Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
Тема: Избор на ОС ?
Мнение #11
Написано на: Септември 08 2008, 13:44

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 74
Регистриран: Ноември 2007

Оценка: няма

Offline
Цитат: 

не съм съгласен, че е най - добрата, камо ли за начинаещи. Мандрива е френска дистрибуция, а жандармерията на франция и парламента си избраха Убунту за работна среда, не смятам, че може да е по - показателно. Освен това Убунту си има сървърен вариант, а Мандрива?

@altoas а къде съм писал, че е най-добрата, че нещо не мога да се ориентирам? Освен това според тебе излиза, че ако не си пуснеш сървър не си начинаещ. Искам да знам за какви начинаещи става въпрос? За да уточня какво разбирам аз под начинаещ пояснявам: Човек сблъскващ се за първи път с операционна система, дали ще бъде Windows, MAC или Linux няма никакво значение. Начинаещия е като муха искаща да мине през стъклена врата, представи си учудването и неразбирането когато не успее. Аз имам не малък опит с компютрите, за съжаление само преди малко повече от година открих света на Linux. Все още се считам за начинаещ.

Като начинаещ искам нещо дето го пускам и работи, а след като работи следователно позволява да се правят и експерименти. От всичките изброени дистрибуции в предишния ми пост единствено Mandriva разпозна без проблем, графичната карта, TV-тунера, уеб-камерата ,зареди драйвери за тях и те заработиха. Вярно не с най-високото си качество, но позволи да се експериментира, да се стъпи на нещо дето работи и да се опиташ сам вече да подобриш работата му, като го донастройш.

Това според мене се нарича приятелски настроена дистрибуция, дистрибуция която ще ти позволи да се учиш и експериментираш. Мразя някой да ме кара да инсталирам сървър за да се науча да ползвам дадена дистрибуция. Сървър е нужен на системни администратори управляващи мрежи. Може ли без да можеш да управляваш собствения си компютър да тръгнеш да пускаш уеб-сървър на него за да си начешеш крастата за собствена страница? Колкото до сървърен вариант във свободните версии на дистрибуцията - да има въпрос на програмни пакети които са достъпни. Платените версии при инсталацията те питат за какво ще ползваш компютъра, за сървър, за мултимедия, за работна станция за разработки или нещо хибридно по твоите желания и съответно инсталират необходимите пакети според заявените ти нужди. В Ubuntu има ли такава екстра?

За да те успокоя в момента съм си инсталирал любимото ти Ubuntu и го разучавам. Нещо което не успях да направя преди година и половина. А сега успях и то благодарение на подготовката и знанията които получих с Mandriva.

Редактирано от GeOrg на Септември 08 2008, 13:47
Контакти:  GeOrg
WEB  
Общо 10 отговор(а) от Август 28 2008, 16:03 до сега

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums