Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
 » Начало » Li Форуми » Help & Support » Общи Проблеми и Въпроси » Mandriva - няколко питанки ...
Тема: Mandriva - няколко питанки ...
Мнение #11 Skip to the next post in this topic.
Написано на: Май 27 2007, 17:25
Тараторчо Бърборинков

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 17
Регистриран: Май 2007

Оценка: няма

Offline
Здравейте! Дано не ви дотягам вече  :17;   Неможах да се справя явно - много старателно изпълних стъпка по стъпка съветите на "mdk_bg", но неуспях да направя нищо.
В конзола като ROOT  коригирах "sudoers" точно както обясни. След това излязох и пак влязох и го отворих за да се убедя 100% че се е записал вече редактиран. Рестартирах, но пак немога да се логна като ROOT  и на всяка корекция ми иска адм. парола. Отново проверих - файла е редактиран и записан точно както "mdk_bg" ме посъветва. Нямам никакво обяснение или идея защо се получава така. Но това не е проблем- не е чак толкова важно.
Продължих нататък с VPN- а по обясненията стъпка по стъпка направих всичко до ...."От там нататък нещата са като при Windows XP. " Тук вече отново се опитах да създам VPN но пак не се получава. Когато избера "OpenVPN" ми излиза съобщение "Could not install the packages (Open VPN)! Въпреки че DVD диска е в устройството. Ходих из мениджъра на пакетите оглеждах различните пакети, търсене му давах... Какво ли не направих но няма. Сигурен съм вече че просто не е включен в дистрибуцията защото и самата вградена търсачка за пакети в мениджъра на пакети неможа да си го открие. Много се разочаровах, защото именно заради този "DrakVPN" избрах именно тази дистрибуция. Преди време се мъчих отново да мина на Linux и именно VPN- а беше причина да се откажа тогава. Изумен съм направо!
Както и да е. Продължих отново и изтеглих "tool"- чето kvpnc-0.8.9.tar.tar но и с него "ударих на камък"- Най- вероятно защото нямам представа даже как се инсталира това нещо в Linux. Сигурно е в мен причината но неможах да намеря никъде инфо да прочета. Кликнах върху "Instal"- a обаче нищо нестана. Дори и съобщение никакво неизвади. Търсих го после по диска да не би някъде да се е записало нещо но не е.
Е, извинявам се оюе веднъж, но ще съм благодарен на всякаква помощ и съвет- ако успея да си пусна нета да си го оставя като операционна система и после малко по малко да уча това - онова по него. Но неуспея ли да пусна нет ще се наложи да го махна.
Благодаря!
Контакти:  Тараторчо Бърборинков
WEB  
Мнение #12 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 27 2007, 17:37
Тараторчо Бърборинков

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 17
Регистриран: Май 2007

Оценка: няма

Offline
:)

Редактирано от Тараторчо Бърборинков на Май 27 2007, 19:15
Контакти:  Тараторчо Бърборинков
WEB  
Мнение #13 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 27 2007, 17:44
Тараторчо Бърборинков

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 17
Регистриран: Май 2007

Оценка: няма

Offline
:29;

Редактирано от Тараторчо Бърборинков на Май 27 2007, 19:15
Контакти:  Тараторчо Бърборинков
WEB  
Мнение #14 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 08:29
mdk_bg

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 8
Регистриран: Май 2007

Оценка: няма

Offline
Две-три неща.
Първо сигурно не съм бил достатъчно ясен. Включването на даден потребител не променя възможността да се логваш като root. Това просто дава възможност на обикновения потребител да изпълнява приложения с root права. като напише в конзолата
[user@localhost]$ sudo <нещо си>

Второ. не мога да разбера за какво ти е този OpenVPN. Това ли иска твоя доставчик за да се свържеш към него. Сега като ти препрочитам писаията виждам, че си додта неориентиран. Пробваш ту ОpenVPN, ту Cisco, а те двете нямат нищо общо освен, че и двете са VPN, а и двете искат вече да имаш връзка с Интернет.
Я вземи да опишеш как го правиш този номер под Windows, т.е. какво правиш за да се свържеш с доставчика си, за да видим какво точно се иска в задачата и тогава да даваме решение.

И трето. На инсталационния диск няма всички пакети. OpenVPN можеш да го намериш примерно тук. Обаче аз не съм сигурен, че това ти трябва въобще.

И накрая след като подкараш интернета, ще ти кажа как да си оправи настройките за графичната карта и монитора. Става много лесно, но ти ти трябва връзка с Интернет, защото пакетите са plf и не се разпространявт на дистрибуционния диск на мандрива по лицензионни съображения.
Контакти:  mdk_bg
WEB  
Мнение #15 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 09:36
Тараторчо Бърборинков

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 17
Регистриран: Май 2007

Оценка: няма

Offline
Аха, за логването чак сега ми се изясни  :D  макар че невиждам логиката- но това не е важно.
"CiscoVPN" знаех че няма да ми свърши работа- просто като четох останах с впечатлението че CiskoVPN и OpenVPN са включени заедно в един пакет. Единственната причина да човъркам там беше за да видя дали и "Open VPN" е включен в дистрибуцията.
В нашата мрежа тук имам достъп до локалните ресурси. Но за да отворя например "Google.com" трябва да се закача за VPN сървъра на доставчика ми. В моя случай е с IP 192.168.29.2
Във Windows това се случва от контр. панел>мрежови връзки>свържи се с мрежата на моето раб. място>виртуална частна мр. връзка>пиша IP- то на сървъра> и готово! После имам да махна 2 отметки в настройките и вече да си напиша име и паролата.
Това е - без закачен VPN интернет НЯМА! Виждам само 2 free - та, един форум и страницата с новини и реклами на доставчика ми.
Благодаря!
Контакти:  Тараторчо Бърборинков
WEB  
Мнение #16 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 11:09
tolostoi

Avatar
Група: Li maniacs
Мнения: 869
Регистриран: Юли 2006

Оценка: 5

Offline
А в тоя форум на доставчикът ти, не пише ли как се прави връзката с Linux? Провери и ако пише нещо, дай го тук да го прочетем (дори и да е оскъдно поогледай форума). Писал си как се свързваш под Windows, "... и там още 2 отметки ..." какво пише на тези отметки? Като искаш пакета за open vpn дали са ти линк изтегли го и го инсталирай (ако не ти трябва, поне няма да попречи) запиши го на диск и после от диска го инсталирай на Mandriva, а защо изобщо си откачил другите харддискове? "Страх, лозе пази"  :)

Мнение #17 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 12:31
Тараторчо Бърборинков

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 17
Регистриран: Май 2007

Оценка: няма

Offline
Едната отметка е да не прекъсва връзката когато не е налично криптиране на данните а другата е за LSP - то.
На форумът на доставчика ми много подробно е описано как става това, постовете са там още от 2004 година ако се нелъжа. Едно от момчетата си е дал труда много подробно, стъпка по стъпка е описал всичко. Дори е постнал и конкретни примери всеки от които с подробни обяснения. Но това става с инсталиране на допълнителен клиент, една камара настройки и яко писане. Още в началото на темата писах че се отказах тогава заради това, а и като си потбирах дистрибуция за инсталиране я подбирах така, че да избегна точно това Ето виж как лъжат:

http://qa.mandriva.com/twiki/bin/view/Main/DrakVPN

Използвах вече линка, изтеглих "OpenVPN"- а и довечера като се прибера от работа ще се пробвам и с него. Благодаря на "mdk_bg" за линкчето а и на Всички Ви за вниманието и търпението.
Другите HDD- та съм ги откачил за да не ги умоткам - Изпробвал съм VSLIVE- той вижда NTFS но Mandriva- та "не го вижда". Нямам представа защо. Уж е последна версия. Иначе имам ценно само 40 ГБт. музика хитове от 80-те. Имам ги и архивирани на DVD та де. Така че НИЩО ценно нямам - за какъв страх иде реч? Имам и на DVD RW Image на С:
Благодаря!
Контакти:  Тараторчо Бърборинков
WEB  
Мнение #18 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 13:19
tolostoi

Avatar
Група: Li maniacs
Мнения: 869
Регистриран: Юли 2006

Оценка: 5

Offline
За страха имах предвид да не си погубиш, нещо (на мен не ми се случвало досега, опа сега се сетих, че един от първите ми опити за инсталиране на Линукс си форматирах "флашката" но после си я възтанових) А точно това имах предвид да дадеш това от страничката на доставчикът, защото и аз съм я сърбал тази попара, мноого страшно започват тези статии - за да си пуснете интернет блалала... ще трябва да си прекомпилирате ядрото и да го закърпите с 3-4 пача , после теглите това, ако не става пробвайте с това и ... да не обяснявам нататък, ама в крайна сметка се оказа, че нещата изобщо вече не стоят по този начин (и при мен бяха статии с доста стара дата) та затова го дай да го видим пък ще се намери решение, щом някой го е пуснал, ще стане :) Естествено пробвай и с rpm-а който си изтеглил.

Мнение #19 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 14:58
Dim.Dim
Нерегистриран


Споменаваш, че ще си сменяш доставчика. Препоръчвам ти БТК ако имаш дом. телефон. В монебта тече оферта за 2гб за около 32 лв. Като се има предвид цените на другите доставчици и качеството надоставка и скорост БТК е за предпочитане, за сега. Лично аз смених много доставчици и всички те и хабер си нямаха от конфигуриране на Линукс в мрежа, мъъъка. Откакто съм на БТК няма проблем, забравих за разни ръчни настроики и дуги конфигурации.
Слагаш диска инсталираш, като стигнеш до нета, четеш внимателно и посочваш само каква ти е връзката, Линукса прави всичко друго сам. Помисли си върху това.
:6;   :P   :43;
Контакти:  Dim.Dim

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #20
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 15:09
Dim.Dim
Нерегистриран


Забравих.
Ако все пак решиш да ровиш в ядрото хо те стряска конзолата може да ползваш миднайт командер. Тази програма е инсталирана като основен пакет в Мандривата. Тя е аналог на уиндоуския нортън командер и още куп други подобни. Стартираш конзола от старт панела и от падащото меню за фаил избираш миднайт командер - рууд.
:P
Контакти:  Dim.Dim

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Общо 37 отговор(а) от Май 24 2007, 19:16 до сега
 » Начало » Li Форуми » Help & Support » Общи Проблеми и Въпроси » Mandriva - няколко питанки ...

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums