Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
Тема: Ubuntu Intrepid. It's time.., кратко ревю за промените и проблемите
Мнение #1
Написано на: Септември 28 2008, 00:14

Avatar
Група: Li fans
Мнения: 763
Регистриран: Февруари 2008

Оценка: 5

Offline
Смятам, че е време да драснем по няколко реда за предстоящата версия на Убунту, още повече след по - малко от седмица излиза бета версията. Към момента съм мигрирал 3 машини към алфа версиите. Първата е:
HP dc5800 Desktop:
Intel Core2Duo, Intel chipset, onboard Intel 3100 video, мигрирана от Intrepid alpha 2

Изключвайки ранните проблеми които са нормални за алфа версиите, всичко работи отлично, compiz върви, имах малки затруднения със стартирането на kde. Характерната за Ubuntu - стаблиност при десктоп средите се наблудава, поне при тази конфигурация.
Нещо важно обаче за всички със чипсет на Интел, по - точно ползващи драйвер e100, e1000e.
Към момента има опасен бъг в ядро 2.6.27-2rc, която засяга определни модели лан карти на интел. Към момента няма работещ patch, който да спре пренаписването на EEPROM паметта на лан картата, което я прави неизползваема. за да се преустанови счупването завинаги на такива карти, драйвера е спрян. Ако си инсталирате тестовата версия на такова дъно с такава карта и тя не работи, не се паникьосвайте. Интересното е, че от 2м съм на алфа версии с дъно което е с рискова карта, но не съм засегнат, може би е въпрос на късмет.


MSI K8N-Neo, Athlon 3000+, nVidia GF6600, мигрирана от Intrepid alpha 5

Ъпгрейда мина почти безпроблемно, разбира се повториха ми се проблемите с стартирането на kde, но оттам нататък всичко работи безпроблемно, почти. kaffeine се ошашква малко и трябва да ползвам totem. GNOME върви безпроблемно. няма крашове, доколкото знам към момента няма сериозни бъгове за аналогични конфигурации.

MSI ER710, Athlon X2 TK-55, ati Mobile 1250 Radeon

Ъпгрейда протече безпроблемно, проблемите започнаха след това. Към момента няма работещ дравер на ati за версията на X... compiz не работи. skype едва тръгваше, наложи се да махна scim. KDE 4.1 най - после има bluetooth. тъйкато ми е прясно, прясно все още не съм прегледал дали всичко работи. Това с което ще зарадвам всички с лаптопи и atheros чипове, е че най - после 5006/5007/5008 чиповете са с драйвер който работи. т.е. и безжичната мрежа тръгва out-of-the-box. друго интересно е dkms; в общи линии е инструмент за автоматично компилиране на модули при upgrade на ядрото. доста улеснява процеса на upgrade, особенно ако трябва да се компилират драйвери за устройства, като камери, карти и т.н.

Общи впечатления:
Стабилност като цяло, въпреки доста ранното ниво (алфа), има и бъгове които още не са оправени, но мрежата, стабилност на ядрото, бързина са факти, които не мога да успоря на Intrepid.
KDE:
KDE4.1 - промени в менюто, има добавени опци за suspend, hibernate, kdeblutooth4
няма промяна в темата и визуализацията, всичко е с фабричен изглед

GNOME:
забелязах, че са прокарали новите теми и изгледи, няма радикални промени, GNOME изглежда по - красив и полиран. тапета за разика от Hardy, където се очертаваше "пуяка" на заден план, представлява цветни точки наподобяващи спирала.

Ако има и други смелчаци, като мен, които са тествали алфа версиите, моля да споделят впечатления и проблеми. Разбира се с излизането на бета версията, доста хора ще преминат на нея и ще има доста повече открити бъгове и тестове. а сега отивам да се мъча/наслаждавам на Intrepid.

Редактирано от altoas на Септември 28 2008, 00:15

Контакти:  altoas

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
Общо 0 отговор(а) от Септември 28 2008, 00:14 до сега

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums