Запомняне

» Здравейте
[ Вход :: Регистриране ]
 » Начало » Li Форуми » Help & Support » Servers & Services » Мултимедиен сървър HOWTO
Тема: Мултимедиен сървър HOWTO, мултимедиен сървър от стара машина
Мнение #1 Skip to the next post in this topic.
Написано на: Август 26 2010, 02:42

Avatar
Група: Li fans
Мнения: 54
Регистриран: Април 2007

Оценка: няма

Offline
Здравейте
Бих искал няколко съвета по въпроса как от старото семпронче@500MHz да направя мултимедиен сървър, на който да си складирам музиката и да си я слушам през Боза 7 и openSUSE 11.3 (на новия ми десктоп) и Боза Виста (на лаптоп Тошиба).

Имам няколко предположения по въпроса, но вие ще кажете дали съм прав
1. Най-подходяща за целта дистрибуция: принципно съм фен на Сусе но май най-добре ще е Ubuntu 9.10 (предпочитам с графичен интерфейс)

2. Вероятно ще ми трябват Apache, MySQL, PHP

3. Медиен сървър: от това, което намерих в Google най ми хареса варианта VLC (това не го разбрах, как точно се прави на медиен сървър) или Jinzora (мерна ми се тук: Using your linux computer as a media server; Официална страница)

4. Оттук нататък нямам идея, трябва някак си да се логвам през Уйндоз машините и да възпроизвеждам музиката директно от сървъра. Някои говорят за Samba и подобни сложнотии, но според това хауто Jinzora-та била достъпна от всеки комп, свързан към интернет

5. За плейъри в Бозите ползвам VLC (музика и видео), AIMP (музика) и KMPlayer (видео)

Това е засега, което се сещам. Ако някой е правил нещо подобно, да дава акъл
Контакти:  gongalov

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ: 171938624
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #2 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Август 26 2010, 09:26

No avatar chosen
Група: Li gurus
Мнения: 1489
Регистриран: Април 2005

Оценка: 5

Offline
трябва да си изясниш какво точно искаш - така дефинирано понятието е много общо

в най чистия (и универсален) вариант е "сървърът" да е просто файлов сървър (казано по друг начин да си "шернеш" файловете) - ако ползваш vpn ще имаш достъп до тях от всяка точка в интернет (samba-та е опция ако ще ползваш windows-ки клиенти които не отбират от "мрежови файлови системи")

друго решение за "шерването" е да ползваш http (точка 2 от постът ти макар че изборът на конкретните продукти не е задължително този - но това е най масовото решение) - проблемът в случая е че ще трябва да разчиташ на web технология за стримване на видеото което е недостатък (трябва да се съобразяваш с браузерът на клиентите и съответно да подбереш такъв плъгин които да може да се ползва в масовите браузери VLC е добро/универсално решение в случая)
има и вариант да ползваш някой "мултимедиен център" - доста от тях имат web интерфейс за достъп така че ще ти спестят горните разправии (за сметка на по голямо натоварване на машината)

третия вариант е "live видео" (но предполагам че не искаш точно това) - за реализацията му вече ще ти трябва нещо по специфично което поддържа стрим в реално време (VLC май го поддържаше та може да се ползва за сървър - предполагам това си гледал в нетът за него) - този вариант е удачен ако ще пускаш телевизия или директен достъп до камера (охранителните DVR системи работят на тоя принцип)

ще трябва обаче да се замислиш за "дисковите масиви" - хубаво е да ползваш raid (или lvm) така че да можеш да добавяш нови дискове без проблеми ако решиш че мястото не ти стига (или да подменяш дискове ако забележиш че "някой те напуска")
Контакти:  mcwolf

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ:
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #3 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Август 26 2010, 23:15

Avatar
Група: Li fans
Мнения: 54
Регистриран: Април 2007

Оценка: няма

Offline
mcwolf, благодаря за подробния отговор.

Та значи идеята е следната: просто имам около 300GB с музика, които искам да сложа на въпросния сървър, за да си освободя място за по-съществени неща, но в същото време да мога да си слушам песните от всички компютри вкъщи и (евентуално)от телефона. Не смятам да стриймвам видео, само музика в рамките на домашната мрежа. В същото време трябва всеки комп да вижда всички други в мрежата, независимжо от инсталираната ОС.

С две думи трябва ми нещо просто за инсталация и конфигуриране (за предпочитане през графичен интерфейс), с което да може да се справи един начинаещ линуксоид като мен. Попитах чичко Google и най-прости ми се видяха вариантите с Jinzora и XBMC (това днес го видях, има версии за всичко, за каквото се сетиш - link). Дори току-що намерих и Quick Start Guide на руски.

Това е, което искам да направя, колкото по-просто, толкова по-добре.
Контакти:  gongalov

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ: 171938624
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Мнение #4 Skip to the next post in this topic.
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Август 27 2010, 08:46

Avatar
Група: Li fans
Мнения: 621
Регистриран: Декември 2006

Оценка: 5

Offline
Според мен най-простия вариант е линукс /без графичен режим за да не харчи ресурси/ + самба.Всичко друго усложнява нещата
Контакти:  devik
WEB  
Мнение #5
Skip to the previous post in this topic. Написано на: Август 27 2010, 11:45

No avatar chosen
Група: Li gurus
Мнения: 1489
Регистриран: Април 2005

Оценка: 5

Offline
xbmc е хубав мултимедиен център но не му е това предназначението

подкрепям мнението на devik - инсталирай нещо без графична среда (ubuntu или debian) - метни му една самба (заради условието да ползваш и windows) и ще си решиш всички проблеми - конфигурирането на цялата система не е нищо особено и няма да те затрудни нищо че си начинаещ (въпреки че няма да има GUI което просто е излишно)

в последствие винаги можеш да добавиш един openvpn и да си имаш достъп до файловете от всякъде в интернет
Контакти:  mcwolf

 • AOL  AOL:
 • ICQ  ICQ:
 • MSN  MSN:
 • YIM  Yahoo IM:
WEB  
Общо 4 отговор(а) от Август 26 2010, 02:42 до сега
 » Начало » Li Форуми » Help & Support » Servers & Services » Мултимедиен сървър HOWTO

© 2014 Linux Index Project
Powered by iF 1.0.0 © 2006 ikonForums