Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
 » Начало » Li Форуми » Help & Support » Applications » OpenOffice 2.0 на Slackware 10.2
Тема: OpenOffice 2.0 на Slackware 10.2, Слединсталационни проблеми
Мнение #1 Skip to the next post in this topic.
Написано на: Декември 21 2005, 11:38
Drakula

Avatar




Група: Li fans
Мнения: 240
Регистриран: Август 2005

Оценка: няма

Offline
Привет!

Вчера реших да се заиграя с OpenOffice 2.0 да видя какво ново са вкарали в него.
Тъй като ползвам Slackware 10.2 изтеглих OOo_2.0_LinuxIntel_install_bg_tgz.tar.gz. В архива намерих няколко Slackware пакета и с помощта на for и installpkg ги инсталирах:
Код: 

su
cd /usr/local/ooo
for i in *.tgz; do installpkg $i; done

След като инсталацията приключи, KDE започна да се държи много странно - не можеше да стартира почти никакви приложения, включително и току що инсталирания OpenOffice.
След рестарт установих, че не мога да стартирам KDE като обикновен потребител, а само като root. Това ме наведе на мисълта, че има някакви проблеми с правата и след ровене по логове при стартиране на KDE намерих нещо в духа на
Цитат:


Could not contact kdeinit

Файлът kdeinit се оказа, че е в директорията /opt/kde/bin. За мое голямо учудване установих, че при инсталацията на пакетите на OO2, правата на /opt се сетват на 700. Това както се досещате значи, че само root може да бърка в /opt
В тази директория освен един куп програмки има и разни скриптове, бинарни файлове и т.н. необходими за стартиране на графичната среда (било KDE, Gnome, XFce...)
Решението разбира се е ясно:
Код: 

chmod 755 /opt


Тъй като не можех да повярвам, че тия пакети могат да направят подобни поразии, деинсталирах и ги инсталирах наново. Абсолютно същото нещо.
Та интересно ми е дали някой се е сблъсквал с този проблем.
Контакти:  Drakula
WEB  
Мнение #2
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Декември 21 2005, 18:26
PinkFloyd

Avatar




Група: Li fans
Мнения: 116
Регистриран: Април 2005

Оценка: няма

Offline
Не съм съвсем сигурен ,но мисля че и на мен ми се получи нещо такова.Дистрото ми е Vector 5.1.Точно след инсталацията на Офиса и рестарт KDE отказа да стартира.Аз обаче го отдадох на това ,че нещо съм объркал и хич не съм се ровичкал.След няколко дена случайно пробвах отново да стартирам KDE като роот и бях изненадан че тръгна.Веднага излезнах и при опит да влезна като узер нъцки...Поради това че сам съм си инсталирал и компилирал Qt и KDE бях сигурен че проблема си е в мен и нищо не предприех.Сега започвам да си мисля че вината може и да не е била в мен.Много жалко, защото преинсталирах и хич не съм се опитвал повече с Qt , KDE и естествено Офиса.

Редактирано от PinkFloyd на Декември 21 2005, 18:27
Контакти:  PinkFloyd
WEB  
Общо 1 отговор(а) от Декември 21 2005, 11:38 до сега
 » Начало » Li Форуми » Help & Support » Applications » OpenOffice 2.0 на Slackware 10.2

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums