...
Мнение от WolF пуснато на Октомври 17 2005, 21:33
Относно Cedega виж тук:

< http://www.linux-bg.org/cgi-bin....8281515 >

Powered by ikonforums 1.0.0 © 2006 ikonforums