Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
Тема: XINE, slackware 11
Мнение #1 Skip to the next post in this topic.
Написано на: Януари 26 2007, 17:57
liubeto

No avatar chosen




Група: Li fans
Мнения: 58
Регистриран: Декември 2005

Оценка: няма

Offline
Здравейте на всички, имам проблеми с Xine. Когато го пусна самата програма не върви нормално бави се за всяка една команда, а когато преди време пуснах филм и той вървеше доста бавно. В мрежата попаднах на подобен проблем: http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?threadid=335723
И когато пробвах командата
     xvinfo
ми даде:

X-Video Extension version 2.2
screen #0
no adaptors present

Ако някой може да помогне ще съм му много благодарен! Поздрави!

p.s. С ati radeon 9550 видео съм!

Once you go slack, you never turn back :)
Контакти:  liubeto
WEB  
Мнение #2 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 27 2007, 11:02
devik

Avatar




Група: Li fans
Мнения: 621
Регистриран: Декември 2006

Оценка: 5

Offline
Изглежда ми че не е конфигурирана видео картата иначе ще ти излезат една камара цифри.
Тук има драйвър за ати 9550 и упътване за инсталацията.
Контакти:  devik
WEB  
Мнение #3 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 27 2007, 18:28
liubeto

No avatar chosen




Група: Li fans
Мнения: 58
Регистриран: Декември 2005

Оценка: няма

Offline
Сложил съм си драйвътите от ATI и съм си конфигурирал Х-а с помоща на командата:
Код: 
aticonfig --help

но когато потърсих някаква опция за пускане на (video acceleration), просто нямаше такава единственото което пробвах и не стана:
Код: 
aticonfig --overlay-type=Xv

А междудругото сега се сетих, гледал съм клипове през noatun и е нямало никакъв проблем.Незнам дали е от картата или просто Xine се е бъгнал и трябва да го реинстална. Също имам и някъкъв gxine, който въобще не тръгва.

Once you go slack, you never turn back :)
Контакти:  liubeto
WEB  
Мнение #4 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 27 2007, 19:24
delafer

Avatar




Група: Li fans
Мнения: 398
Регистриран: Март 2006

Оценка: няма

Offline
Здр.! Не мисля, че xine има непосредствена връзка с 3D ускорението на видеокартата ти. Опитай се да преинсталираш, или може би- ъпгрейднеш групата пакети около xine - това основно е xine-lib. По принципно, ако имаш тях можеш да подкараш и останалите плейъри използуващи ги - kaffeine, gxine, totem... зависи с коя дистрибуция си и коя среда ползуваш...
 Лично аз, откровено казано предпочитам MPlayer...

"Imagination is more important than knoledge" A.Einstein
Контакти:  delafer
Мнение #5 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 27 2007, 19:40
liubeto

No avatar chosen




Група: Li fans
Мнения: 58
Регистриран: Декември 2005

Оценка: няма

Offline
Здрасти! Използвам Slackware 11 с кде, xine-а наскоро го upgrade-нах с пакетите от сайта на slackware, но нямаше ефект, както и да е странното е че още след чистата инсталация на цялата система се почудих, че имам gxine. Бях останал с впечетлението, че работи под Gnome, така че не се учудвам, че въобще не тръгна. Преди като ползвах Унбунту бях сложил Mplayer и вървеше супер, но след това четох за някакви проблеми по някви форуми и така и не го сложих на слака (10.2 там Xine вървеше пушка). Сега  ще го пробвам пак и напълно ще махна Xine-a! Поздрави!

Once you go slack, you never turn back :)
Контакти:  liubeto
WEB  
Мнение #6 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 28 2007, 10:10
delafer

Avatar




Група: Li fans
Мнения: 398
Регистриран: Март 2006

Оценка: няма

Offline
Лично аз съм с GNOME, но при прясната инсталация известно време държах и XINE и си вървеше, честно казано... Но после го разкарах, щото ми се дублират с Totem, т.е оставих само xine-lib. Инсталирай си Kaffeine - щом си с KDE и виж как се държи той.
Бих те посъветвал да използуваш някой пакетен мениджър, ако нямаш естествено - slapt-get + gslapt , или swaret (аз съм с него). Ако случайно си пропуснал нещо което трябва ще ти каже.
Смело слагай MPlayer - работи перфектно  :)

BTW - относно видеокартата ти - ако си изпълнил само:
Код: 
#aticonfig --help
не си конфигурирал по същество нищо... Просто изпълняваш aticonfig...За проверка в /etc/X11/xorg.conf провери дали в секцията module ти е коментиран реда "load     dri" и ти е добавено
Код: 
Load           "glx"
а за device вече не знам точно как е името на новия модул при теб... Не съм имал ATI.


Редактирано от delafer на Януари 28 2007, 18:11

"Imagination is more important than knoledge" A.Einstein
Контакти:  delafer
Мнение #7 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 28 2007, 12:42
liubeto

No avatar chosen




Група: Li fans
Мнения: 58
Регистриран: Декември 2005

Оценка: няма

Offline
Благодаря ти за инфото, иначе картата съм я оправил, конфигурирал съм си я и бачка много добре, задал съм хоризонтални и верикални честоти на монитора и резолюция, проверявал съм и xorg.conf и реда с load glx ми е откоментиран, писах това за картата защото в форума на linuxquestions.org (дал съм линк в началото на темата) прочетох за някакво video acceleration и помислих, че не съм го пуснал. Иначе за packet managing наскоро си сложих swaret и малко трябва да го поръчкам, за да му свикна, но иначе ми харесва как работи. Искам да питам за нещо друго, което ме човърка. Знам, че не е точно това мястото, но дайте ми малко инфо за Dropline , знам какво е, но четох че при инсталацията прави големи промени по системата. Преди да го инстална трябва ли да си направя backup на някои файлове и има ли опасност всичко да се скапе! Благодаря за помоща!

Once you go slack, you never turn back :)
Контакти:  liubeto
WEB  
Мнение #8 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 28 2007, 17:00
delafer

Avatar




Група: Li fans
Мнения: 398
Регистриран: Март 2006

Оценка: няма

Offline
:) Аз съм с Dropline и както виждаш мърдам... единственото което мога да ти кажа е, че се инсталира относително бавно... Съвет - дръпни си iso-файла за инсталация от CD, или ако знаеш как от локална директория - той е версия 2.16.1 и слез това си направи ъпгрейд до текущата версия 2.16.2 - иначе става много бавно през нета. С инсталационното му меню предполагам ще се оправиш без проблеми. Особеност - диска трябва да се намира точно в у-во с име /mnt/cdrom... ако CD/DVD - ROM-а ти е под друго име ще ти даде грешка... Ако те интересува подробна инструкция - прегледай ТОЗИ САЙТ

p.s. чак драстични промени не бих казал, че прави... може би най същественото, като изключа пълната инсталация на GNOME-desktop, е че инсталира hal и dbus, които в "чистия" слак не се ползуват, по причини от теоретичен характер, които лично на мен са ми безинтересни. Така или иначе, заради bluetooth мен ми трябват...
И, едно лирично отклонение - аз съм бил верен фен на KDE откакто ползувам линукс, но като с отдавнашно гадже в един момент ми се втръсна от него, GNOME е много удобна и приятна за работа алтернатива... Но това е тема на стар спор, който не ми се води... Който иска да пробва - това му е хубавото на Линукс, че винаги имаш избор.  :43;
 Единствено съм запазил Qt и KDE-libs защото предпочитам някои програми писани специално зо KDE и са необходими за работата им - примерно rosegarden и ksudoku... и други, чиито алтернативи за гном са още "зелени"  :24;


Редактирано от delafer на Януари 28 2007, 17:27

"Imagination is more important than knoledge" A.Einstein
Контакти:  delafer
Мнение #9 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 28 2007, 17:54
liubeto

No avatar chosen




Група: Li fans
Мнения: 58
Регистриран: Декември 2005

Оценка: няма

Offline
Благодаря ти много за инфото delafer, ще си дръпна iso-то и ще пробвам да го сложа! Поздрави!

Once you go slack, you never turn back :)
Контакти:  liubeto
WEB  
Мнение #10
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Януари 28 2007, 20:20
nikolavp

Avatar




Група: Li maniacs
Мнения: 560
Регистриран: Юли 2006

Оценка: 4

Offline
Цитат:  (liubeto @ Януари 28 2007,17:54)

Благодаря ти много за инфото delafer, ще си дръпна iso-то и ще пробвам да го сложа! Поздрави!

Мога само да те предупредя, че когато го слагах преди 3-4 месеца на моя Slackware 11.0 ако не се лъжа стана нещо много странно... Ако си спомням добре пишеше, че двата контрол центъра са се сбили, така че бих помислил преди да го сложа...После ползвах Gnome в слака, но на чиста инсталация и беше на лап топа на бащата и се държеше добре, но кде форевър :)

Контакти:  nikolavp

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Общо 10 отговор(а) от Януари 26 2007, 17:57 до сега

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums