Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
 » Начало » Li Форуми » Help & Support » Общи Проблеми и Въпроси » Mandriva - няколко питанки ...
Тема: Mandriva - няколко питанки ...
Мнение #21 Skip to the next post in this topic.
Написано на: Май 28 2007, 16:01
Тараторчо Бърборинков

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 17
Регистриран: Май 2007

Оценка: няма

Offline
Ми страх няма никакъв. Домашният ми компютър служи главно за муз. уредба и филми. Разбира се и нет. Рядко жената си пуска някаква игричка гони някакви човечета там. Аз пък - Сантасе от време на време. Нищо ценно няма на него. Довечера като се прибера ще копна инструкциите, защото сега съм на работа а сме на друг доставчик тук и нямам достъп до форума им. Разбира се първо ще опитам сам с "rpm-а". Но друго ми е чудно на мен. В този си вид тази ОС май май излиза че е неизползваема за oбикновенния потребител. Защо на сайта на Mandriva- та е показано нещо, което всъщност или го  няма или не е използваемо тъй като аз (обикновения потребител) нямам достъп до него и немога да го използвам. Много ми е чудно. Чесно да ти кажа - малко ми заприлича на някои от офертите на някои от мобилните оператори. "Заповядайте при нас! Изгодно е!" Но когато отидеш се оказва съвсем друго. "Ми то това ама и така... Ама едно било, че и друго било..." И в крайна сметка се оказва че наистина е изгодно но само за тях. Разбира се тук ситуацията е различна, защото няма реч за пари, но много се разочаровах де.
Иначе що се отнася до "сложното" и "страшното" при компилирането и настройването не ме плаши. За човек който никога не се е качвал на велосипед също сигурно изглежда трудно и сложно, но като свикнеш.... Твърдо бях решил че няма да се занимавам с това докато не го оправят авторите на дистрибуцията (като за потребители, а не като за висококвалифицирани програмисти), но сега ще се захвана и то поради това, че загубих толкова много ВАШЕ време. Аз неочаквах че толкова хора ще проявят съпричастност и ще се занимават с "глупости". И най- малкото заради това този път ще се запъна като червей на буца та давидим какво щестане.
Що се отнася до доставчика - тук при нас Супер Любо е просто една мърда (извинете за израза). Пълна скръб е. Много приятели имам които се отказаха. Служебния ни нет също Супер Любо го носи. Мисля си за Трипъл плей. Там също няма такива неща. Но съм си платил неограничен достъп до септември и засега няма как - така ще е.
Благодаря!
Контакти:  Тараторчо Бърборинков
WEB  
Мнение #22 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 16:20
devik

Avatar
Група: Li fans
Мнения: 621
Регистриран: Декември 2006

Оценка: 5

Offline
Мене малко ме учудва,че за сефте си решил да се занимаваш с линукс и то с мандрива-мисля, че заедно с ред хет са най-рядко използваните дистрибуции ,малко хора с в час с начина на инсталиране на това или онова и съответно няма кой да даде акъл.Ако беше с сусе,дебиан,убунту предполагам че вече ще си пуснал нета.
Но все пак поздравления за миграцията към линукс :43;
Контакти:  devik
WEB  
Мнение #23 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 16:29
mdk_bg

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 8
Регистриран: Май 2007

Оценка: няма

Offline
Цитат:  (Тараторчо Бърборинков @ Май 28 2007,12:31)

Едната отметка е да не прекъсва връзката когато не е налично криптиране на данните а другата е за LSP - то.
На форумът на доставчика ми много подробно е описано как става това, постовете са там още от 2004 година ако се нелъжа. Едно от момчетата си е дал труда много подробно, стъпка по стъпка е описал всичко. Дори е постнал и конкретни примери всеки от които с подробни обяснения. Но това става с инсталиране на допълнителен клиент, една камара настройки и яко писане. Още в началото на темата писах че се отказах тогава заради това, а и като си потбирах дистрибуция за инсталиране я подбирах така, че да избегна точно това Ето виж как лъжат:

http://qa.mandriva.com/twiki/bin/view/Main/DrakVPN

Използвах вече линка, изтеглих "OpenVPN"- а и довечера като се прибера от работа ще се пробвам и с него. Благодаря на "mdk_bg" за линкчето а и на Всички Ви за вниманието и търпението.
Другите HDD- та съм ги откачил за да не ги умоткам - Изпробвал съм VSLIVE- той вижда NTFS но Mandriva- та "не го вижда". Нямам представа защо. Уж е последна версия. Иначе имам ценно само 40 ГБт. музика хитове от 80-те. Имам ги и архивирани на DVD та де. Така че НИЩО ценно нямам - за какъв страх иде реч? Имам и на DVD RW Image на С:
Благодаря!

Слушай сега от 2004 г., както вече ти казаха, доста вода изтече. Пак си провери дали действително ти трябва OpenVPN.

Второ. Надявам се, че си инсталирал kvpnc от дистрибутива на мандривата, а не от kdeapps.org. За Мандривата е добре да се инсталират rpm пакети компилирани специално за него /стига да има такива/. Като ти прочетох предишното писание за това как го правиш тоя номер под Windows оставам с впечатление, че OpenVPN не ти трябва, освен ако изрично не си го инсталирал под Windows.

Затова пак:

# sudo kvpnc - това ти стартиря клиентчето.

Отиваш на пръчката със звездата /wizard/ и от 'Select the type of your VPN' избираш 5-тата опция отгоре - 'Microsoft PPTP'.
- На 'PPTP specific settings' не пипаш нищо
- Пишеш си потребителското име и паролата.
- Избираш мрежовото устройство или оставяш 'defaultч ако ти е само едно
- 'Network route options' - не пипаш нищо
- 'Connection status check'  - не пипаш нищо
- Възможности за свързване - не пипаш нищо.
- General Settings - Пишеш някакво име, примерно това на твоя доставчик, някакво описание и на VPN gateway пишеш IP адреса на сървъра 192.168.29.2 в твоя случай.
- Край.  И трябва да си се свързал.

Трето. Аз самият ползвам 2 vpn-а за връзка със служебната мрежа. Единият е Cisco, а другият е OpenSwan. И двата вървят като пушка, само че не и двата едновременно защото Open SWAN иска racoon, а CiscoVPN го не ще. За щастие не ми се налага. Затова и ползвам kvpnc и се свързвам ту с едния, ту с другия, когато ми се налага.

Четвърто. Мандривата чете NTFS без грешка отдавна. Най малкото от версия 7.0 /защото аз ползвам Мандрейк от тогава/. Можеш да ги видиш в /mnt/win_c, /mnt/win_d и т.н.. А от 2007.1 Spring вече и пише по NTFS дялове, макар, че не бих ти го препоръчал. Ако искаш да обменяш файлове между Win и Linux  си направи един дял с FAT32.

Дерзай!
Контакти:  mdk_bg
WEB  
Мнение #24 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 17:58
mdk_bg

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 8
Регистриран: Май 2007

Оценка: няма

Offline
Цитат:  (Тараторчо Бърборинков @ Май 28 2007,16:01)

Но друго ми е чудно на мен. В този си вид тази ОС май май излиза че е неизползваема за oбикновенния потребител. Защо на сайта на Mandriva- та е показано нещо, което всъщност или го  няма или не е използваемо тъй като аз (обикновения потребител) нямам достъп до него и немога да го използвам. Много ми е чудно. Чесно да ти кажа - малко ми заприлича на някои от офертите на някои от мобилните оператори. "Заповядайте при нас! Изгодно е!" Но когато отидеш се оказва съвсем друго. "Ми то това ама и така... Ама едно било, че и друго било..." И в крайна сметка се оказва че наистина е изгодно но само за тях. Разбира се тук ситуацията е различна, защото няма реч за пари, но много се разочаровах де.

Тук май става въпрос за недоразумение. Това което Мандрива имат пред вид, е че потребителят вече има връзка с Мрежата, след което изгражда виртуална частна мрежа върху Интернет.
Твоят случай е по-особен. Твоят доставчик за да те допусне до мрежата ползва pptp за аутентикация, за да установи, че именно ти си този който иска достъп.
Иначе всеки може да се закачи на сиуча, да получи IP адрес по DHCP и да стигне до някаква уеб страница на която любезно му обясняват, че ако иска да ползва услугите им трябва да си плати еди-каква-си сума еди-къде-си. срещу тази сума получава потребителско име и парола, които за напише там и там и т.н.
Толкоз.
А иначе след като се свържеш със Световната мрежа е добре да си конфигурираш хранилищата. Ей тук е описано как.. Тогава това което е описано на сайта на Мандрива за VPN работи като пушка. В смисъл, че като ти дотрябва нещо, Мандривата си дърпа пакета и си го инсталира.

Всъщност може би първо трябваше да те питам какъв ти е VPN-а. По-точно какъв протокол ползва. Дали е IPSec, SSL/TLS, pptp или нещо друго. Ето ти един  линк за ограмотяване, от който е видно, че IT светът.не започва и не свършва с Microsoft

Бедата на Windows е, че възпитава у потребителите маниера на цъкане с мишката върху Next->Next->Next... без да им дава възможност да се замислят и без да дава много-много алтернативи, освен ако няма Microsoft такива.

Но стига да имаш желание, ще се научиш. Гледам ентусиазъм не ти липсва, само си малко прибързан. Затуй ти рекох да работиш не като root въобще, а само когато се налага и да ползваш sudo. Повярвай ми. един път като си настроиш системата, ще ти се налага да влизаш като root по-рядко от един път дневно.


Редактирано от mdk_bg на Май 28 2007, 18:03
Контакти:  mdk_bg
WEB  
Мнение #25 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 19:29
Тараторчо Бърборинков

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 17
Регистриран: Май 2007

Оценка: няма

Offline
Аз по- горе в темата споменах че протокола е "pptp" Също и че като си избирах дистрибуция най- напред посетих
http://mandriva.cointech.net/
Значи ако незакача VPN няма как да бъда "допуснат до световната мрежа". Ми да, ама като несъм закачен до световната мрежа много интересно как Mandriva- та ще си дръпне VPN клиент който аз да настроя, да въведа IP на VPN сървъра, да си напиша юзърнейма и паролата, че да го "закача" и да бъда вече допуснат до световната мрежа. И така де - ето какво ръководство е постнало едно момче на форумът ни:

Помощ в инсталирането и конфигурирането на PPTP клиента под Linux (вер. 2)

Стъпка 1: Инсталация на PPTP Client
За да започнем всичко е необходимо като за начало да изтеглим а след това да компилираме клиента. Предстои ни да изпълним като root следните команди:


cd /usr/local/src
wget ftp://192.168.11.5/rack1/krassyo/Linux/pptp-1.6.0.tar.gz
tar zxf pptp-1.6.0.tar.gz
rm /usr/local/src/pptp-1.6.0.tar.gz
cd /usr/local/src/pptp-1.6.0
make
make install

Стъпка 2: Конфигурация
След като сме инсталирали клиента е време да се заемем с по-трудната част. Създаваме следните директории и файлове (ако вече те съществуват, пропускаме този момент).

mkdir /etc/pptp.d
mkdir /etc/ppp/peers
touch /etc/ppp/chap-secrets
touch /etc/ppp/ip-up
touch /etc/ppp/options.pptp
touch /etc/ppp/peers/tunnel
chmod 744 /etc/ppp/ip-up

Време е да пристъпим към попълването на вече създадените празни файлове. Бих желал да отбележа, че примерите, които ще дам се отнасят до тунел, който не ползва MPPE. Отваряме с любимия си редактор /etc/ppp/peers/tunnel и въвеждаме информацията по-долу.

mcedit /etc/ppp/peers/tunnel

name [Вашето потребителско име]
remotename *
ipparam tunnel
file /etc/ppp/options.pptp

Следващият файл, който ще редактираме съдържа нашето потребителско име и парола за идентификация пред PPTP сървъра. Отново го редактираме с любимия си редактор.

mcedit /etc/ppp/chap-secrets

#!/bin/bash
# Secrets for authentication using CHAP
# client server secret IP addresses
username * password

Отваряме с текстови редактор /etc/ppp/options и ако вече там има съдържание го изтриваме и въвеждаме следното съдържание.

mcedit /etc/ppp/options

noauth
persist
maxfail 0
nobsdcomp
nodeflate
mru 1460
mtu 1460
noipdefault
lcp-echo-interval 5
lcp-echo-failure 3
lcp-restart 2
name "username"
pty "/usr/sbin/pptp [IP адрес на Вашия VPN сървър] --nolaunchpppd --loglevel 0"

IP адресът по-горе трябва да се замени с този на нашият VPN сървър. А сега редактираме и /etc/ppp/options.pptp файла.

mcedit /etc/ppp/options.pptp

lock
noauth
nobsdcomp
nodeflate

Остана само един файл за редактиране и това е /etc/ppp/ip-up. Този файл ще се грижи за записването на необходимите рутирания за да тръгне нашата връзка праз правилния интерфейс.

mcedit /etc/ppp/ip-up

#!/bin/bash
/sbin/route add -host [IP адресът на VPN сървъра] gw [Локалният Ви gateway] dev eth0
/sbin/route add default gw [Вашето локално IP за VPN]

Стъпка 3: Закачане на клиента към VPN сървъра
След като сме настроили всичко е време да направим опит да осъществим връзка със сървъра от другата страна. Достатъчно е само да напишем в конзолата pppd и след броени секунди ще имаме добавени нови рутирания в нашата таблица (изпълняваме командата route -n и ако забележим в дясно на екрана ppp0 значи сме осъществили връзка с PPTP сървъра). Правим опит да отворим страницата на Google с lynx www.google.com. Ако страницата се зареди, значи имаме работещ тунел. Сега е момента да настроим системата автоматично да се закача към мрежата при всяко стартиране. В някои дистрибуции като Slackware е достатъчно да добавим един ред в /etc/rc.d/rc.local а в други като SuSE - в /etc/init.d/init.local.

mcedit /etc/rc.d/rc.local

/usr/sbin/pppd

Тук изрично искам да отбележа че нямам намерение да злоупотребявам с труда на другите. Момчето се представя във форума като "Красьо" и браво на него че безвъзмезно е положил усилия.
Контакти:  Тараторчо Бърборинков
WEB  
Мнение #26 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 22:17
mdk_bg

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 8
Регистриран: Май 2007

Оценка: няма

Offline
Радвам се, че си се справил. Има много начини да се одере котка.

Само едно не разбрах. След като си знаел, че протоколът ти е PPTP, за чий х.. ти трябваше да се мъчиш да го подкараш с OpenVPN и Cisco.

Между другото. В първия с пост ти казах точно как да го подкараш туй pptp. Обаче ти като си се хванал за drakvpn, та drakvpn. Ами не става с него. Той е за друго. Между другото ще се радвам ако някой ми покаже как се конфигурира pptp с drakvpn. Ей така, за разнообразие.

Всъщност ако беше чел внимателно още при инсталацията, щеше да си пуснал нета без проблеми.

И накрая - две думи за Мандривата - кое от къде дърпа.

Пакетът pptp-linux-1.7.1-1mdk.i586 се намира в основния дистрибутив - т.е на двд-то, което си изпекъл и не е необходимо да си свързан с мрежата за да го инсталираш!

Пакетът openvpn-2.0.7-4mdv2007.1.i586 се намира в хранилищата в секция Contrib. Това обаче не е клиентът, който в случая ти трябва.

Пакетът vpnc-0.3.3-7mdv2007.1.i586, който е 'free client for cisco 3000' се намира в основния дистрибутив - т.е на двд-то, което си изпекъл, но както вече стана ясно, в случая той не ти върши никаква работа.

Пакетът kvpnc-0.8.8-1mdv2007.1.i586, който аз ти препоръчах се намира в основния дистрибутив и е просто едни frontend за различни vpn клиенти, с който бързо и лесно се конфигурират различни vpn връзки.
Контакти:  mdk_bg
WEB  
Мнение #27 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 22:55
tolostoi

Avatar
Група: Li maniacs
Мнения: 869
Регистриран: Юли 2006

Оценка: 5

Offline
mdk_bg той още не го е пуснал според мен  ;)  а Красьо май съм го засичал :) добре го е написал, действай, пакета ти казаха, че го има на диска инсталираш и действаш.

Мнение #28 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 23:13
nfsto

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 28
Регистриран: Юни 2006

Оценка: няма

Offline
Цитат:  (mdk_bg @ Май 27 2007,11:11)


Здравей!

Търсиш проблема не там където е. За да направиш VPN трябва вече да си "свързан" с Интернет. Това, което твоят доставчик използва вероятно е PPTP /point-to-point tunneling protocol/. Обикновено лан-сите тогава говорят за vpn-и. Може и да е pppoe, а може да предлага и двата начина. Както и да е. Настройките стават по следния начин.

Първо една скоба. Не е хубаво да се логваш като root. Набий си го в главата. Вярно, че  дразнещо особено, когато се заниваш с настройки, но си има своите предимства. Има начин това да се заобиколи.

1. Отваряш конзола.
2. Пишеш su root и си въвеждаш съответната парола.
3. Вече си root и пишеш visudo, което ти отваря за редактиране файла sudoers.
4. Ще видиш един ред "root    ALL=(ALL) ALL". Слизаш под него с курсора и натискаш "Insert". Това те вкарва в режим на редактиране с вмъкване.
5. Пишеш същото само, че вместо root пишеш твоето потребителско име.
6. Натискаш "Esc" за да излезеш от режима на редактиране.
7. Натискаш и задържаш "Shift", след което натискаш два пъти "Z". Това съхранява файла и излиза от редактора.

За повече - "man sudoers"

Сега можеш да извикваш приложения, които искат администраторски режим с командата "sudo 'program'"

Примерно можеш да напишеш "sudo drakconf"

Сега към връзката с доставчика. От Mandriva Control Center /sudo drakconf/ отиваш на Network&Internet.
Оттам отиваш на Setup a new network interface. На следващия екран избираш DSL и натискаш Next. От следващия екран избираш интерфейса /в повечето случаи е само един - мрежовата карта и няма какво да се избира/ и продължаваш нататък.
Следващият екран се казва "Please select your provider" По подразбиране е установено на Bulgaria BTC ISDN /ако си указал при инсталацията, че се намираш в България/. Може да се продължи, а може да се избере и "Unlisted - edit manualy". Продължаваш нататък и от следващия екран избираш една от последните две опции /PPPoE или PPTP/, в зависимост от това какъв ти е случая. От там нататък нещата са като при Windows XP.

Успех!

PS. Сега се сетих, че има още едно чудесно "tool"-че. Kvpnc се казва е върши чудесна работа и поддържа един куп vpп клиенти.
Ей тук му е описанието.

човека е обяснил повече от добре чети внимателно какво ти пишат и го изпълнявай както ти е казано
аз имах същия проблем неможех да си направя рррое връзката и 1 месец само прейнсталирвах докато 1 път при прейнсталацията си настройх и връзката както ти каза "mdk_bg" и от там може да се направи връзката

Успех и не се предавай


Редактирано от nfsto на Май 28 2007, 23:16
Контакти:  nfsto
WEB  
Мнение #29 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 28 2007, 23:16
delafer
Нерегистриран


Цитат:  (devik @ Май 28 2007,16:20)

Мене малко ме учудва,че за сефте си решил да се занимаваш с линукс и то с мандрива-мисля, че заедно с ред хет са най-рядко използваните дистрибуции ,малко хора с в час с начина на инсталиране на това или онова и съответно няма кой да даде акъл.Ако беше с сусе,дебиан,убунту предполагам че вече ще си пуснал нета.
Но все пак поздравления за миграцията към линукс :43;

Какво точно те кара да мислиш, че това е така ??? За много от хората, особено тия от западното полукълбо Linux = Red Hat ... Fedora я има не от много отдавна.
Лично аз съм започнал с линукс именно с Mandrake 10.1... И трябва да ти кажа, че когато наминах миналата година на тукашния Мандрива фест - в университета имаше достатъчно много народ (е, не като на митинг от началото на 90-те) - предполага се потребители и потенциални такива.
Мисля, че Mandriva e от най-подходящите като за начало, а от един момент нататък човек си решава сам... дали ще си реди пасианси и ще си слуша музика, или ще се рови надълбоко, да не говорим и да си изкарва хляба...
Контакти:  delafer

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #30
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Май 29 2007, 00:39
Тараторчо Бърборинков

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 17
Регистриран: Май 2007

Оценка: няма

Offline
По тези инструкции:

"Сега към връзката с доставчика. От Mandriva Control Center /sudo drakconf/ отиваш на Network&Internet.
Оттам отиваш на Setup a new network interface. На следващия екран избираш DSL и натискаш Next. От следващия екран избираш интерфейса /в повечето случаи е само един - мрежовата карта и няма какво да се избира/ и продължаваш нататък.
Следващият екран се казва "Please select your provider" По подразбиране е установено на Bulgaria BTC ISDN /ако си указал при инсталацията, че се намираш в България/. Може да се продължи, а може да се избере и "Unlisted - edit manualy". Продължаваш нататък и от следващия екран избираш една от последните две опции /PPPoE или PPTP/, в зависимост от това какъв ти е случая. От там нататък нещата са като при Windows XP."

всичко съм направил абсьолютно точно до "От там нататък нещата са като при Windows XP"
На следваща стъпка ме пита как да пусне мрежата със или без VPN? Ми като избера "Със VPN"- то няма създаден такъв? Никакъв опит нямам и незнам - опитвах но нищо нестана. Невидях къде да напиша юзърнейма си нито парола нито IP- то на сървъра... Пакетът pptp-linux-1.7.1-1mdk.i586 го имам инсталиран - Нямам представа него ли трябва да конфигурирам и там ли ще задавам име парола и IP? kvpnc-0.8.8-1mdv2007.1.i586 неуспях да го открия. kvpnc-0.8.9.tar.tar го изтеглих, но вероятно има нужда от компилиране или и аз незнам... Изобщо неуспях да го инсталирам.
Чудно ми е къде ли съм сбъркал при инсталацията- толкова много внимавах да си инсталирам всичко нужно защото очаквах този проблем. И при избора на дистрибуцията и при инсталацията. Решил съм утре да опитам да преинсталирам- и да внимавам още повече. Ако и това непомогне ще взема да я сменя тази дистрибуция. Дали има друга при която това да става по- лесно? Утре ще станат 6 дни откакто (кажи - речи) денонощно се занимавам само с това  :6;  Несъм си отделял погледа от монитора за да видя дали жена ми е още в къщи или е избягала вече   :D   Ако и с друга дистрибуция неуспея пак НЯМА ДА СЕ ОТКАЖА! Най- много да извикам колегите от Networx да си събират суича и жиците и да си пусна друг нет - Кейбълтел или Любо... Щевидим. Нищо че съм им платил неограничен до септември.
А "Красьо" да ви кажа е същото момче- снимката му е същата.
Благодаря на всички - сега ще лягам защото от 18 часа до сега се мъча, а утре ме чакат 800 км. път и след 3 часа ще ставам да карам.


Редактирано от Тараторчо Бърборинков на Май 29 2007, 04:41
Контакти:  Тараторчо Бърборинков
WEB  
Общо 37 отговор(а) от Май 24 2007, 19:16 до сега
 » Начало » Li Форуми » Help & Support » Общи Проблеми и Въпроси » Mandriva - няколко питанки ...

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums