Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
 » Начало » Li Форуми » Новини » Предложения » Васт ГНУ/Линукс - наследникът на VS Live GNU/Linux
 • Страница 1 от 1 Skip to Page:
 • 1
Тема: Васт ГНУ/Линукс - наследникът на VS Live GNU/Linux
Мнение #1 Skip to the next post in this topic.
Написано на: Юли 28 2007, 05:15
vstoykov
 

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 4
Регистриран: Юли 2007

Оценка: няма

Offline


Достъпна е за изтегляне първата тестова версия на новата дистрибуция Васт ГНУ/Линукс. В нея се използват най-новите решения от сферата на живите дистрибуции:

 • SquashFS - компресирана файлова система.
 • Aufs - най-добрата обединена файлова система - дава възможност да се обединят в една точка на монтиране няколко файлови системи, като по този начин се постига ефекта "запис върху файлова система само за четене".
 • LZMA - алгоритъм за компресиране на данни (с него са компресирани данните в SquashFS) - позволява висока скорост на декомпресиране (10-20 MB/s на процесор 2GHz) и високо съотношение на компресиране, което в повечето случаи е по-добро от това на други алгоритми като bzip2 и DEFLATE (последния се ползва в gzip и zip). Освен този алгоритъм се ползва и DEFLATE - за всеки блок от компресираната файлова система, компресиращата програма преценява кой алгоритъм да ползва (или не ползва компресия, когато не е възможно данните да бъдат компресирани).

Някои от възможностите на дистрибуцията:

 • Запазване на потребителските настройки (данните от директория /home) по два метода - в директория /vast/home на подходящ дял (ext2, ext3, reiserfs и др.) или във файлова система, записана във файл, който може да бъде записан в не толкова „гостоприемна“ файлова система като NTFS и FAT32. При стартиране на дистрибуцията, стартиращите скриптове първо проверяват дяловете на устройствата за директория /vast/home. Ако намерят такава директория, я монтират в точка /home. В случай, че такава директория няма – търсят за файл /vast/homefs.img и монтират съдържащата се в него файлова система (напр. ext2, ext3, reiserfs и др.) в точка /home. Втория метод е за предпочитане когато на компютъра има инсталирана операционна система с неподходяща файлова система и потребителят не желае да форматира.


 • Съвместимост с модулите на новите версии 6.x на Slax. Просто копирате
  модула в директорията /vast/lzm-optional и той ще се зареди автоматично при стартиране на системата (не е задължително директорията /vast/lzm-optional да се намира на същия носител - може да е на твърдия диск, на друг оптичен диск, на USB памет; даже може да има няколко такива директории). Ползването на модули дава възможност за бързо обновяване на системата - например можете да свалите само промените между старата и новата версия на системата (ако предварително тези промени са записани като модул и ако промените са малко).

 • Възможност да включвате пакети tgz (пакетната система на Slackware) директно в директорията /vast/tgz-to-union и при зареждане на системата, пакетите от тази директория ще бъдат автоматично инсталирани в обединената файлова система. Разбира се трябва да се внимава да не се препълни оперативната памет. В случаите когато е възможно (напр. няма особени скриптове doinst.sh (това са скриптове, които се стартират автоматично от мениджъра на пакети при инсталиране и деинсталиране на пакет)) се препоръчва пакета tgz да се конвертира в модул lzm (компресирана файлова система). Директорията /vast/tgz-to-union може да бъде на всеки носител. Възможно е и на няколко носителя да има такива директории.

 • Възможност да запишете файлове в директория /vast/copy-to-union - данните от тази директория се копират автоматично в обединената файлова система. Възможно е такава директория има на всеки носител - данните от всички носители ще бъдат копирани.

 • Възможност да се ползват както съществуващи swap дялове, така и swap файлове. При стартиране системата търси за файлове /linux.swp на всички дялове и ги активира.


 • Възможност да се зареждат модули (компресирани файлови системи) "в движение" - докато системата е стартирана. Все още няма програма с лесен интерфейс за това, но можете да го направите с команди. За сега можете да опитате инсталатора на пакети tgz с натискане на десен бутон на мишката в Konqueror. В бъдещите версии такава функционалност ще има и за модулите.

 • Дистрибуцията може да се стартира от всеки стандартен носител, за който компютърът Ви поддържа това - оптичен диск (CD/DVD), USB памет, твърд диск. За да запишете системата на USB памет, трябва само да копирате файловете от оптичния диск в кореновата директория на дял от паметта. След това трябва да се инсталира MBR, да се направи активен дяла, където е записана дистрибуцията и да се инсталира syslinux на този дял. Например ако устройството е /dev/sda и дистрибуцията е записана на първия му дял, командите са:
  Код: 
  lilo -M /dev/sda # инсталиране на MBR
  lilo -A /dev/sda 1   # първият дял става активен
  syslinux -s /dev/sda1   # инсталиране на syslinux

  Добре е да ползвате последната версия на syslinux, защото при мен не работеше със стара версия. Ако желаете да копирате дистрибуцията (без инсталация) на твърдия диск, можете да инсталирате LILO с такива примерни настройки:
  Код: 
  image=/media/hda1/boot/vmlinuz
   label=Vast
   read-write
   initrd=/media/hda1/boot/initrd.gz

  Разбира се можете да ползвате и дистрибуцията, записана на оптичен диск за да стартирате системата и да извадите диска от устройството веднага когато видите логото на дистрибуцията и пингвина в горния ляв ъгъл на екрана (след като initrd.gz се е заредил). Имате на разположение към 5 секунди за да го направите. В следващата версия ще има възможност да избирате това от началното меню.

Дистрибуцията може да се изтегли от следните адреси:
Контакти:  vstoykov
WEB  
Мнение #2
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Юни 12 2008, 23:13

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 4
Регистриран: Юли 2007

Оценка: няма

Offline


Готова е първата версия на инсталатора на Васт ГНУ/Линукс. Можете да го инсталирате като добавите тази кръпка:
http://vslivecd.openfmi.net/vast/download/022-patch12062008.lzm
http://vslivecd.openfmi.net/vast/download/022-patch12062008.lzm.md5

Как се ползват файловете с разширение .lzm пише в тази тема:
http://vslivecd.openfmi.net/viewtopic.php?p=1821#1821

Инсталаторът се стартира като се напише в конзолата „setup“ (с права на root).Редактирано от vstoykov на Юни 12 2008, 23:29
Контакти:  vstoykov
WEB  
Общо 1 отговор(а) от Юли 28 2007, 05:15 до сега
 • Страница 1 от 1 Skip to Page:
 • 1
 » Начало » Li Форуми » Новини » Предложения » Васт ГНУ/Линукс - наследникът на VS Live GNU/Linux

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums