С цел пестене на ресурси като най-главна причина , доставчик от порядъка на Airbites също раздава GW & NSs еднакви IP-та , което говори за нискокачественото им оборудване и некадърни ( нискоквалифицирани ) project manager-и и/или администратори
Но най-удобно и често срещана практика при малките и средни ISP-та е една и съща машина с open source OS да я ползват за рутер, shaper , firewall , NAT , каквото още се сетиш , свързано с networking И DNS
По принцип не е правилно DNS сървърите да са ти от една и съща мрежа ( не говорим за рутер с 10 alias-а и DNS да слуша на целия интерфейс , на който са всички IP-та ) , а на различни - единият сървър , ако е в datacentur A , другият да е в B , НО вече всичко зависи от нуждите и топологията и услугите , които се предоставят от съответната фирма
Аз например на домашния ми DNS имам 4 backup-а - 3 са на един и същи доставчик ... 2 от тях са на различни машини , но в един и същ datacentur с няколко backup трасета , 3-тият е физически на съвсем друго място с 2 трасета ... а 4-тият е домашен PC към друг доставчик ... което е абсурдно и ненужно , но знае ли човек какво може да стане ... Вече страдах няколко месеца с филтриран 53 port от предишния home ISP