Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
 » Начало » Li Форуми » Новини » Li Новини » Майкрософт дава парите, държавата прави хорото
 • Страница 1 от 1 Skip to Page:
 • 1
Тема: Майкрософт дава парите, държавата прави хорото
Мнение #1 Skip to the next post in this topic.
Написано на: Август 17 2007, 12:57
bogomil

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 4
Регистриран: Август 2007

Оценка: няма

Offline
Към днешна дата така би звучала поговорката “който дава парите, той поръчва музиката”. Да, ама тук става дума за даване на пари на държавата и определяне на политика на суверенна държава от една комерсиална структура. За какво става дума ...
Според неофициален източник, пожелал анонимност, ТС на БИС въпреки несъгласието в ТК57 е ПОДКРЕПИЛ СЪС ЗАБЕЛЕЖКИ DIS 29500 на Майкрософт. .

Какви са тези сложни неща и защо това е в нарушение на всички човешки норми и се показва продажността на държавата и на институциите? Нека да започна от началото на проблема:

Началото
На 1 май 2005 година версия 1.0 на OpenDocument спецификациите бяха одобрени от OASIS за стандарт за XML-базирани отворени файлови формати за офис приложения. Стандартът е публикуван и публично достъпен в обем от около 700 страници. Международната организация по стандартите също одобри въпросното предложение и той вече е международен стандарт под номер ISO/IEC 26300:2006.

На 1 февруари 2007 OASIS публикува и версия 1.1 на спецификациите. Всички привърженици на отворените формати по света се поздравиха с добре свършената работа и ликуваха. OpenDocument Format (ODF) беше признат за световен индустриален стандарт.

Microsoft обаче (както винаги) отново са над такива неща като стандартите - те харесват само своите собствени - в момента в ход е ускорена процедура за превръщането на спецификациите на Microsoft за Office Open XML файлови формати или OOXML (наричани още MS-OOXML) в международен стандарт ISO/IEC 29500.

Обемът на спецификациите е над 6000 страници!! И злоупотребява сериозно с понятията open и standard. Самата идея за съществуването на два алтернативни стандарта за едно и също нещо си е своеобразно напукване на идеята за стандарт. Но едва ли някой е изненадан, че този на Microsoft е създаден в дълбоки релации с типичното MS обкръжение.

Докато ODF е създаден с идеята за глобална съвместимост между приложенията и тотална платформена независимост, както и независимост от конкретен доставчик или разработчик и върху тях няма претенции за запазена интелектуална собственост от авторите му, то дефинициите на OOXML изискват поведение и съобразяване с функционалности, които само офис приложенията на Microsoft могат да предоставят.

Процедурата
За да може да мине като стандарт нещо, то трябва да премине през гласуване на национални комитети в доста страни, които имат определящ глас. За да се приеме, националните комитети гласували “За” предложението, трябва да бъдат мнозинство. България също има решаваща роля в това гласуване, като оторизиран орган и нейният глас се брой.

Какво става у нас
Към БДС - български държавен стандарт, има комисии, наречени ТК, които са съставени от специалисти по дадени въпроси. ТК 57, е комисията, която отговаря за информационните технолоии и трябва да се произнесе за този стандарт. Въпреки наглите опити на ДАИТС (който е представител на държавата) и на лобиранията на Майкрософт, комисията отказва да вземе становище, поради ред причини, а именно, че:

1. Вече има същестуващ стандарт ISO26300 наречен Open Document Format (ODF): наличието на втори стандарт ще създаде разходи, объркване и несигурност за гражданите, бизнеса и в административния сектор;
2. Не съществува реална имплементация на OOXML доказваща надеждността на спецификацията: в Microsoft Office 2007 се използва специална версия на OOXML, но не могат да се създават файлове с формат спазващ OOXML спецификацията;
3. Спецификацията е непълна. Например липсва информация как да се приложи autoSpaceLikeWord951 и useWord97LineBreakRules2
4. Повече от 10% от примерите в предложената спецификация не могат да бъдат ретифицирани като стандартен XML;
5. Не е гарантирано, че всеки може да напише софтуер, имплементиращ частично или пълно OOXML спецификацията, без да бъде подведен под отговорност за нарушаване на патенти или неплатени лицензионни такси от Microsoft;
6. Предложената спецификация противоречи на други ISO стандарти. Например ISO 8601 (Представяне на дати и часове), ISO 639 (Представяне на имена и езици) и ISO/IEC 10118-3 (Криптографски хеш фунцкии);
7. Съществува дефект във файловия формат за електронни таблици, който не позволява въвеждане на дати преди 1900-та година: тези дефекти касаят както OOXML спецификацията, така и следните версии на Microsoft Excel 2000, XP, 2003 и 2007.
8. Предложената спецификация не е създадена вземайки под внимание опита и експертната оценка на всички заинтересувани страни (като например производители, търговци, потрбители и контролни органи), а самостоятелно от Microsoft.

Какво стана всъщност
Освен тези причини, всяка от страните е дала доводи “За” и “Против”. За да се вземе решение обаче, трябва да има мнозинство, до което не се е стигнало и комисията не е взела решение. От своя страна въпреки изискването и правилника на БДС, стандартизационната ни институция, явно не без помощта на Майкрософт и нейното държавно протеже ДАИТС в лицето на Пламен Вачков, отново предрешиха всякакви опити за нормална комуникация и на вземане на решения според правилата в държавата. Когато самите държавни институции не спазват правилата си, как се очаква тя да работи.

България отново доказа, че си дава и дупето за пари и че остава на една фирма да определя бъдещето й и то в разрез и със правилата на държавата и най-вече със европейските норми за които се борихме дълги години да станем част.

ТС на БИС въпреки несъгласието в ТК57 е ПОДКРЕПИЛ СЪС ЗАБЕЛЕЖКИ DIS 29500 на Майкрософт.

Добрите новини са все пак, че гласуването не е минало в САЩ, а вероятно и в няколко други страни. На нас ни остава да се надяваме, че отново другите държави пак ще измият срама от лицето и гъзовете на нашите държавни институции. Амин. Време е да назначаваме къдърни хора за да ни управляват.

Източник: http://spisanie.cc/nb/


Редактирано от stumps на Август 17 2007, 13:54
Контакти:  bogomil
WEB  
Мнение #2 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Август 17 2007, 14:59
mcwolf

No avatar chosen
Група: Li gurus
Мнения: 1489
Регистриран: Април 2005

Оценка: 5

Offline
:) абе хора - ако нещо зависи от нас то ние ще го ...

имало БДС -  нали именно тия кретени решиха че сме нямали фонетичен стандарт и измислиха такъв - W = Ш например - интересно ми е как смятате че ще гласува подобен експерт

правилно - както му наредят


Редактирано от mcwolf на Август 17 2007, 15:02
Контакти:  mcwolf

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ:
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #3 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Август 19 2007, 14:44
cleaver

Avatar
Група: Li fans
Мнения: 13
Регистриран: Август 2007

Оценка: няма

Offline
Цитат:

Стандартът е публикуван и публично достъпен в обем от около 700 страници.
Много е достъпен, нямам думи. :(
И какво правиме, ако искам да го прочета?


Редактирано от cleaver на Август 19 2007, 14:45

Anything is possible, except for what is most expected.
Everything is subject to change. No change occurs as expected.Затворете прозореца!
Контакти:  cleaver
WEB  
Мнение #4 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Август 20 2007, 12:25
mhydra

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 79
Регистриран: Септември 2005

Оценка: няма

Offline
Всички стандарти на ЕС се заплащат ако искаш да ги получиш.И това не е само този, а всички стандарти са така. Ти си против ЕС или стандартите  по принцип не разбрах?

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.
Контакти:  mhydra
WEB  
Мнение #5 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Август 20 2007, 12:29
bogomil

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 4
Регистриран: Август 2007

Оценка: няма

Offline
The following is the Open Document Format ODF standard ISO/IEC 26300:2006. It is obtained from the ISO standards store at www.iso.ch. It reflects the published ISO/IEC standard. It reflects the ODF standard as amended after the PAS ballot in ISO/IEC, and is also called OASIS ODF v1.0 2nd edition.

I am a member of ISO/IEC JTC 1/SC34 and I was involved in having SC34 asking OASIS to propose ODF as an ISO standard, so as the copyright notices of the standard allows it, the standard is hereby available here


Ето ги стандартите:
ODT
HTML
PDF

.
Контакти:  bogomil
WEB  
Мнение #6 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Август 20 2007, 21:57
cleaver

Avatar
Група: Li fans
Мнения: 13
Регистриран: Август 2007

Оценка: няма

Offline
Цитат:  (mhydra @ Aug. 20 2007,12:25)

Всички стандарти на ЕС се заплащат ако искаш да ги получиш.И това не е само този, а всички стандарти са така. Ти си против ЕС или стандартите  по принцип не разбрах?

Не съм против, просто не знаех, че се заплащат. А и все още не мога да разбера защо.

@bogomil
Благодаря! :)


Редактирано от cleaver на Август 20 2007, 21:59

Anything is possible, except for what is most expected.
Everything is subject to change. No change occurs as expected.Затворете прозореца!
Контакти:  cleaver
WEB  
Мнение #7 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Август 29 2007, 09:04
mcwolf

No avatar chosen
Група: Li gurus
Мнения: 1489
Регистриран: Април 2005

Оценка: 5

Offline
това че нещо се разпространява свободно не значи че трябва да се разпространява безплатно - тамън мислех да кажа че е невъзможно да ги няма някаде качени и видях постът на bogomil (в интерес на истината и на мен ще ми трябват скоро)

така че едно благодаря и от мен :)
Контакти:  mcwolf

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ:
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #8 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Август 29 2007, 20:38
mhydra

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 79
Регистриран: Септември 2005

Оценка: няма

Offline
Днес научих че Бразили и Китай са казали НЕ притова с забележки на формата на МикроскопичноМек.Така че браво на тях. Бразилците даже са възприели ОДФ като техен стандарт в цялата страна. Е на това му се казва хора които мислят за страната си а не подлоги като други техни колеги от Юго-източна Европа.

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.
Контакти:  mhydra
WEB  
Мнение #9 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Септември 10 2007, 12:38
tolostoi

Avatar
Група: Li maniacs
Мнения: 869
Регистриран: Юли 2006

Оценка: 5

Offline
http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=396304369

Мнение #10
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Октомври 03 2007, 09:45
mhydra

No avatar chosen
Група: Li fans
Мнения: 79
Регистриран: Септември 2005

Оценка: няма

Offline
FFII награждава М$
Код: 
Brussels, 1st October 2007 -- Microsoft itself is the surprise winner of the FFII's "Kayak Prize 2007", offered by the FFII in its <NO>OOXML call for rejection of Microsoft's Office Open XML (OOXML) standards proposal. The software monopolist is honored as "Best Campaigner against OOXML Standardization".


Но това е много интересно.
Цитат:

we could never have done this by ourselves. By pushing so hard to get OOXML endorsed, even to the point of loading the standards boards in Sweden, Denmark, Switzerland, Portugal, Italy, and beyond, Microsoft showed to the world how poor their format is. Good standards just don't need that kind of pressure. All together, countries made over ten thousands technical comments, a new world record for an ISO vote. Microsoft made a heroic — and costly — effort to discredit their own proposal, and we're sincerely grateful to them


Редактирано от mhydra на Октомври 03 2007, 09:57

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.
Контакти:  mhydra
WEB  
Общо 9 отговор(а) от Август 17 2007, 12:57 до сега
 • Страница 1 от 1 Skip to Page:
 • 1
 » Начало » Li Форуми » Новини » Li Новини » Майкрософт дава парите, държавата прави хорото

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums