Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
Тема: Ех този 5.1 звук....
Мнение #1 Skip to the next post in this topic.
Написано на: Декември 31 2009, 16:49

No avatar chosen




Група: Li fans
Мнения: 11
Регистриран: Декември 2009

Оценка: няма

Offline
Привет. От няколко дена съм с Убунту 8.1, що годe с някой неща се справям, но този звук 5.1 така и не мога да го изкарам. Трети ден вече се ровя по всякакви форуми и търся ли търся и не става и не става. Какво ли не пробвах. Буфера е Creativ 5800. Преди на Windows бях с Realtek AC97 Audio Driver 4.06 Сега ми свирят само двете предни колонки и буфера (централната и двете крайни не искат и не искат). Така де, като нямам познати използващи linux, ще тормозя Вас   :P

Редактирано от chich на Декември 31 2009, 16:49

Компютъра ми има проблем със задкомпютърното устройство!!!
Контакти:  chich

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #2 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Декември 31 2009, 17:23

No avatar chosen




Група: Li fans
Мнения: 55
Регистриран: Юли 2006

Оценка: няма

Offline
Ние пък ще ти счупим компютъра ...  :29;  :D

Говориш за старо дистро и там още няма пулса ...
Опитай това

Отваряш с текстов редактор конфигурационния файл на алсата.
Код: 
sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base

Най-отдоло добавяш:
Код: 
options snd-hda-intel model=3stack-6ch

Рестартирай и виж как седят вече нещата в alsamixer, трябва да се появи настройка за каналита channel направи го на *6* и си готов.... Ако не помогне горното вече знаеш какво да търсиш

Редактирано от acider на Декември 31 2009, 17:23
Контакти:  acider
WEB  
Мнение #3 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Декември 31 2009, 19:00

No avatar chosen




Група: Li fans
Мнения: 11
Регистриран: Декември 2009

Оценка: няма

Offline
Направих всичко, рестартирах след което програмата изглежда по този начин ...

http://kachi-snimka.info/images/bfi1262278709z.jpg

Изкарал съм и терминала.

Компютъра ми има проблем със задкомпютърното устройство!!!
Контакти:  chich

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #4 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Декември 31 2009, 20:24

No avatar chosen




Група: Li fans
Мнения: 55
Регистриран: Юли 2006

Оценка: няма

Offline
Хубав скрииншот, а некъде отдолу да виждаш channel mode
Контакти:  acider
WEB  
Мнение #5 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 01 2010, 12:58

No avatar chosen




Група: Li fans
Мнения: 11
Регистриран: Декември 2009

Оценка: няма

Offline
A за много години, живи, здрави :D

Давам отметка на "channel mode", но нищо не се променя. Дори след като го затворя, при следващото ми влизане в Gnome ALSA Mixer отметките които съм направил на "channel mode" и на някой други ги няма. Избирателно си ги премахва :D
Отделно от настойка на звука пробвах какви ли не варианти, но при тестването от централната колона и от двете крайни не можах да изкарам никакъв звук.

http://kachi-snimka.info/images/arx1262343444x.jpg

Компютъра ми има проблем със задкомпютърното устройство!!!
Контакти:  chich

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #6 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 06 2010, 10:15

Avatar




Група: Li fans
Мнения: 398
Регистриран: Март 2006

Оценка: няма

Offline
Здравей ! Ч.Н.Г. 2010 на всички !!!

Проблемът с 5.1 звук в Linux е малко обширна тема...
Ако проявяваш интерес прочети този материал, надявам се да ти помогне...
Успех !

Редактирано от delafer на Януари 06 2010, 10:33

"Imagination is more important than knoledge" A.Einstein
Контакти:  delafer
Мнение #7 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 08 2010, 20:31

No avatar chosen




Група: Li fans
Мнения: 11
Регистриран: Декември 2009

Оценка: няма

Offline
Благодаря за съветите :) ще го мъчим  :31;

Компютъра ми има проблем със задкомпютърното устройство!!!
Контакти:  chich

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #8 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 09 2010, 14:23

Avatar




Група: Li maniacs
Мнения: 869
Регистриран: Юли 2006

Оценка: 5

Offline
Цитат: (chich @ Януари 01 2010, 10:58)

Отделно от настойка на звука пробвах какви ли не варианти, но при тестването от централната колона и от двете крайни не можах да изкарам никакъв звук.

http://kachi-snimka.info/images/arx1262343444x.jpg

Абе аз ли не виждам добре или на съраунд и на център колонлата имаш mute отметнато в миксера (трябва да ги махнеш тези отметки за да се чува)? Не ползвай този миксер, в гнома си има друг, бих казал по-приятен. Имай предвид, че звук 5.1 ще извадиш от ... абе примерно от филм с 5.1 звук, пробвай с vlc и mplayer (smplayer по-добре дори)
Я напиши това в конзолката и докладавай какво разправя
Код: 
speaker-test -c 6 -D surround51 -t wav

Мнение #9 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 10 2010, 19:36

No avatar chosen




Група: Li fans
Мнения: 11
Регистриран: Декември 2009

Оценка: няма

Offline
Като махна отметките звука пак го няма. На снимката долу ми излиза това в период (това "Plaback open error: -16, Device or resource busy" си излиза постоянно, докато затворя терминала).
Звук 5.1 не излиза от абсолютно никоя програма (включително vlc и mplayer, даже и от филми 5.1).
Освен alsa mixer, какво друго ще ми препоръчаш, понеже съм бос още в линукса? Благодаря!!!

http://kachi-snimka.info/images/rgh1263144950w.jpg

Компютъра ми има проблем със задкомпютърното устройство!!!
Контакти:  chich

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #10
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 11 2010, 15:52

Avatar




Група: Li fans
Мнения: 398
Регистриран: Март 2006

Оценка: няма

Offline
Не съм много сигурен, но грешката ти я дава заради pulse audio server-а - устройството е заето от него, а в случая ти се опитваш да работиш директно с него, въпреки, че на теория не би трябвало да е така, но не съм много на ти с особеностите на убунто...

На теб все пак ясно ли ти е, че няма да ти излезе звук от всичките канали от mp3-ка, или подобни, освен ако не направиш това за което съм писал аз...? Многоканален звук без този хак, както ти е казал tolostoi, ще ти излезе само от някое DVD или AVI кодирано с AC3, или DTS звуков файл...

Има още един начин - в настройките на PulseAudio си отмяташ да се ползуват и 6-те канала на аудиокартата и след това указваш да се миксират сигналите от всички устройства. За целта трябваше да се инсталират 1-2 допълнителни пакета - pav-control или нещо подобно, не помня точно, за да имаш GUI... Все пак това не винаги ми е сработвало... абе изобщо ползата от PulseAudio е спорна. Аз напоследък спокойно си карам без него...

Редактирано от delafer на Януари 11 2010, 16:03

"Imagination is more important than knoledge" A.Einstein
Контакти:  delafer
Общо 11 отговор(а) от Декември 31 2009, 16:49 до сега

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums