Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
 » Начало » Li Форуми » Help & Support » Инсталиране на Linux » Slackware - не инсталира лоадер???
Тема: Slackware - не инсталира лоадер???
Мнение #1 Skip to the next post in this topic.
Написано на: Февруари 13 2006, 11:57
Minister

Avatar




Група: Li fans
Мнения: 42
Регистриран: Февруари 2006

Оценка: няма

Offline
Инсталирах си Slackware. И след инсталирането на пакетите ми пише, че мога да рестартирам компютъра. Зачудих се аз как така не ме пита за лоадер, ама все пак рестартирах.
И сега не мога да го заредя.
1. Така ли си се инсталира или нещо аз съм объркал?
2. Как да му инсталирам лоадер в самия буут рекорд на диска, на който е инсталиран (не в МБР!!!)? Първия диск май представлява нещо като Лайв СД, само че с конзола само (без GUI).
Контакти:  Minister
WEB  
Мнение #2 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 13 2006, 12:49
quintessence

Avatar




Група: Li psychos
Мнения: 813
Регистриран: Август 2005

Offline
доста 'дълго' обяснение даваш покрай инсталацията , затова на в.1 - ше вадим кълбото и след малко ще ти кажа ...
ако си избирал сам кои пакети да инсталираш,силно вероятно да си изпуснал LILO и затова да липсва ..
аз имам въпрос .. ти колку bootloader-a искаш да накатериш? 1вия диск на slackw. не е livecd  :6: и не е като livecd  :6:
по принцип - стандартната процедура като си забравил bootloader-a .. буутваш с диска на slackw. ,монтираш / дяла, chroot mount point-a .. инсталираш LILO и готово ..
man chroot,man mount,man installpkg
инак и едно примерче : руут дяла е hda3 примерно ..
Код: 
mount /dev/hda3 /mnt
,
Код: 
chroot /mnt
.. installpkg пакет.tgz зададено от/в директорията ,където се намира съответния пакет с разширение .tgz .. с liloconfig се правят настройки на LILO-то,което го знаеш предполагам ..  :6:
Контакти:  quintessence

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #3 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 13 2006, 13:40
Minister

Avatar




Група: Li fans
Мнения: 42
Регистриран: Февруари 2006

Оценка: няма

Offline
Направо нищо не разбирам, но започвам с man страниците и ще се оправям някак си. Ако нищо не стане ще пиша пак.
Благодаря!

ПП: същите команди важат ли за другите линукси, че имам проблем с Мепис. Това е друга весела историйка...

ЕДИТ: chroot командата въобще не ми я разпознава и ще преинсталирам изцяло, че нищо не разбирам и това ще ми е най-лесно. За лилото - видях къде съм сбъркал (без да искам натиснах веднъж ESC клавиша).


Редактирано от Minister на Февруари 13 2006, 14:39
Контакти:  Minister
WEB  
Мнение #4 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 13 2006, 15:45
Minister

Avatar




Група: Li fans
Мнения: 42
Регистриран: Февруари 2006

Оценка: няма

Offline
Инсталирах го успешно. Явно не съм инсталирал нещо предния път, защото не ми даваше да дложа руут парола. Сега е ОК.
Контакти:  Minister
WEB  
Мнение #5 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 13 2006, 16:25
quintessence

Avatar




Група: Li psychos
Мнения: 813
Регистриран: Август 2005

Offline
<quote>същите команди важат ли за другите линукси</quote> .. стандартно /при всички линукси/ е частта с монтирането на / дяла и използването на chroot - а.к.а change root directory .. прави се с цел да се избегне преинсталация при възникнал проблем.. и силно зависи от естеството на проблема ,разбира се ..
a installpkg/removepkg,upgradepkg/ са валидни за slackware base os .. пък за твоя случай това беше най-бързото решение  :P
бтв chroot отказва при повредени и/или липсващи дялове  :6:
Контакти:  quintessence

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #6 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 14 2006, 07:41
Minister

Avatar




Група: Li fans
Мнения: 42
Регистриран: Февруари 2006

Оценка: няма

Offline
Да, точно така. Инсталацията въобще не беше довършена. Стигнах до този извод, защото не ми даваше да задам парола за root, което означаваше че липсват системни файлове!!!
Сега вече всичко се стартира нормално, даже пробвах по-горните команди под PCLinuxOS и вървят (аз нали съм си начинаещ...нормално да не стане първия път).
Сега проблема ми със Slackware е следния: зарежда ми до мястото, където иска логин. И като се логна и напиша 'startx' монитора примигва за секунда и си остава черен и без курсор на мишката, но НЕ ми пише OUT OF SYNC или нещо от този род, а си остава пуснат без картина. В същото време от харда се зарежда KDE-то. Предполагам че е проблем с драйверите или настройката на Х сървъра, но не разбирам достатъчно за да се справя. Видеото ми е вградено i815, монитора - CTX VL500 (имам и 17'' - CTXPR711FL, ще трябва да пробвам някой ден с него).
Всъщност не е мястото в тази част на форума за това, така че ще го оправям по-натам. И без това имам още 5-6 линукса на компа и ще си избера един и почвам да го настройвам и разучавам.
Контакти:  Minister
WEB  
Мнение #7 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 14 2006, 09:16
mcwolf

No avatar chosen




Група: Li gurus
Мнения: 1489
Регистриран: Април 2005

Оценка: 5

Offline
това е защитна "реакция" на мониторът - в конфигът на Х-а си задал честоти на опресняване който той не поддържа - простоо ги махни (сложи по един диес "#" на редовете с честотите)
Контакти:  mcwolf

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #8
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 14 2006, 14:51
quintessence

Avatar




Група: Li psychos
Мнения: 813
Регистриран: Август 2005

Offline
.. или по-скоро да си конфигурира X-a ..
Код: 
xorgsetup
, за по-фина настройка -
Код: 
xorgconfig
.. след това
Код: 
startx
 :)
Контакти:  quintessence

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Общо 7 отговор(а) от Февруари 13 2006, 11:57 до сега
 » Начало » Li Форуми » Help & Support » Инсталиране на Linux » Slackware - не инсталира лоадер???

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums