Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
 » Начало » Li Форуми » Li Препоръки » Предложения » Директориите в Линукс
 • Страница 1 от 1 Skip to Page:
 • 1
Тема: Директориите в Линукс
Мнение #1 Skip to the next post in this topic.
Написано на: Октомври 14 2005, 09:55
WolF
 

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 162
Регистриран: Септември 2005

Оценка: няма

Offline
Дървото на директориите в Linux следва стройна организация. Ето и някои от по-важните директории:


Директория

Описание


/

Това е кореновата директория (root). Тя се явява точка на монтиране за цялата система.
/home

Директорията, в която се разполагат потребителските директории. Когато добавите нов потребител (например nikola), неговата лична директория се разполага тук по подразбиране (например '/home/nikola').


Ако искате повече прегледност, организирайте потребителите по групи и слагайте личните им директории като поддиректории на съответната група. Например основната група на nikola е users и личната му директория се намира в '/home/users/hikola'.


Обикновено '/home' се “закача” на отделен дял, така че ако се наложи преинсталация на системата, потребителските данни остават незасегнати. Монтирайте този дял с опциите 'nodev,nosuid' в '/etc/fstab' за повече сигурност;)
/dev

Директорията, в която се разполагат файловете-устройства, чрез които операционната система комуникира с хардуера (например принтер или скенер, звукова платка и т.н.). По-важните устройства са:


/dev/fd0 - флопи


/dev/hda - харддиск (когато е master на първия IDE-канал)


/dev/scd0 - тук обикновено отговаря записвачката със SCSI-емулация


/dev/cdrom - символна връзка към CD-ROM-устройството


/dev/dsp - чрез този файл Linux управлява звуковата платка


/dev/lp0 - паралелен порт


/dev/psaux - PS/2 мишка


/dev/ttyS1 - първият сериен порт
Често пъти се случва да видите някоя програма да се “разсърди” с подобна грешка: “Cannot open /dev/dsp. No such file or directory”. Този проблем се разрешава със създаването на символна връзка към реалното устройство. Например:
ln -s /dev/dsp0 /dev/dsp
Ако пък видите проблем с правата, използвайте следната команда:
chmod 666 /dev/dsp
Най-умните използват devfsd, който предлага разширени възможности за управление на устройствата в '/dev'. Това е специален системен “демон”, който се грижи за файловете и правата върху тях, създава необходимите символни връзки с цел обратна съвместимост и въобще забравяте за проблемите с тази директория. Ядрото обаче трябва да поддържа файловата система devfs. Използването на този “демон” ви спестява и ръчното създаване на устройства при добавяне на нов хардуер, което не минава без четене на 'man mknod';)
/proc

Една от най-странните директории. Представете си, че това точката на монтиране на оперативната памет и няма да сгрешите. Тук ще намерите всякаква информация за всички текущи процеси, натоварването на системата, типа на процесора и хардуера...
Съдържанието на тази директория се разглежда най-прегледно чрез команди като 'ps' или 'top', но понякога се прибягва и до 'cat'.
Сравнете директориите в нея, които имат номерца, с номерата на процесите, показвани от 'ps';)


/etc

Директорията, в която се съхраняват най-важните конфигурационни файлове. Някои от тях ще разгледаме също по-нататък. Когато приключите с първата си инсталация, непременно направете резервно копие на тази директория например с командата:
tar cvfz etc.tar.gz /etc
Някои важни файлове и директории в '/etc':


lilo.conf - настройките на lilo


inittab - базовата конфигурация на програмата init


fstab - файловите системи, които ще се монтират автоматично


passwd - информация за потребителите, регистрирани в системата


shadow - паролите на потребителите, регистрирани в системата;)


inetd.conf - какви мрежови услуги ще се зареждат автоматично


X11 - всички настройки на системата X Window (абе “хикса”;))


init.d - скриптовете за първоначално зареждане на системата
/bin

Съдържа изпълними файлове, необходими за основното функциониране на системата. Например '/bin/bash' - подразбиращият се команден интерпретатор, без който не можете да направите нищо в Linux.
/sbin

Също съдържа изпълними файлове, необходими за основното функциониране на системата, но достъпни само за администратора root. Например командата '/sbin/hdparm' може да се изпълнява само от root.
/lib

Основните поделени библиотеки и програми за динамично свързване, модулите на ядрото '/lib/modules', въобще все неща, които са от критична важност за системата.
/tmp

Временните файлове, които се създават при работа на различните програми. По подразбиране тази директория трябва да е достъпна за писане от всички.
Също е разумно да се монтира на отделен дял с размер примерно 500MB (по правило са напълно достатъчни) и отново с опциите 'nodev,nosuid'. Така ще предпазите системата най-малко от препълване на кореновата директория, ако някоя непослушна програма или злонамерен потребител решат да запълнят диска.
/opt

Тази директория вече почти не се използва, но въпреки това можете да видите някои дистрибуции да разполагат някъкъв опционален софтуер (например KDE, Gnome, OpenOffice...).
/var

Самото име подказва, че това е директорията “разни”. Съдържа всичко, което не може да намери логичното си място другаде: различни библиотеки и работни директории на някои програми ('/var/lib'), бази данни (например '/var/lib/mysql'), системни дневници (/'var/log'), уебдиректории ('/var/www')...
/usr

Това е директорията, в която се помещава целият инсталиран допълнително софтуер, който не е от критично значение за основното функциониране на системата.
Както виждате, в тази директориия също има 'bin', 'lib' и т.н., подобно на кореновата. Тези директории имат същото предназначение, но се отнасят до инсталираните допълнително програми. Вътре ще видите и някои особени директории като 'share', която съдържа всякакъв род поделени данни, конфигурационни файлове, икони, тапети, картинки, шаблони, “кожи” за различни програми...
/usr/local

Тази директория се явява близнак на '/usr', но има и една съществена разлика - в нея се разполагат данните на програмите, инсталирани допълнително от потребителя, например чрез ръчна компилация. Идеята е, че каквото и да инсталирате ръчно, то не засяга файловете в '/usr', а се разполага в нещо като собствена виртуална система. Така можете да имате неизброимо количество различни версии на една и съща програма, които няма да си пречат (нещо, което в системи като Windows може да бъде само далечен блян). Достатъчно е само да използвате пътя '/usr/local/bin' вместо '/usr/bin', за да изпълните инсталираната от вас версия.
Досещате се, че всяка програма, която инсталирате с компилация, може да бъде поместена в произволна директория чрез опцията '--prefix=', но ако не я използвате, търсете програмите си в '/usr/local'.
Контакти:  WolF

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ:
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #2 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Октомври 14 2005, 10:17
phantomlord
 
Phantom Lord
Avatar
Група: Li maniacs
Мнения: 665
Регистриран: Август 2005

Оценка: няма

Offline
Смятам, че когато използваш чужди материали, е по-добре да сложиш линк към източника, вместо да използваш copy+paste. Най-малкото би могъл да споменеш името на автора. Оригиналния материал се намира на този адрес.

Debian lenny/sid, 2.6.24-phantomlord, KDE 3.5.9
http://myfreesoft.net/phpBB2/index.php?c=7
The knowledge is to be shared...
Помогни си сам, за да ти помогне и Господ
Контакти:  phantomlord

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ: 322393169
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
Мнение #3
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Ноември 22 2005, 11:49
WolF
 

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 162
Регистриран: Септември 2005

Оценка: няма

Offline
Да извинявам се за това.Вече ще посочвам линк на оригиналния материал и автора.
Контакти:  WolF

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ:
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Общо 2 отговор(а) от Октомври 14 2005, 09:55 до сега
 • Страница 1 от 1 Skip to Page:
 • 1
 » Начало » Li Форуми » Li Препоръки » Предложения » Директориите в Линукс

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums