Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
 » Начало » Li Форуми » Li Бързи Съвети » X Window & GUI » Конфигуриране на X Window System
  • Страница 1 от 1 Skip to Page:
  • 1
Тема: Конфигуриране на X Window System
Мнение #1
Написано на: Май 14 2006, 13:18
quintessence
 

Avatar
Група: Li psychos
Мнения: 813
Регистриран: Август 2005

Offline
Преди да стартирате X Window System (Xorg / XFree86) с помощта на startx е необходимо първо да го конфигурирате като за целта трябва да имате правата на супер-потребител (root).

xorgsetup / xfree86setup - това са командите за автоматично конфигуриране на X Window System. Генерира се файл с минимална конфигурация, но достатъчна за успешно стартиране на X сесията .

xorgconfig / xf86config - това са tool-овете за фина настройка на X системата. Преминавайки през поставянето на различни видове опции, може да генерирате доста добър откъм използваемост X конфигурационен файл, но преди да използвате тези команди, трябва да знаете детайлите на хардуаерните компоненти на системата ви .

xorgcfg / xf86cfg - това са графичните конфигуратори. Отново предлагат възможността за разширено и фино настройване на всеки един хардуерен компонент.

Файловете, които генерират тези команди са /etc/X11/xorg.conf и съответно /etc/X11/XF86Config. Не на последно място конфигурирането на X Window System може да се извърши с ръчно редактиране на X конфигурационния файл (/etc/X11/xorg.conf и съответно /etc/X11/XF86Config) с текстов редактор. Независимо в каква степен е напреднал потребителят задължително се прави едно резервно копие на съответния файл, което после лесно да може да бъде възстановено.

За повече информация относно всяка една от тези команди използвайте
Код: 
man команда


Редактирано от stumps на Май 14 2006, 16:06
Контакти:  quintessence

  • AOL  AOL:
  • ICQ  ICQ:
  • MSN  MSN:
  • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Общо 0 отговор(а) от Май 14 2006, 13:18 до сега
  • Страница 1 от 1 Skip to Page:
  • 1
 » Начало » Li Форуми » Li Бързи Съвети » X Window & GUI » Конфигуриране на X Window System

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums