Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
 » Начало » Li Форуми » Help & Support » Applications » Смяна на клавиатурните подредби
Тема: Смяна на клавиатурните подредби
Мнение #1 Skip to the next post in this topic.
Написано на: Септември 06 2008, 21:08

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 23
Регистриран: Юни 2008

Оценка: няма

Offline
как мога да си сменям клавиатурните подредби с ctrl+shift опитах с kkbswitch но не става (ползвам Mandriva 2008 KDE)
Контакти:  soldier

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ:
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #2 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Септември 07 2008, 17:28

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 269
Регистриран: Април 2006

Оценка: няма

Offline
Просто редактираш файла /etc/X11/xorg.conf с администраторски права. Намираш във файла секцията:
Section "InputDevice"
   # generated from default
   Identifier     "Keyboard0"
   Driver         "kbd"
   Option "XkbModel" "pc105"
   Option "XkbLayout" "us,bg(phonetic)"
   Option "XkbVariant" "phonetic"
   Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"
EndSection
и я редактираш така, както съм я показал. Интересуват те редовете Option XkbLayot - клавиатурни подредби  и последният ред - к кои бутони да се превключват. В случая се превключва с alt и shift. Но можеш да пишеш каквото искаш ти.

Debian Lenny http://mylinuxtoni.site88.net/
Home Linux вестник за GNU/Linux http://vestnik.hbcom.info/news.php
Debian за българи http://debianhome.wordpress.com/
Мнение #3 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Септември 08 2008, 07:50

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 74
Регистриран: Ноември 2007

Оценка: няма

Offline
Поне аз предпочитам бутона за смяна да бъде CapsLock. По този начин само с едно натискане преминавам в другата клавиатурна подредба. Смяната на регистъра на буквите за постоянно става с клавишната комбинация Sift+CapsLock. На мене така ми е много по-удобно, т.к. използването на CapsLock клавиша е най-малко използвания от основното клавишно поле - основното му предназначение е да променя регистъра, а колко пъти ви се налага да пишете единствено и само в горен регистър за разлика от преминаването от латиница на кирилица и обратно.
Контакти:  GeOrg
WEB  
Мнение #4 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Септември 08 2008, 12:50
Phantom Lord
Avatar
Група: Li maniacs
Мнения: 665
Регистриран: Август 2005

Оценка: няма

Offline
Това: Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll" се сменя на Option "XkbOptions" "grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll"

Debian lenny/sid, 2.6.24-phantomlord, KDE 3.5.9
http://myfreesoft.net/phpBB2/index.php?c=7
The knowledge is to be shared...
Помогни си сам, за да ти помогне и Господ
Контакти:  phantomlord

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ: 322393169
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
Мнение #5 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Септември 08 2008, 21:10

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 23
Регистриран: Юни 2008

Оценка: няма

Offline
опитах с промяната в xorg.conf но нестана нито с алт+шифт нито ктрл+шифт други предложения ?
Контакти:  soldier

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ:
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #6 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Септември 09 2008, 16:15

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 74
Регистриран: Ноември 2007

Оценка: няма

Offline
Mandriva има два начина за кирилизиране - първичен и вторичен. Като активирането вторичния изключва действието на първичния, а деактивирането му възстановява работата на първичния.

Първичен е подразбиращия се за целия компютър и не може да се променя без root права. Става още при инсталирането на операционната система където се избира клавиатурна подредба и клавишна комбинация за смяна. Може да се избере една нелатинска подредба или фонетик или БДС. Тази кирилизация важи за машината като цяло, и е подразбираща се за всички потребители. Фактически ако машината се ползва само от един потребител и той си е настроил клавиатурата така както желае няма повече ядове и настройки. Разбира се режима на смяна и самата подредба може да се смени по всяко време от Configure Your Computer(програмата изисква root парола за достъп). След като влезнете в настройките за вашата машина избирате секцията Хардуер. На екрана ви се изписва страница с раздели. В раздел Configure Mouse and Keyboard избирате "Настройване на клавиатурна подредба". Отварят се нов екран разделен на две Keyboard Layout и Keyboard type. В първия указвате каква клавиатурна подредба желаете българска фонетик или българска БДС във втория препоръчвам да не правите промени. Натискате OK и ви излиза нов екран за избор на клавишната комбинация с която искате да сменяте латиница/кирилица(аз лично предпочитам CapsLock клавиша,писал съм преди по този въпрос). Натискате отново OK за край. За да влязат всички параметри в сила е хубаво да излезете от текущата сесия и да влезнете отново, което ще рестартира графичния сървър и всички направени промени влизат в пълна сила. За индикатор лат/кир ще ви послужи индикатора за скрол на клавиатурата. Описаните стъпки до тук променят файла /etc/X11/horg.conf, който ви препоръчвам да не си играете да променяте ръчно.

Вторичния начин за кирилизиране е чрез "Контролния център на KDE/Локализация/Клавиатурни настройки" или от команден промт
Код: 
kcmshell keyboard_layout

Се използва когато искате да заредите няколко различни клавиатури или нямате правата на root а желаете друга клавиатурна подредба. Настройките направени тук важат само за съответния потребител който ги прави(разбира се остават и в случай че поеме контрола като root на тази машина). Направените при инсталацията настройки за клавиатурна подредба и клавиши за смяна не действат. Всички настройки се записват във файла ~/.kde/share/config/kxkbrc като стават активни след влизането на съответния потребител(user). В това приложение за настройка на KDE има три панела Подредби / Превключване / Настройка на xkb
От панел Подредби задавате клавиатурните подредба която желаете да бъде активна освен основната us. След вкарването и в прозорчето "Активни клавиатурни подредби" я избираме и от бутона под прозореца избираме кой вариант на клавиатурна подредба да бъде - фонетик или БДС. Ако не ни харесва етикета можем да въведем собствен. На втория панел Превключване можем да изберем да се показва или не знаменцето и индикатора да бъде или не за една клавиатурна подредба. Направете си експеримент и сами си изберете как искате да изглежда. Не забравяйте да натискате клавиш прилагане след направените промени. Промените влизат в сила веднага и не е необходимо излизане от сесия и наново влизане. Клавиатурите се сменят циклично с натискане върху индикатора с мишката или с превключване от клавиатурата с клавишна комбинация Alt+Ctrl+k(по подразбиране) или тази която вие успеете да си настройте в Настройка на бързите клавиши от Локализация на Контролен център на KDE. Когато сте заредили повече от две клавиатурни подредби, а работите само с две е много досадно да превключвате по няколко пъти докато достигнете необходимата ви, да не говорим за грешките който неминуемо се допускат. За да избегнете тази досада включете отметка в Подредби - Циклично превключване, по този начин циклично ще останат да се превключват само първите две позиции от клавиатурните подредби. Ще трябва да преместите вашата клавиатурна подредба на втора позиция ако не е там. Третия панел прави промени в ~/.kde/share/config/kxkbrc на ред:
Код: 

[Layout]
...
Options=
...

Внимавайте много при активиране на настройки от там да не влязат в конфликт с Глобалната политика на KDE, което да доведе до неработоспособност(невъзможност за превключване чрез клавиши) на кирилизацията.
Успех!
Контакти:  GeOrg
WEB  
Мнение #7
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Септември 09 2008, 21:06

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 23
Регистриран: Юни 2008

Оценка: няма

Offline
@GeOrg мерси стана по първия начин през контролния панел всичко е точно ;)
Контакти:  soldier

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ:
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Общо 6 отговор(а) от Септември 06 2008, 21:08 до сега
 » Начало » Li Форуми » Help & Support » Applications » Смяна на клавиатурните подредби

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums