Форум: Kernels & Drivers
Тема: Kubuntu Audio Drivers problem
Автор: MIKE

Мнение от MIKE пуснато на Април 08 2007, 05:41
Zdraveite, izpolzvam zvukova karta na realtek .. i uj si dr1pnah diver4eta ot saita im .. alsa neshto si .. instalirah gi no zvuk oshte nqma, pri startirane na zvukov fail mi izpisva 4e driveri nqma.. v kinfoto drugo pishe p1k .. i ve4e 2ri den se 4udq kakvo da pravq.. distribuciqta e Kubuntu 6.10 .. za p1rvi p1t se zanimavam s Linux i mnogo shte sum vi blagodaren ako mi pomognete v na4aloto.. oshte vednuj izvinete za latinicata .. oshte ne sum stignal do kirilizaciqta ..
Мнение от devik пуснато на Април 08 2007, 18:14
Освен инсталацията на alsa-base и alsa-utils след това трябва да ги конфигурираш с alsaconf /в руутски акаунт/.
При командата lspci има ли я звуковата карта , ако не -значи че не си я инсталирал
За кирилицата в  /etc/xorg.conf добави реда в
Section "InputDevice"
                         Option    "XkbLayout"     "us,bg"
                         Option    "XkbVariant"    ",phonetic" или ",bds"

ПС : впрочем какво ти е дистрото?

Мнение от devik пуснато на Април 08 2007, 18:18
Извинявай - сега видях заглавието :6;
Мнение от Solidexx пуснато на Април 16 2007, 17:33
Здр. Аз също съм с Realtek саунд карта и  Kubuntu дистрибушън.
В Sound - KinfoCenter пише:
Sound Driver: 3.8.1a-980706 (ALSA v1.0.12rc1 emulation code)

Не съм инсталирал ръчно никакви драйвъри за звука. Значи ли това че драйвъра е инсталиран и не се налада да го инсталирам аз.

Също звука ми е 2.1 макар да имам 5.1 колони и саунд карта. мога ли от настройките да го пусна на 5.1 или трябва да го правя според инструкциите в < http://www.linux-index.org/cgi-bin/ib3/ikonboard.cgi?act=ST;f=8;t=161 >

Благодаря

Мнение от kehaka-pa пуснато на Май 05 2007, 21:49
е няма звук и това е...инсталирах драйвери за реалтека, плеъра върви, има видео, но не и звук.с убунту 7.04 съм и ползвам линукс от няколко часа...ударете едно рамо
Мнение от quintessence пуснато на Май 05 2007, 23:33
Цитат:  (kehaka-pa @ Май 05 2007,21:49)

е няма звук и това е...инсталирах драйвери за реалтека, плеъра върви, има видео, но не и звук.с убунту 7.04 съм и ползвам линукс от няколко часа...ударете едно рамо

Код: 
sudo alsaconf
:P

Мнение от kehaka-pa пуснато на Май 06 2007, 16:56
пиша в терминала sudo alsaconf и ми дава command not found ...май ще се връщам при бозата, там поне имам звук /инсталирал съм на същата машина suse 10.2, но и там положението е същото/...
Мнение от i-nZ пуснато на Май 06 2007, 20:11
Проверете дали имате инсталирани alsa-utils и после дайте изхода, който ще се намира във файлa "output", от следнaтa командa като root:

Код: 
(lspci | grep -i audio && cat /proc/asound/version && head -n5 /proc/asound/card0/codec#0 && amixer) > output


Поздрави.



Мнение от kehaka-pa пуснато на Май 06 2007, 23:11
баси, мн съм тъп... копнах командата от горния пост и се получи ето това:
ivan@ubuntu:~$ sudo lspci | grep -i audio && cat /proc/asound/version && head -n5 /proc/asound/card0/codec#0 && amixer > output
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SB450 HDA Audio (rev 01)
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.14rc1 (Tue Jan 09 09:56:17 2007 UTC).
Codec: Realtek ALC861
Address: 0
Vendor Id: 0x10ec0861
Subsystem Id: 0x1179820d
Revision Id: 0x100300
ivan@ubuntu:~$
... и пак няма звук...

Мнение от i-nZ пуснато на Май 07 2007, 00:31
къде е изходът на amixer?
Мнение от kehaka-pa пуснато на Май 07 2007, 01:08
след написване на командата amixer се получи това:
ivan@ubuntu:~$ amixer
Simple mixer control 'Headphone',0
 Capabilities: pswitch
 Playback channels: Front Left - Front Right
 Mono:
 Front Left: Playback [on]
 Front Right: Playback [on]
Simple mixer control 'PCM',0
 Capabilities: pvolume
 Playback channels: Front Left - Front Right
 Limits: Playback 0 - 255
 Mono:
 Front Left: Playback 255 [100%] [0.00dB]
 Front Right: Playback 255 [100%] [0.00dB]
Simple mixer control 'Front',0
 Capabilities: pswitch
 Playback channels: Front Left - Front Right
 Mono:
 Front Left: Playback [on]
 Front Right: Playback [on]
Simple mixer control 'Mic',0
 Capabilities: pvolume pswitch
 Playback channels: Front Left - Front Right
 Limits: Playback 0 - 23
 Mono:
 Front Left: Playback 16 [70%] [12.00dB] [on]
 Front Right: Playback 16 [70%] [12.00dB] [on]
Simple mixer control 'Capture',0
 Capabilities: cvolume cswitch
 Capture channels: Front Left - Front Right
 Limits: Capture 0 - 13
 Front Left: Capture 0 [0%] [-6.00dB] [on]
 Front Right: Capture 0 [0%] [-6.00dB] [on]
Simple mixer control 'Caller ID',0
 Capabilities: pswitch pswitch-joined
 Playback channels: Mono
 Mono: Playback [off]
Simple mixer control 'Input Source',0
 Capabilities: enum
 Items: 'Mic'
 Item0: 'Mic'
Simple mixer control 'Off-hook',0
 Capabilities: pswitch pswitch-joined
 Playback channels: Mono
 Mono: Playback [off]
ivan@ubuntu:~$

Мнение от i-nZ пуснато на Май 07 2007, 01:10
Предлагам ти да си свалиш и компилираш последната весия alsa драйвер и инструменти по следния начин като root. Важно е преди това да си инсталираш от пакетния менижър там в кубунту каквото е kernel-headers / kernel-source или нещо подобно.

1)

Код: 
wget ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/alsa-driver-1.0.14rc4.tar.bz2
tar xfj alsa-driver-1.0.14rc4.tar.bz2
cd alsa-driver-1.0.14rc4;./hgcompile;make install

wget ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/alsa-utils-1.0.14rc4.tar.bz2
tar xfj alsa-utils-1.0.14rc4.tar.bz2
cd alsa-utils-1.0.14rc4;./hgcompile;make install


2)
Приготви си едно mp3  и го сложи го в /root и си инсталирай mpg321, ще разбереш защо после.

3)
Изключваш Х и влизаш като root ето така. Няма да се плашиш от конзолата! :)
Код: 

init 3


4)

Разреждаш (unload-ваш) звуковите драйвери с серията команди:
Код: 

rmmod snd_hda_intel
rmmod snd_hda_codec
rmmod snd_pcm
rmmod snd_page_alloc
rmmod snd


Можеш да видиш кои са заредени с:
Код: 
lsmod | grep -i snd

и трябва да съвпадат с това което съм написал за разреждане. Примерно при мен са:
Цитат:

snd                    66832  10 snd_hda_intel,snd_pcm,snd_timer,snd_page_alloc



5) Пускаш
Код: 
alsaconf


6)

Сега вече може да заредиш новите драйвери с:
Код: 

modprobe snd
modprobe snd_hda_intel


След което пускаш
Код: 
alsamixer
и unmute-ваш всичко с копчето "М" (трябва зеленички да са квадратчетата долу под слайдерите), увеличаваш звука на макс и да пробваш да пуснеш mp3-то с

Код: 
mpg321 moeto.mp3


Ако има звук всичко е джаз, ако не отиди на 7)

7)

Можеш да видиш какво е станало при зареждането на драйверите като напишеш:
Код: 
dmesg | grep -i alsa


За кодека който ползва твоята звукова карта има следния списък с конфигурации, които ще се наложи да пробваш една по една като повтаряш стъпка 4) с разреждането на драйверите и зареждаш както в стъпка 6) обаче като допълнително указваш:

Код: 
modprobe snd_hda_intel model=модел


и заместваш "модел" с нещата от следния списък: (примерно model=3stack):

Код: 
ALC861/660
 3stack 3-jack
 3stack-dig 3-jack with SPDIF I/O
 6stack-dig 6-jack with SPDIF I/O
 3stack-660 3-jack (for ALC660)
 uniwill-m31 Uniwill M31 laptop
 toshiba Toshiba laptop support
 asus Asus laptop support
 asus-laptop ASUS F2/F3 laptops
 auto auto-config reading BIOS (default)


Като заредиш пробваш да плейнеш mp3-то и ако няма звук хващаш следващия модел.
------------------

Искам да отбележа, че се получава така не защото линукс не е приятелски настроен към теб, ами защото новите високо дефиниционни карти се поддържат в последните версии на алса, а на дистрибуциите им трябва време да си ъпдейтнат версията, която имат.

Поздрави!

Мнение от i-nZ пуснато на Май 07 2007, 01:13
Преди да правиш това което писах, би ли бил така добър да вземеш да си увиличиш звука на "Front" (в момента май е на 0) и да пробваш да пуснеш нещо?
Мнение от kehaka-pa пуснато на Май 07 2007, 01:44
командният ред ме победи... отивам при бозата. бихте ли ми препоръчали дистрибуция, която вероятно би съдържала необходимите драйвери.
благодаря ви за вниманието.

Мнение от kehaka-pa пуснато на Май 07 2007, 02:12
след написване на командата alsamixer се получи това:

Мнение от kehaka-pa пуснато на Май 07 2007, 02:19
мисля, че омазах снимката... след alsamixer в терминала излизат две нули над front, които не мога да променя
Мнение от i-nZ пуснато на Май 07 2007, 15:01
Това не са нули ами както бях писал по-горе това е зеленото квадратче, което значи че нещото не е mute. Просто направи стъпките които дадох по-горе и виж с кой модел на картата ще ти проработи. Като сменяш модела, ще се и променят е елементите в alsamixer.
Powered by ikonforums 1.0.0 © 2006 ikonforums