Форум: Общи Проблеми и Въпроси
Тема: mount въпрос
Автор: yasnv

Мнение от yasnv пуснато на Декември 28 2005, 10:33
абе при маунтване на файлове понякога(почти винаги)ми изписва:
Код: 
ioctl: LOOP_CLR_FD: Device or resource busy
mount: you must specify the filesystem type

и не разбирам какво трябва да правя.

айде моля за малко помощ.

Мнение от Drakula пуснато на Декември 28 2005, 12:59
С каква точно команда се опитваш да монтираш?

А според мен то си пише какво го боли:
1. Това дето се опитваш да монтираш вече се използва.
2. Не уточняваш каква е файловата система на монтираното устройство.

Мнение от yasnv пуснато на Декември 28 2005, 13:58
монтирам Pinnacle Studio 10 и Adobe Premiere предположението че файлът вече е монтиран отпада,защото до сега не съм ги монтирал.
излползвам mount -o loop file path
при въвеждане на mount -t iso9660 file path ме насочва към първата команда.

нищо не разбирам от видове файлови системи,само предполагам че е свързана с дистрибуцията -при мен тя е MEPIS не знам тя каква файлова система използва(мисля че е ReiserFS).

Мнение от mcwolf пуснато на Декември 28 2005, 15:28
първо си създаваш директорията в която искаш да монтираш - например директория с име iso - монтираш в нея единият файл свършваш си работата с него и го демонтираш
Код: 

# mkdir iso
# mount -t iso9660 file.iso iso -o loop
# umount iso

Мнение от yasnv пуснато на Декември 28 2005, 20:53
Код: 
root@1[pinnacle]# mount -t iso9660 spiro-ps10a.cue iso -o loop
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/loop3,
      missing codepage or other error
      In some cases useful info is found in syslog - try
      dmesg | tail  or so

Мнение от quintessence пуснато на Декември 28 2005, 22:53
losetup /dev/loop3 /direktoriq /iso file
...
montira6 i demontira6 kakto e napisal mcwolf

losetup -d /dev/loop3

Мнение от yasnv пуснато на Декември 29 2005, 14:04
извинявам се обаче нещо тоя последния пост ме обарка.
би ли ми обяснила кои команди подред трябва да въведа.

значи:
1.losetup /dev/loop3 /direktoriq /iso file
като че ли самата команда е написана объркващо

losetup dev/loop3/ /home/yasenov-(kudeto go mountvam)/iso filename

така правилно ли е и между директорията и /iso трябва ли да има празно място.

2.по стъпките на mcwolf

3.losetup -d /dev/loop3

оре-долу е ясно само с 1 изр,да поясниш първата команда.
ако може де.

благодаря предварително.

Мнение от Drakula пуснато на Декември 29 2005, 14:16
Ми да обобщим:
0.1 Предполагаме, че ще монтираме на mount point /mnt/iso
0.2 Прeдполагаме, че ще монтираме /home/user/myiso.iso

1. Ако нямаме директория /mnt/iso си я правим:
Код: 
mkdir /mnt/iso

2. Командата за монтиране е
Код: 

mount -t iso9660 /home/user/myiso.iso /mnt/iso -o ro,loop=/dev/loop0


Поне аз така го правя...



Мнение от yasnv пуснато на Декември 29 2005, 15:31
е при мен не се получава:

Код: 
root@3[pinnacle]# mount -t iso9660 /home/yasenov/bin/pinnacle/spiro-ps10a.cue /mnt/iso -o ro,loop=/dev/loop0
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/loop0,
      missing codepage or other error
      In some cases useful info is found in syslog - try
      dmesg | tail  or so


карай

Мнение от quintessence пуснато на Декември 29 2005, 16:15
aкo 'moint point-a' го приемем за /mnt/iso:
losetup /dev/loop3 /iso image-a
mount -t iso9660 /dev/loop3 /mnt/iso/iso image-a
... umount /mnt/iso/iso image-a
losetup -d /dev/loop3



Мнение от Drakula пуснато на Декември 30 2005, 13:10
Цитат:  (yasnv @ Декември 29 2005,15:31)

е при мен не се получава:

Код: 
root@3[pinnacle]# mount -t iso9660 /home/yasenov/bin/pinnacle/spiro-ps10a.cue /mnt/iso -o ro,loop=/dev/loop0
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/loop0,
      missing codepage or other error
      In some cases useful info is found in syslog - try
      dmesg | tail  or so


карай

А аз да попитам - защо се опитваш да монтираш някакво cue, а не самото iso?
А иначе, ако се опитваш да монтираш нещо различно от ISO, трябва да го конвертираш към ISO и тогава да го монтираш. Примерно конвертирането BIN->ISO става с помощта на bin2iso.

Мнение от yasnv пуснато на Декември 30 2005, 15:22
Цитат:  (Drakula @ Dec. 30 2005,13:10)

Цитат:  (yasnv @ Декември 29 2005,15:31)

е при мен не се получава:

Код: 
root@3[pinnacle]# mount -t iso9660 /home/yasenov/bin/pinnacle/spiro-ps10a.cue /mnt/iso -o ro,loop=/dev/loop0
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/loop0,
      missing codepage or other error
      In some cases useful info is found in syslog - try
      dmesg | tail  or so


карай

А аз да попитам - защо се опитваш да монтираш някакво cue, а не самото iso?
А иначе, ако се опитваш да монтираш нещо различно от ISO, трябва да го конвертираш към ISO и тогава да го монтираш. Примерно конвертирането BIN->ISO става с помощта на bin2iso.
мислиш ли че не съм пробвал и .bin файлът(просто и при двете ми изписва едно и също нещо).
за сега намерих решение(без да монтирам имидж-файлове),но по-нататък пак може да пиша в тая тема за проблема.

доста е вероятно проблемите да идват от там че имидж-а е.binа не .iso файл.Ще пробвам да ги конвертирам преди да пиша пак тук.



Powered by ikonforums 1.0.0 © 2006 ikonforums