Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
 » Начало » Li Форуми » Li Бързи Съвети » Общи Проблеми и Въпроси » Възстановяване на повреден от Windows MBR
  • Страница 1 от 1 Skip to Page:
  • 1
Тема: Възстановяване на повреден от Windows MBR, Как да върнем GRUB или LILO ...
Мнение #1
Написано на: Февруари 18 2006, 22:08
saejoh
 

Avatar
Група: Li maniacs
Мнения: 449
Регистриран: Септември 2005

Оценка: няма

Offline
Има моменти когато по невнимание презаписвате вашия Основен Запис за Зареждане (Master Boot Record - MBR). Крайният резултат е че не можете да заредите Линукс. Това важи особено в случаите, когато имате система с двойно зареждане (dual booting) -  Уиндоус и Линукс ОС-и. Веднъж когато работех с Windows XP, случайно щракнах бутона за заспиване (hibernate) вместо за изключване (shutdown). И незнайно как Уиндоус презаписа моя MBR, който приютяваше програмата за зареждане GRUB (boot loader). В такива моменти си струва да имате този кратък съвет подръка.

Ето какво трябва да направите, за да възстановите програмата за зареждане GRUB, когато се сблъскате с горния проблем. Първо ви трябва компакт диск с Линукс-дистрибуция. Ако използвате Fedora (RedHat), то първото CD е достатъчно. Но също така можете да използвате което и да е “живо” CD като Knoppix, Ubuntu Live CD и т.н.

А. С помощта на Fedora CD ...

Заредете компютъра си с първото CD на Fedora (Трябва да направите възможно персоналният ви компютър да зарежда от cdrom-устройството, което можете да му зададете като опция в настройките на BIOS). При появата на инсталационния команден интерпретатор въведете следната команда:
Код: 
boot: linux rescue

... и натиснете Enter. Инсталационната програма ще ви зададе няколко въпроса като примерно за езика, който искате да използвате, за типа на клавиатурата и т.н. След това, ако имате инсталиран Линукс на машината си, инсталационната програма на Fedora ще го открие автоматично и ще го монтира в директорията /mnt/sysimage. Щом Линукс-дялът ви вече е монтиран, ще бъдете насочени към командния интерпретатор (command shell prompt). Следващата стъпка е да направите новомонтираната ви директория да бъде “коренова” директория (root или parent). Това става с изпълнение на командата chroot както следва:
Код: 
# chroot /mnt/sysimage

Сега сте в командния интерпретатор с “кореновата” директория, която е линукският дял на вашия твърд диск (harddisk).

Оттук нататък стъпките, които са необходими, зависят от това, каква програма за начално зареждане използвате (bootloader). Трябва да имате известна идея за това, какво представлява точка на монтиране на устройство – в случая точка на монтиране на вашия твърд диск, на който се намира MBR. В повечето случаи това е /dev/hda, ако имате твърд диск от типа IDE. Но ако имате твърд диск от тип SCSI (“скъзи”), ще бъде /dev/sda.

А.1. Възстановяване на GRUB

Изпълнете следната команда:
Код: 
# grub-install /dev/hda

... за да инсталирате програмата за начално зареждане GRUB във вашия MBR. След това напишете exit, за да презаредите машината. Сега вашият GRUB е инсталиран.

А.2. Възстановяване на LILO

LILO е съкращение от LInux LOader, който беше програмата за начално зареждане, използван преди да бъде разработен GRUB. Тук просто изпълнявате командата:
Код: 
# /sbin/lilo

... за да инсталирате програмата за начално зареждане във вашия MBR.

Ако нямате Fedora CD, не губете надежда. Можете да поправите програмата за начално зареждане чрез един от множеството налични “живи” компакт дискове.

Б. Използване на Knoppix CD

Тук всичко, което трябва да направите, е да заредите ОС Knoppix (графичен или текстов режим). Веднага щом влезете в системата в графичен режим стартирайте конзола (терминална програма с команден интерпретатор) и напишете следните команди:
Код: 
$ su -
# fdisk -l

Това ще покаже информацията за вашите дялове на твърдия диск. От екранната разпечатка можете да разберете на кой дял имате инсталиран Линукс. Сега трябва да монтирате дяла, който съдържа файловата система на Линукс. За нашите цели нека приемем, че той е /dev/hda3:
Код: 
# mount -t ext3 -o rw /dev/hda3 /mnt

Сега линукс-дялът ви е монтиран в точката /mnt. След това трябва да използвате командата chroot както следва:
Код: 
# chroot /mnt

Останалите стъпки са същите като изброените по-горе във връзка с Възстановяването на  GRUB и LILO.

Източник


Редактирано от saejoh на Март 18 2006, 19:51

Ath XP 1700+, NVidia, Biostar M7NCG, Повече тук и тук
Контакти:  saejoh

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Общо 0 отговор(а) от Февруари 18 2006, 22:08 до сега
  • Страница 1 от 1 Skip to Page:
  • 1
 » Начало » Li Форуми » Li Бързи Съвети » Общи Проблеми и Въпроси » Възстановяване на повреден от Windows MBR

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums