Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
 » Начало » Li Форуми » Свободно Време » Fun » Защо да НЕ изберем с Линъкс.
Тема: Защо да НЕ изберем с Линъкс., Да го имат в предвид начинаещите
Мнение #1 Skip to the next post in this topic.
Написано на: Февруари 11 2007, 20:22
Versiloff

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 2
Регистриран: Февруари 2007

Оценка: няма

Offline
Единствено и само суперлативи се сипят за тази операционна система с отворен код, но много от действителните неща се изпускат. Ще се опитам да опиша някои от не толкова "светлите" страни на тази боготворена система, за да бъдат информирани хората, които мислят да се захващат с нея и да имат тези няколко забележки в предвид.

Първо дори и най-елементарното действие в Линукс - инсталиране на елементарна програма, видео кодеци и т.н. - изисква ужасно много време и усилия - търсиш пакети, нямаш това, нямаш онова, новата версия на този пакет не е съвместима със старата версия на онзи и т.н. Може да Ви отнеме цял ден в четене на форуми и упътвания,  само за да инсталирате една проста програма.

Друг момент е, че много от от софтуерът просто няма порт за Линкс, включително Photoshop, Flash, Illustrator, както и по-хубавите 3D програми. Да има някакви емулатури там, ок Photoshop горе-долу се емулира (въпреки, че през 15 минути има бъг), но пробвате ли да емулирате Flash или нещо подобно просто става непоносимо..

Третият момент е тоталната липса на качествени игри, вярно че има там 2-3 от по-хубавите загалвия, но ако Ви се прииграе нещо най-вероятно няма да го подкарате. А какъвто и да си нърд, на човек просто понякога му се приисква да поразцъка за няколко часа някое заглавие, което му е останало в спомените.
Освен това бъговете не са изобщо в липса.

Истината е, че Линъкс е подходяща операционна система единствено и само за програмисти или сис-админи, които обичат сами да си правят всичко, както и за нърдове с социален живот сведен до 0.

Но едно мога да му призная като бонус - учи те как да се справяш с проблемите и да спреш да се шашкаш при наличието на такива, а дори и да се учудваш като няма.
Контакти:  Versiloff
WEB  
Мнение #2 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 11 2007, 23:12
delafer

Avatar
Група: Li fans
Мнения: 398
Регистриран: Март 2006

Оценка: няма

Offline
Еми, като не ти понася ЛИНЪКС-а, не се мъчи с него :33;
Ние тук си падаме малко мазохисти, ша знайш... човещинка  :P

 А сега сериозно - това може да го напише тотално незапознат с нещата човек... Може да е било вярно преди 10 години, но вече изобщо няма нищо общо с истината , за жалост "мой млади Скайуокър"...

Дори и секцията ти за игрите - вече дори и там...

Така, че един съвсем добронамерен съвет от мен - пази се от такива глобалистични изказвания и то точно в специализиран форум като този. Просто звучат смешно.


Редактирано от delafer на Февруари 11 2007, 23:26

"Imagination is more important than knoledge" A.Einstein
Контакти:  delafer
Мнение #3 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 11 2007, 23:59
stumps

Avatar
Група: Li psychos
Мнения: 1311
Регистриран: Април 2005

Offline
Хайде на марулятаaaaaa ... ще има за всички :48;

Редактирано от stumps на Февруари 12 2007, 00:00

Два месеца работа с компютъра спестява два часа четене на документация

Бизнесът на Microsoft е бизнес за трима: Един пише вируси, друг прави антивирусни, а третият продава (псевдо)операционна система за тях.
Контакти:  stumps

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ:
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
Мнение #4 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 12 2007, 00:28
saejoh

Avatar
Група: Li maniacs
Мнения: 449
Регистриран: Септември 2005

Оценка: няма

Offline
Цитат:  (Versiloff @ Февруари 11 2007,20:22)

...
Първо дори и най-елементарното действие в Линукс - инсталиране на елементарна програма, видео кодеци и т.н. - изисква ужасно много време и усилия - търсиш пакети, нямаш това, нямаш онова, новата версия на този пакет не е съвместима със старата версия на онзи и т.н. Може да Ви отнеме цял ден в четене на форуми и упътвания,  само за да инсталирате една проста програма.

....

Но едно мога да му призная като бонус - учи те как да се справяш с проблемите и да спреш да се шашкаш при наличието на такива, а дори и да се учудваш като няма.

Здравей,
Вярно е че инсталирането в Линукс вече става все по-елементарно, да не кажа най-елементарното нещо, както ти казваш. Изисквало било много време и усилия, та и търсене, айде стига, бе... (ти какво, да не би да отричаш правото ни да четем и да се образоваме, а да оставим настрана и бездънния Knowledge Base на уинбоуз, или нима ти не четеш безкрайните уинбоуз теми по форумите за вируси, троянци, и прочее гадна твар, айде молЪм ти сЪ). Съществуват приложения, като KPackage, SMART PackageManager, Kompile, GNU Source Installer, apt, apt4suse, Software Installer в SuSE и ред други с чиято помощ забравяш, че съществуват т.н. "зависимости". Т.е. говорим вече отдавна за два-три клика с левия бутон на мишката (ако не си левак, де)
Да, в началото на всеки може да му отнеме ден-два, та и повече, за да инсталира и най-простото нещо, но след това се получава ефектът, при който следващите програми ползват зависимостите на първите, в резултат на което последните се инсталират без проблем или с един-два проблема най-много...
Евала за бонуса, признанието, което все пак ни стопли малко.  ;)
И не е вярно, че Линуксът бил само за програмисти и Сисадмини...Аз съм завършил нетехнически университет и криво-ляво се справям. Линукс вече отдавна е българизиран, кирилизиран. Има доста писано в български сайтове по различни проблеми с различни дистрибуции, прави се немалко, за да можеш и ти да разбереш, че вече Линуксът не е това, което е бил навремето.
Кажи ни по-добре какво от Линукс-света си пробвал, как се справяш, сподели опит. Някои от нас са лаици, други доказани спецове, все ще се намери решение и на някой твой проблем. Опитай, пък тогава говори общи приказки.
Всичко най-хубаво!

Ath XP 1700+, NVidia, Biostar M7NCG, Повече тук и тук
Контакти:  saejoh

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ:
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #5 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 12 2007, 03:16
Versiloff

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 2
Регистриран: Февруари 2007

Оценка: няма

Offline
Първо, мерси за подробния отговор.

За последно ползвах Линкс преди няма и 2 години (бях със SuSE) и от тогава не съм чел нищо, така че ако има революционнен напредък - не съм знаел.

Наистина уж през YaST-a всичко става на мига, ама не беше баш така - точно там се появяваха постоянно тези несъвместимости между различните версии на програми, които съдържат RPM-ите и следователно много усложнения при инсталирането на различен софтуер.
Освен това трябва да търсиш съотвения RPM за съответната версия и дистрибуция, което допълнително усложнява нещата.

За езикова бариера нищо не съм споменавал.

Честно казано не мога да разбера защо е цялата тази хулитба на win-a. Нито съм му фен, нито нищо, разбирам да нямаме пари да си го купим, обаче живеем в България - тук той е доста евтин, да не кажа без пари. За всичките години на работа с него не съм видял и един син екран, дори не го рестартирам през пет минути - един резет на 15-20 часа му стига, аз не поддържам сървър, така че не ми е особен проблем. Според мен хората, които най-много го плюят, просто искат да си бърникат по ОС-а и уин-ът просто не е подходящ за тях, тук идва намесата на Линъкса, който им позволява да модифицират каквото им душа иска.

Не съм чел и една статия за това как да използвам win-a (включително за вируси и т.н.) и до сега не съм имал никакви затруднения с него, докато за Линкуса ми трябваше доста литература само, за да разбера как точно да го използвам. Не отричам правото Ви да се образовате, но просто за мен лин-а е ненужно усложнение на живота. Аз не искам да съм гуру на операционната си система, искам просто да осигурява добра среда на програмите, за да си работят коректно, без да ми напомня за себе си постоянно.

Решението на всичките си проблеми намерих просто като изтрих лин-а и си върнах уин-а.

Между другото за втория ми довод (от първия пост) не казахте нищо, а той беше главната причина да се откажа от лин-а като цяло. Там има ли някакъв напредък?
Контакти:  Versiloff
WEB  
Мнение #6 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 12 2007, 18:25
delafer

Avatar
Група: Li fans
Мнения: 398
Регистриран: Март 2006

Оценка: няма

Offline
Добре ето ти отговор на втория довод. Не претендирам да е изчерпателен, защото аз си изкарвам хляба в съвсем друга област, не IT (но работя с компютри  :) ).
 В днешно време портирането на огромни проекти в Линукс остава по-скоро на заден план - на преден се набляга на виртуализацията. С всяка изминала година PC добиват все по-големи ресурси и този процес става все по-лесно осъществим - само ще маркирам няколко неща - WMware, Win4Lin, Crossover Office, новите неща около Xen, и без да пропускам wine и cedega... От всички програми, които ти изброи според мен проблемът им не е в портирането им, а в линцеза, под който могат да се разпространяват. Или, може би ти претендираш, че абсолютно целия ти софтуер на компютъра ти е ЛЕГАЛЕН ?... нещо което аз 100% мога да кажа за моя. Помислил ли си за този аспект ?
 Тук само мога да спомена първите плодове на прословутото споразумение Microsoft - Novell чиято, поне външно прокламирана насоченост беше именно междуплатформените разработки...
 
 Далеч съм от идеята да слагам ореол на Линукс, но това което е той днес е много различно от това, което беше преди 2 години... btw аз от толкова време работя с него.

 Така, че ще повторя и аз - запознай се по-отблизо с това което е Линукс днес - ето примерно SUSE, и тогава съди  :) .


Редактирано от delafer на Февруари 12 2007, 18:29

"Imagination is more important than knoledge" A.Einstein
Контакти:  delafer
Мнение #7 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 12 2007, 20:48
tonitochev

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 269
Регистриран: Април 2006

Оценка: няма

Offline
Най-много(изключително много)не съм съгласен с първото ви твърдение г-н Versiloff.Тоест,че имало  "Единствено и само суперлативи[B]"за горката Linux/GNU операционна системка,разработвана със сърце и душа от доста много хора с цел даване на свобода и независимост на хората.Нищо против нямам към Уиндоуз,даже си го имам злото на дъртата ми щайга.Против имам политиката на създателите му.Вярно е че са корпорация и трябва пари да изкарват,но това не значи,че трябва да обсебват 99 процента от компютрите.Вярно че пари взимат примерно от около 30 процента ,но това положение ги задоволява напълно.По простата причина,че факта че почти всички ПЦ та са с Уин предопределя и това,че корпоративните клиенти ще им ползват б..а просто защото няма друг избор.Така че мисля,че те сами поощряват ползването на нелегални Уиндоси.
Няма да обяснявам защо Линукс е добре,а Уин зле.Човек сам трябва да опита и да разбере Линукс.Защото само с еднократно инсталиране и малко ръчкане няма как да придобиеш истинско впечатление от една програма,камо ли от ОС.А пък ако очакваш Линукс да се държи точно като Уин то естествено ще останеш разочарован.Особено ако си впечатлителна натура и факта,че на бутончето ляво долу не пише старт ,а К може да те разстрои тотално.
И явно си много умен,щом без нищо да прочетеш си си настроил Уина да е стабилен и вирусоустойчив.Явно си с някаква кръвна връзка с баба Ванга,щом си уцелил кои услуги да изключиш и кои да оставиш,за да може б....а ти да бачка безгрижно.И някакво прозрение свише те е споходило,че да знаеш че диска требе редовно да се дефрагментира примерно.И така нататък-абе може да сме от село,ма не ядем доматите с колчите,брато.И ние знаем за Уиндоса тва онова,ма пак сме чели .Пък ти хич нищо не си чел,пък си направил чудо направо.
И може колегите по съдба да не са съгласни с мен,но и не си уцелил дистрото.Я виж Дебиана и как се инсталират програми и квото искаш на него.Е друг е въпроса,че има наименования на пакети,дето нищо не ти говорят,но това е до време.И аз бях така с Уина в началото,после и с Линукса,ама то ги научаваш. :29;
И накрая ще припомня притчата за лисицата и гроздето.Требе да я знаеш и да се сетиш сам какво имам в предвид.Ако не-пиши тема,ще ти пратя WIKI.

Debian Lenny http://mylinuxtoni.site88.net/
Home Linux вестник за GNU/Linux http://vestnik.hbcom.info/news.php
Debian за българи http://debianhome.wordpress.com/
Мнение #8 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 14 2007, 14:01
Zero_effect

Avatar
Група: Li maniacs
Мнения: 489
Регистриран: Юли 2005

Оценка: 5

Offline
Понеже виждам доста грешки в опитите за критика на Versiloff ще се включа в тази дискусия.

Цитат:

За последно ползвах Линкс преди няма и 2 години (бях със SuSE) и от тогава не съм чел нищо, така че ако има революционнен напредък - не съм знаел.


Именно, затова не смятам, че имаш право да коментираш каквото и да е по темата, защото не си запознат със сегашното положение и се съмнявам, че и тогава си бил с тогавашното.

Критикуваш системите за пакетиране, а всъщност нямаш представа какво представляват те в сегашно време.

Да вземеме някоя съвременна популярна дистрибуция като Ubuntu. При нея инсталирането на нов софтуер, съвместим с Линукс, е наистина лесно - няколко кликвания на мишката в synaptic и си готов. Може би ще трябва да научиш и как да си разшириш repository-те, но това не е чак толкова фатално.

Цитат:

Честно казано не мога да разбера защо е цялата тази хулитба на win-a. Нито съм му фен, нито нищо, разбирам да нямаме пари да си го купим, обаче живеем в България - тук той е доста евтин, да не кажа без пари. За всичките години на работа с него не съм видял и един син екран, дори не го рестартирам през пет минути - един резет на 15-20 часа му стига, аз не поддържам сървър, така че не ми е особен проблем. Според мен хората, които най-много го плюят, просто искат да си бърникат по ОС-а и уин-ът просто не е подходящ за тях, тук идва намесата на Линъкса, който им позволява да модифицират каквото им душа иска.


Използвах, Уиндолс приблизително 10 години и съм що годе запознат защо са всички тези оплаквания. В сегашно време най-големият проблем са вирусите и adware-тата, които почти не съществуват на Линукс платформата. Няколко вируса са достатъчни, за да ти вгорчат напълно живота, така, че ето ти един довод защо Уиндолс е толкова мразен. В миналото имаше и други проблеми, като екрана на смъртта и забиването при end task на забил процес, но те са отстранени в по-съвременните версии.

Иначе способностите за модификация са една от силите на Линукс, но не смятам, че е не подходящ за хора с по-малки технически познания - все пак веднъж инсталиран той може да ти върши по-голямата част от работата, като ти предлага офис пакет, пощенски клиент, плейъри за музика и филми и IM клиенти. Да, тези неща може да са трудни за настройка за някой, който едва прохожда в Линукс, но съм виждал много хора, които не могат да ги настроят и под Уиндолс, така, че е спорно до колко е проблем.

Цитат:

Не съм чел и една статия за това как да използвам win-a (включително за вируси и т.н.) и до сега не съм имал никакви затруднения с него, докато за Линкуса ми трябваше доста литература само, за да разбера как точно да го използвам. Не отричам правото Ви да се образовате, но просто за мен лин-а е ненужно усложнение на живота.


Не познавам хора, които са се родили научени и предполагам, че си се обръщал към някой свой приятел или някой компютърен специалист, който да ти помогне. Също така предполагам, че този Уиндолс, който си използвал/използваш е бил настроен от някой друг. Така, че ако моите предположения са верни нямаш база за сравнение.

Цитат:

Между другото за втория ми довод (от първия пост) не казахте нищо, а той беше главната причина да се откажа от лин-а като цяло. Там има ли някакъв напредък?


Понеже желаеш отговор - тествал съм ги тези програми под wine преди време и работеха що годе нормално, като изключиме някои визуални бъгове. Но всъщност аз не съм с чак толкова големи изисквания към пакетите за обработване на изображения и намирам достатъчно адекватни за моите изисквания предложенията с отворен код, като GIMP, Inkscape и Blender(за 3d). Всъщност доста хора имат сравнително малки изисквания, но понеже са чували за това колко са страхотни определени продукти, подценяват някои други, които всъщност могат да им вършат достатъчно добра работа.

Понеже стана дума за игри наистина няма нещо, което да не е емулирано и да е добро предложение, но наблюдавам в последно време, че доста се разширява поддръжката на игри на някои емулатори, като wine. Разбира се, най-новите предложения са почти невъзможни за подкарване, но някои малко по-стари вървят задоволително добре.


Цитат:

Истината е, че Линъкс е подходяща операционна система единствено и само за програмисти или сис-админи, които обичат сами да си правят всичко, както и за нърдове с социален живот сведен до 0.


Да кажеме, че не е все още достатъчно добра за геймъри и хора, използващи прекалено специализиран софтуер, който няма порт за Линукс или трудно се емулира. Изискванията на всички други категории хора могат да бъдат до голяма степен задоволени.

П.П. Между другото, какво прави тази оплаквателна тема в раздел новини?


Редактирано от Zero_effect на Февруари 14 2007, 14:21
Контакти:  Zero_effect

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ: 94584818
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #9 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 14 2007, 14:21
stumps

Avatar
Група: Li psychos
Мнения: 1311
Регистриран: Април 2005

Offline
Цитат:  (Zero_effect @ Февруари 14 2007,14:01)

П.П. Между другото, какво прави тази оплаквателна тема в раздел новини?

Прав си колега ... мястото и е във "Fun" :55;

Два месеца работа с компютъра спестява два часа четене на документация

Бизнесът на Microsoft е бизнес за трима: Един пише вируси, друг прави антивирусни, а третият продава (псевдо)операционна система за тях.
Контакти:  stumps

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ:
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
Мнение #10
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Февруари 17 2007, 00:57
phantomlord
Phantom Lord
Avatar
Група: Li maniacs
Мнения: 665
Регистриран: Август 2005

Оценка: няма

Offline
Просто няма как да не се намеся и да не коригирам нещо:
Цитат:

Да вземеме някоя съвременна популярна дистрибуция като Ubuntu. При нея инсталирането на нов софтуер, съвместим с Линукс, е наистина лесно - няколко кликвания на мишката в synaptic и си готов.

Всичко това идва от Debian и е започнало там.
Винаги съм казвал, че при Debian иснталирането на програми е много по-лесно отколкото в Windows.
Ако знаеш какво ти трябва и се справяш с конзолата:
Код: 
apt-get install нещо си

Ако искаш да го потърсиш:
Код: 
apt-cache search нещо си

Ако не ти се занимава с конзола си пускаш synaptic. Бързо и лесно си намираш каквото ти трябва. Даваш ctrl+f, търсиш, намираш десетки резултати и си инсталираш. В хранилищата просто има почти всичко необходимо. Досега в поне 90% от случаите съм намерил там каквото ми трябва. Колко трудно става инсталацията. Примерно трябва ми wine. Какво правя:
Код: 
apt-get install wine

В зависимост от интернет връзката и големината на файловете приложението за няколко секунди до няколко минути е готово за ползване.
А какво трябва да се направи в Уинбоз?

1. Да се намери търсената програма в интернет
2. Да се свали
3. /Много често/ да се намери крак или сериен номер
4. Да се свали програмата / и крак-а или серийния номер
5. Да се инсталира програмата
6. Да се рестартира компютъра
7. Да се кракне/регистрира програмата

Versiloff, къде си тръгнал да обясняваш колко трудно се инсталират програми в Linux?

Казваш, че линукс ти напомнял за себе си? Да, това е така... Но много рядко. Вкъщи на линукса въобще не си усещам операционната система. Освен когато реша да си експериментирам с нея. Но Уинбоз-а в работата ми напомня всеки ден по няколко пъти за себе си. Така съм се разглезил от Linux-a, че свикнах каквото изпълня или стартирам да стане веднага. Чакането да се отварят по няколко секунди или минути програмите в Уинбоз ме нервира.

Debian lenny/sid, 2.6.24-phantomlord, KDE 3.5.9
http://myfreesoft.net/phpBB2/index.php?c=7
The knowledge is to be shared...
Помогни си сам, за да ти помогне и Господ
Контакти:  phantomlord

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ: 322393169
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
Общо 10 отговор(а) от Февруари 11 2007, 20:22 до сега
 » Начало » Li Форуми » Свободно Време » Fun » Защо да НЕ изберем с Линъкс.

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums